Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuitor neon 18W cu leduri

Vizitator andreimihai3

Postări Recomandate

Vizitator andreimihai3

Am luat din bazar spoturi cu led 3W warm white (nu scrie daca 2700 sau 3000k, sunt no name), avand 0.23A la 3.5V pe led, adica 0.8W bucata. Am presupus ca maximumul a fost stabilit in functie de radiator, asa ca le-am lasat la o valoare apropiata. Pe piata exista corpuri cu led care sa inlocuiasca neoane de 18W, dar ce putere reala au? Mediul e inchis si cred ca merg la temperatura maxima admisa, daca nu mai mult... Asa ca am luat 2 profile L care au devenit U, am inseriat 8 leduri. Am pus izolatori pentru tranzistor pe suruburi, iar sursa am facut-o cu un 2577 si un 317 care si asa murea de plictiseala intr-o cutie. 3.5V(maxim)x8led=28V; am luat 4.25V cadere pe 317 (3V pt stabilizare+1.25V cadere pe rezistenta), deci am urcat la 33V cu LM2577T. Pentru tensiunea asta am gasit valori standard, 820R si 22K (R1, R2) iar pentru limitare curent, ~5.2R (4.7R+0.47R-ce-am avut si eu). Inductanta de 100uH bobinata pe un traf de neon 18W chelit de sarma. Trafurile astea au un avantaj-intrefierul e un carton, E-urile se tin cu banda izolatoare si nu mai trebuie sa le fierbi ca pe alea cu lac, riscand sa modifici proprietatile miezului.

http://postimage.org/gallery/21aqc64q/ccd4390e/

Temperaturile sunt jenant de scazute. Sursa am facut-o lunguiata ca sa incapa in interiorul profilului U.

Alt proiect e optimizarea unei surse pentru neoane 18W. Vreau sa pun 3-4 inseriate, alimentate cu un traf tip chopper TV, am gasit unul intr-o sursa 5V/5A+12V/1A, cred ca pentru vechile PC-uri facuta. Pentru cativa kV o sa folosesc hartie autoadeziva intre straturi, si distantare la margine 3mm, tot cu hartie. Sarma de primar o am, ramane secundarul, un 0.2-0.25 scos de pe undeva.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihaicozac

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu am nişte tuburi germane cu LED de 150cm cu 66 leduri de 0,5W Osram, care înlocuiesc lămpile de 58W T8, şi consumă 23W la 2100lm şi 4500K. De încălzit abia sunt călduţe, după 1 zi de funcţionare în carcasă, spatele lămpii este realizat din aluminiu pe care stă circuitul imprimat. Probabil că tuburile LED de 60cm consumă 9-10W, la 7-800lm.

Link spre comentariu

Le-am găsit acum ceva timp, de ocazie, 4 tuburi de 150cm/23W, au ieşit la 60 Euro toate, 2 complete cu suport 2 numai tuburile, cred că au meritat, lumina e de calitate foarte bună, la 4500K.

post-27744-139829588859_thumb.jpg

post-27744-139829588872_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Faine! 4500k? Nu e cam "rece"? Au aparut si la noi, cu niste adaosuri comerciale... Daca ceva in Iasi, adus pe stoc e similar sau apropiat ca pret cu un produs de pe e-bay, calitatea e de zeci de ori mai proasta. Parca ne propunem sa aducem toate gunoaiele. Aducem pana si cele mai ciudate lanterne, de ex cu 8xR6 inseriati, ceea ce-i nebunie curata la incarcare/descarcare, mai ales ca la curenti mari se descarca inegal.

Da, 2577 merge ca scc dar nu la tensiuni mici, 3-4V. http://postimage.org/gallery/25j85wwo/4c850d6c/ Lampa asta are 10.8V/4.4Ah intern, comutator cu 2 pozitii pt alimentare interna si externa( extern 12V, cu fir lung, la o baterie cu gel de 7-8...17Ah). Cele 2 mufe de alimentare sunt una pentru incarcare LiIon, cealalta pentru 12V In. Cand comutatorul de nivele e pe 0, intrerupe R sense la LM350, curentul prin led fiind sub...10mA, astfel incat cu power on LM3914 imi indica nivelul la care s-a incarcat acumulatorul. Am preferat varianta asta ca sa pot baga, la urgenta, si un mic LiIon si sa-mi mearga. In ultima poza e sursa pentru tubul neon echivalent, similara, rotactor cu 4 pozitii si R de 68, 20, 10 si 5.4 ohmi. Cu alimentare doar la 12V, 2577 merge ca scc fara probleme insa. Tot pt.12V am gasit un modul IR adaptabil, ca sa fie cu telecomanda.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări