Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizare carcasa amplificator - din lemn


matzah

Postări Recomandate

Salutari, Caut de ceva timp (si nu gasesc...) cateva bucati de lemn pentru realizarea unei carcase pentru un amplificator. Carcasa va fi practic realizata integral din lemn, nu doar lateralele. Toate bucatile vor fi imbinate prin cepuri sau ceva similar apoi lipite iar ceea ce rezulta am sa-l iau la slefuit, am sa rotunjesc marginile si-am sa-l prelucrez ulterior. Ce nu stiu momentan, ce esenta de lemn sa aleg? As prefera ceva mai dens, marginile vor fi practic rotunjite si aspectul muchiilor (si lateralul placilor) trebuie sa se asemene ca textura cu restul suprafetei. De exemplu bradul este prea putin dens, diferenta de aspect dintre suprafata unei scanduri si muchia sa (privit perpendicular pe sensul fibrei) este mare. As prefera de asemeni o nuanta deschisa. Problema este ca chiar daca as stabili cu ce material lucrez, nu stiu de unde sa-l procur (placi de cam 30x30 cm, 1.5 - 2cm grosime). Eventual daca ma poate indruma cineva sau se gaseste de cumparat online... - eu in Galati unde locuiesc, n-am gasit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • matzah

    6

  • laurex

    6

  • harfa

    4

  • Matrixu

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Interesanta ideea ta. :scarpin Foarte greu vei gasi asemenea esenta de lemn, sau chiar deloc...din pacate. o piesa de lemn nu are aceeasi textura pe toate fetele sau muchii, orice i-ai face. Vei avea sectiune posibile sectiuni : radiale - perpendicular pe inelele anuale, tangentiale - tangente la inelele anuale, semiradiale, sau semitangentiale iar la capete fibra lemnului va fi sectionata perpendicular. Este foarte greu sa gasesti piese de lemn care sa aiba textura foarte asemanatoare una cu alta si cu cat e suprafata mai mare cu atat e mai greu. Din pacate lemnul nu este un material omogen si nu e "plastic" :jytuiyu Ce idee a-s vrea sa i-ti dau eu ca sa sti si sa ai idee cu ce te confrunti in proiectul tau :

1. In amplificator vei avea caldura mai mare ca in exterior. Lemnul lucreaza orice i-ai face. Daca faci panourile din bucati intregi, vei avea surpriza ca in timp, panourile sa se curbeze, iar daca e prins bine si nu se curbeaza, atunci vei avea crapaturi pe fibra. I-ti spun din experienta, lemnul lucreaza foarte tare chiar daca e uscat bine si lacuit..tot lucreaza. Iar daca mai ai si diferenta de temperatura, sigur nu va ramane la forma initiala. In lemn tensiuniile interne care apar, sunt foarte puternice. In vremurile dinaintea "tehnologiei" oamenii foloseau lemnul ca sa despice piatra si crede-ma ca nu sunt aberatii. Se sapa un locas in piatra unde se punea lemn uscat si se batea fortat acolo iar apoi se uda si mai multe "pene" de genu asta reuseau sa despice o piatra. Am vazut cu ochii mei piatra despicata de bunicul meu in acest fel cu mult inainte sa ma nasc eu. Poti opta pentru realizarea panourilor din lamele mai inguste si apoi taierea lui la dimensiunea finala. Inclei mai multe lamele de 4-6 cm latime cu textura asemanatoare si obti panoul dorit. In acest caz trebuie avut in vedere ca lamelele sa fie puse alternant....una cu fata in sus una cu fata in jos (privite din capat spre inelele anuale), daca nu le pui asa, ai exact efectul de mai sus. Dar si asa tot va crapa din cauza caldurii din interior.

2.Poti sa faci din PAL furniruit - nu prea e OK PAL-ul in aceasta situatie pt ca in degajariile pentru aerisire se va vedea textura PAL-ului care nu e prea placuta - eventual o vopsesti in negru. PAL-ul e mult mai rezistent la variatii de temperatura si nu lucreaza asa tare ca lemnul. Va trebui insa o solutie sa acoperi muchiile :(

3.MDF sau PAF (e una si aceeasi treaba) - in acest caz tot furniruit trebuie sa-l faci, sau cu folie cu textura de lemn, dar nu mai este ca lemnul :( In aceasta situatie, in decupaje nu se mai vede asa urat. Mare grija insa la suruburile de asambalre : crapa foarte usor, la fel ca PAL-ul, iar dupa cateva operatiuni de facut-desfacut, nu mai tin suruburile :( Recomand in aceasta situatie o pregaurire. La PAL si la PAF i-ti recomand grosimi de 18 , 22 sau 25 mm. Este si de 16 mm dar va crapa usor la suruburi.

4. HDF - este tot un fel de MDF, dar mult mai dur, mult mai dens si mai greu. La fel de stabil ca si PAL-ul sau MDF-ul. Si acesta va trebui furnituit.

O alta problema este, dupa parerea mea, riscul de incendiu. Daca ai o scula cu piese care se incing sanatos, atunci oricare din aceste materiale i-ti va creea probleme daca nu pui radiatoare metalice de disipare a caldurii la oricare din componentele electronice care se incing...nu doar la finalii amplifului.

Ce sa zic...e frumoasa ideea ta. :da Eu nu am vrut sa fiu nicidecum critic ci doar sa i-ti dau niste detalii care sa te ajute in luarea unei decizii. Ca lemn, eu a-s merge pe TEI. Nu este asa de pronuntata fibra, desenul lemnului este un pic mai sters, este usor si pe undeva mai rezistent ca bradul. Are o nuanta alb - galbuie. Nucul este mai inchis la culoare, desenul lemnului este ,mai pronuntat, Fagul va da un aspect de "ieftin". Ciresul - bate un pic spre alb-rosiatic - desen fibra evidentiat mediu. Brad - crapa al dracului de usor :( sau Paltin - foarte rezistent. Oricum , poti da un search pe google si sa vezi fiecare specie de lemn cum arata, ca sa iei o decizie.

Daca i-ti permiti ceva mai extravagant, ABACHI - lemn de origine africana, folosit pentru interiorul saunelor. Mie personal i-mi place cum arata, dar este foarte scump si foarte greu de gasit

Posted Image

Daca mai ai nevoie de ceva lamuriri, lasa-mi PM. Eu lucrez in domeniu.

Ca sa scapi de problema cu suruburile la capac, am o idee care sigur tine si e si ieftina. Daca ajungi in situatia sa ai nevoie de asa ceva, ma intrebi si i-ti spun ce si cum trebuie facut. ;)

Chiar a-s vrea sa vad ampliful la final, sa vada lumea ca se poate si altfel, nu doar din plastic si metal :da

Stima.

Link spre comentariu

Eu as fi inclinat spre fag,eventual paltin,pentru fibra.Ca rezistenta,ar fi bun plywood(nu stiu echivalentul in romana,e vorba de placa formata din fasii de furnir),dar se vad liniile pe muchii.Asa ca o solutie romaneasca,gaseam pe undeva cateva bucati de lemn de fag uscat,d-ala de foc,le alegeam mai albe,ma duceam la careva cu banzic sau circular mare si obtineam scandura.Apoi floare la ureche.Daca vorbim de crapat,crapa orice lemn nu doar bradul,am 2 experiente urate,una cu tei,una cu stejar.Important e sa fie lemnul bine uscat inainte de prelucrare,nu conteaza esenta .

Link spre comentariu

Multumesc pentru sfaturi.Am uitat sa spun ca este vorba de un amplificator de casti plus cateva alte module mici. Deci disipatia de caldura este mica fata de un amplificator de putere. Problema e ca nu gasesc lemn de cumparat in Galati. Am gasit fag in depozite, dar desi nu e optiunea mea preferata nici macar asa n-as fi putut sa-l cumpar pentru ca efectiv nu vroiau sa vanda altfel decat la palet de 2m cubi ca si lemn de foc. Plus ca paletii erau tinuti in ploaie de ceva timp si lemnele erau patate cu ceva, nu-mi dau seama exact ce. Stiu ca textura lemnului n-o sa fie simetrica, tocmai acea personalitate a lui ma atrage. Problema mea cea mai mare este in a procura materialul. De asemeni email-urile trimise de mine pe la fabrici sau ciei ce prelucreaza lemn au ramas in mare masura fara raspuns.

Link spre comentariu

Vezi pe la ateliere mici de tamplari,sigur are vreunul cateva bucati de lemn acolo pentru o bere sau ceva mic.Cu fabricile nu faci treaba,eventual un smen cu vreun muncitor,altfel o fabrica nu se complica.

Link spre comentariu

Ai incercat scandura de brad arsa? Idea e ca prima data sa fie slefuit, apoi ars cu un arzator cu flacari.Apoi slefuit iar. In functie de ultima slefuire o sa ai si culoarea. Eu zic ca merita incercat.

Link spre comentariu

In preferintele mele pe locul 1 e ciresul, 2 stejarul, 3 nucul (din cele din tara). Eu am mobila din cires de priun 1930 si nu are crapaturi. Imi pare rau ca s-a pierdut mestesugul, ma interesa mai ales cum preparau "lacul" pentru finisat. Stiu ca e ceva facut pe baza de ceara de albine.

Uite aici un amplificator facut cu o placa de cires, iar ce vezi ca mobilier e tot din cires, cand voi avea timp o sa pun poze in detaliu la tot.

http://s14.postimage.org/ttitg6fkw/HPIM2914.jpg

Si o placa de stejar

http://i55.tinypic.com/2dtmwqs.jpg

Link spre comentariu

O mare rugaminte as avea si eu si binenteles si in numele celor interesati (cred ca sunt destui) la cei care se pricep si lucreaza in domeniu.Tot pt realizarea unei carcase din MDF as vrea sa stiu cum si in ce fel se face furniruirea acesteia.Si ma refer la pregatirea suprafetelor, tratare, adezivi si tot ce mai trebuie.Spun asta caci dupe doua incercari nereusite am lasat-o balta.Multumiri anticipate celor dornici sa dea sfaturi si sa impartaseasca din realizarile experienta lor.

Link spre comentariu

@matzah Am inteles acum despre ce fel de amplif e vorba :da Cum zice si @laurex - incearca la ateliere mici si ai mai multe sanse.@laurex Playwood = placaj. Lemnul nu crapa intotdeauna, daca sti cum sa lucrezi cu el. Ai in casa poate mobilier de zeci de ani si nu a crapat...nu? :da @cristelu. Pentru furniruirea placiilor de MDF, acestea nu trebuiesc tratate sau slefuite. Cel mai important lucru care trebuie facut este sa fie dezprafuite cat mai bine ca sa prinda bine adezivul. Pentru furniruire ai nevoie de o presa. In industrie se folosesc prese hidraulice cu platane incalzite si adezivi cu priza la temparatura. Nu mai stiu ce tipuri de adezivi se gasesc in comert, fabricile cumpara direct de la producatori si vreau sa zic ca le-au schimbat denumirile de te imbata de cap. Pentru a face o furniruire acasa, ai nevoie de doua placi metalice intre care sa pui piesa la furniruit si pentru aplicarea presiunii poti folosi dispozitive cu surub care sa asigure o strangere cat mai puternica. Furnirul nepresat nu se lipeste bine :jytuiyu Ca adeziv, poti cauta Urelit R cu priza la rece - tot pe la un atelier mic. Iei adezivul si i-l amesteci cu intarirorul si apoi aplici uniform pe suprafata panoului dar astfel incat sa nu ramana zone fara adeziv. Nu e bine sa fie pus foarte gros adezivul, deoarece din cauza presiunii pusca prin furnir si cand scoti din presa ai surprize neplacute. Poti folosi si placi de PAL sau PAF pentru a presa furnirul, dar daca iese adezivul prin furnir e catastrofal...se lipeste de el. strangerea sau presiunea aplicata sa fie cat mai uniforma, atat la capete cat si la mijlocul piesei. Dupa ce ai pus totul in presa, lasi asa 24 de ore ca sa fi sigur ca ai avut intarire complecta a adezivului. Foile de furnir sa le faci mai mari decat panoul cu 1-2 cm, in functie de cat de "precis" poti sa lucrezi. Ai grija sa nu fuga furnirul de pe placa in momentul strangerii si sa te trezesti cu suprafete nefurniruite. Dupa intarire, iei un cuter si tai frumos excesul de furnir apasand din directia furnirului spre panou. Panoul trebuie furniruit pe ambele fete, in caz contrar se va curba urat de tot si va face burta pe partea care e ne furniruita.

Link spre comentariu

Eu am avut probleme in sensul ca mi s-a vandut lemn cu umiditate mare in loc de 8%,cum il lauda vanzatorul.Nu puteam sa returnez sau sa-l usuc acasa si l-am lucrat asa.N-a iesit groaznic,dar am tras de el.

Link spre comentariu

O mare rugaminte as avea si eu si binenteles si in numele celor interesati (cred ca sunt destui) la cei care se pricep si lucreaza in domeniu.Tot pt realizarea unei carcase din MDF as vrea sa stiu cum si in ce fel se face furniruirea acesteia.Si ma refer la pregatirea suprafetelor, tratare, adezivi si tot ce mai trebuie.Spun asta caci dupe doua incercari nereusite am lasat-o balta.Multumiri anticipate celor dornici sa dea sfaturi si sa impartaseasca din realizarile experienta lor.

Pentru lucrari de tip unicat poti folosi cu succes ca adeziv prenadezul si cleiul de oase. Pentru presare poti folosi rulouri din cauciuc (gen trafalet). Urelitul R se foloseste mai ales in instalatii de presare industriale.
Link spre comentariu

@initiator: incearca la magazinele de materiale de constructii; gasesti acolo parchet de lemn masiv (nu compozite); placile de parchet masiv au facut sistemul de imbinare cu nut si falt (sau cum le-o spune); imbini cu aracet sau alt adeziv pentru lemn cateva placi de parchet, le pui la o presa ad-hoc 48-72h, apoi rezulta o placa pe care o tai si o finisezi dupa preferinte; astfel nici nu vor fi sanse sa crape ulterior. La raioanele de parchet din marile magazine gasesti lemn din cele mai stranii si exotice esente, unele mai faine decat altele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări