Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limitare tensiune transformator la 12v

IsBlacks

Postări Recomandate

dar totusi nu inteleg un lucru: lm317 cu tot cu radiator si pasta se incinge in 5 minute de folosire al naibii de tare ( nu poti tine degetul pe el) cum pot sa il racesc mai rapid? tinand cont ca a functionat fara capac pe cutie deci aerul circula prin cutie

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 51
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• IsBlacks

28

• elmar

13

• validae

6

• homer

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

sigur cel negru e mult mai bun decit cel argintiu! :da si stabilizatorul trebuie montat la gaura de sus ...cu picioarele in sus pentru ca sa aiba radiator sub el,nu o gaura...

Link spre comentariu

am mai intampinat o problema, imi scoate direct 12v, ca si cand ar fii consumatorul pus pe direct la transformator, asta s-a intamplat dupa ce am alimentat atomizorul unei tigari electronice timp de maxim 1 minut, sa-r fi putea arde lm-ul sau potentiometrul?

Link spre comentariu

in mod normal potentiometru nu ar avea dece sa se arda...l-ati schimbat pe cel care a iesit fum din el?daca da, atunci cred ca sabilizatorul sa ars(scurt intre intrare si iesire)masurati tensiunea pe pinul adj(1) fata de masa (-) rotind potentiometrul... daca aceasta tensiune este variabila si tensiunea de iesire ramane tot 12v atunci stab e defect sigur...

Link spre comentariu

Vezi ca intreruperea potentiometrului, face ca tensiunea de la intrarea regulatorului sa se regaseasca si la iesirea lui. Ar fi bine sa ai un potentiometru de buna calitate acolo.

Link spre comentariu

potentiometrul eu zic ca este de buna calitate, este cumparat de pe maica domnului de la un magazin mai "popular" ca sa spun fara sa fac reclama este made in usa

Link spre comentariu

gata am schimbat radiatorul, ce rezistenta sa pun la un led (3v) ca sa reziste la 12v? ca am incercat una de 1k si mi se incinge

Valoarea rezistentei o afli simplu folosind urmatoarea formula:(V.S - V.L) / I unde V.S este tensiunea furnizata (in cazul tau 12V), V.L este tensiunea la care functioneaza LED-ul ( in cazul tau 3V ) si I este curentul consumat de LED in A.Deci daca LED ul tau consuma sa zicem 20mA vom avea (12 - 3) / 0.02A adica aproximativ 450ohm. Se alege urmatoarea valoare a rezistentei care exista in magazine, totdeauna mai mare, in cazul tau 470ohmi.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

ma revenit cu o intrebare: pot inlocuii transformatorul de 12v cu altul de 24v(foto) inlocuind din schema doar condensatorul cu unul de 100uF 50v? precizez ca transformatorul este de la o imprimanta canon

post-73690-13982960618_thumb.jpg

post-73690-13982960619_thumb.jpg

Link spre comentariu

trebuie sa folositi acea sursa cu totul nu numai transformatorul...cond-ul de pe iesire(100uf la LM317) nu trebuie schimbat(numai daca doriti il puteti schimba... pentru o protectie mai buna la o eventuala defectiune a stab.) pentru ca tot max.12v o sa aveti pe iesire...chiar daca la intrare e 24v.(mai trebuie sa masurati tensiunea de iesire a acelei placi [+,-] sa nu inversati polaritatea)

Link spre comentariu

eu vreau sa folosesc toata sursa(tot pcb-ul) adica sa inlocuiesc transformatorul meu cu aceasta sursa, pentru a obtine o sursa reglabila cu max 24v pentru ca de 12v nu mai am nevoie pentru ca am facut rost deci sa inteleg ca daca inlocuiesc transformatorul vechi cu aceasta sursa tot 12v scoate?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări