IsBlacks Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 buna seara, am si eu o intrebare: cum pot limita tensiunea scoasa de un transformator pe care scrie 12v, dar scoate 20v, la 12v? stiu ca este un tranzistor insa nu imi aduc aminte ce model Link spre comentariu
validae Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Mai intai sa stabilim clar, ai un transformator simplu sau un alimentator cu redresare si filtrare prin condensatori ? Link spre comentariu
IsBlacks Postat Februarie 23, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2013 din cate stiu este un transformator simplu Link spre comentariu
validae Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Nu e transformator simplu, e un alimentator de 12V nestabilizat iar daca masori tensiunea in gol cu un voltmetru vei avea cam 17V daca reteaua are fix 220V sau mai mult.Dar asta e tensiunea de varf si nu trebuie sa te sperii, in sarcina va scadea la aproximativ 12v, in functie de consum. Daca vrei sa alimentezi aparate care cer tensiune stabilizata, ai avea nevoie de un circuit gen LM 7812 care ofera 12V stabilizat la un curent de 1A.Problema e ca acel circuit are nevoie de o diferenta de tensiune de 3V pentru stabilizare, deci in sarcina maxima vei avea mai putin de 12V. Ce anume vrei sa alimentezi cu el ? Link spre comentariu
IsBlacks Postat Februarie 23, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2013 il folosesc la diferite montaje ce necesita 12v si da un lm7812 este ce am folosit la un vu-metru pentru ca am gasit pe schema lui desenul facut cu legarea lui Link spre comentariu
ste7 Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 din cate stiu este un transformator simplu[/quoteDaca e cel din poza nu este numai transformator simplu ci un alimentator la 12Vcc 500 mA. (deci traf + redresor)Si daca e facut in China e posibil sa scoata 20 in loc de 12 v dar e posibil cind il pui in sarcina sa mai ramina 11-12v cam asa fac Chinezii le subdimensioneaza si in scurt timp ia foc Toata europa societate de consum iar ei cu ochii mici si alungiti au crestere economica mare Referitor daca sigur scoate chiar daca il pui in sarcina 20V se rezolva cu o rezistenta si o dioda zener de 1W Link spre comentariu
IsBlacks Postat Februarie 23, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2013 rezistenta de cati ohmi? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Nu te mai incurca cu rezistente care se incing si in gol, pune LM7812 si nu va depasi 12V. LM-ul il prinzi de un radiator de cativa centimetri cat sa incapa langa transformator.Ideal ar fi sa-ti construiesti un alimentator reglabil cu LM 317, e o schema simpla si o adaugi alimentatorului pe care il ai deja.Nu ai nevoie decat de LM 317, o rezistenta de 180 Ohmi si un potentiometru de 5 Ko.Schema o gasesti in datasheet-ul LM 317. Eu am bagat tot regulatorul intr-un alimentator asemanator cu al tau. O sa pun si niste poze sa-l vezi Link spre comentariu
IsBlacks Postat Februarie 25, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2013 am cumparat potentiometru de 4,7k (doar de atat am gasit) lm 317 si radiatorul aferent, m-am uitat pe datasheet, insa nu prea am inteles cum trebuie legate la potentiometru , daca ma puteti ajuta cu un desen, ceva mai usor de inteles ar fii perfect Link spre comentariu
validae Postat Februarie 25, 2013 Partajează Postat Februarie 25, 2013 Uite schema de utilizare cea mai folosita.Sa pui integratul pe un radiator suficient de mare, vezi mai sus cum am facut eu, altfel intra protectia termica .E protejat si la scurtcircuit, diodele D2 si D3 il protejeaza la autoinductii cand probezi sarcini inductive (relee, bobine, motorase) Link spre comentariu
elmar Postat Februarie 25, 2013 Partajează Postat Februarie 25, 2013 v-am explicat cum trebuie sa montati potetiometru si stabilizatorul integrat(LM317)sper sa intelegeti ce am vrut eu sa desenez acolo... Link spre comentariu
IsBlacks Postat Februarie 25, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2013 deci imi trebuie si 2 condensatori, am unul de 100uF 16v si trebuie sa mai cumpar unul de 0,1uF din cate vad eu in schema Link spre comentariu
validae Postat Februarie 25, 2013 Partajează Postat Februarie 25, 2013 Poti folosi si din recuperari, nu trebuie sa cumperi chiar tot.Nu ai niciun aparat defect pentru piese? Link spre comentariu
elmar Postat Februarie 25, 2013 Partajează Postat Februarie 25, 2013 da ,un condensator de 0,1uf nepolarizat ...tensiunea de lucru poate fi de la 50-1000v ...problema ar fi de gabarit(dimensiune ceva mai mare la tensiuni mai mari) Link spre comentariu
IsBlacks Postat Februarie 25, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2013 oh doamne, cred ca imi voi face abonament la magazinele de pe maica domnului, deoarece aproape zilnic trec pe acolo sa cumpar cate ceva, dar asta e mai trec si maine )le: am din recuperari doar pe cel de 100uF Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum