Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Blinking LED cu procesor AMD Athlon ? Se poate ?

Mondan

Postări Recomandate

Cum faci un LED sa clipesca folosind un proceor X86 compatibil si anume AMD Athlon ?Topicul se poate muta si la Bodega daca se considera asta. Nu am scris acolo, pentru ca aparea "divertisment" ?Am toate componetele de pe placa de baza, mai putin memoria..... :da

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mondan

3

• XAN77

2

• briobit

1

• Mindware

1

Top autori în acest subiect

Direct din procesor nu stiu si nici nu cred ca se poate. Din cate stiu eu , procurile astea, x86, etc, nu au GPIO-uri pe ele, si doar periferice care lucreaza la frecvente mari, care nu stiu in ce masura pot fi controlatestatic, ca nivel logic.E mindfuck si parerea mea, extrem de improbabil. :limb:

Link spre comentariu

In principiu, se poate (folosind un periferic la o anumita adresa). Practic, nu prea ai cum sa modifici o placa de baza ca sa controlezi un pin direct din procesor.Apoi e bataie de cap cu softul. Pentru un SO trebe sa faci drivere ca sa ai acces la adresa fizica, fara SO e destul de mult de scris pentru alte functionalitati (sau vrei doar sa clipoceasca un LED si atat?).Exista tot felul de alternative.

Link spre comentariu

mindfuck :ras: Pe portul paralel/serial nu-i greu. Doar scrii la adresa portului valoarea pe care vrei sa o trimiti.Da, nu are GPIO. Nu-ti trebuie sistem de operare.Cea mai mare problema este la alimetare, ca are prea multi pini de alimentare. Daca i-as punea macar alimentarea si oscilatorul...Arhitectura x86 e pe 3 magistrale: date, coduri si adrese. Daca pe pe liniile de coduri ii dai o instructiune, el ar trebui sa o execute, Sa iti de ceva pe liniile de date date poate trebuie ceva de genul:mov eax, es:[edi]sau daca merge direct:mov 1234,es:[edi] dap poate e prea mare frecusul.....

Link spre comentariu

poate confunzi microcontrolerul cu microprocesorul. Microprocesorul are magistralele de care ai zis, doar ca si atunci cand citeste o instructiune din memorie si cand o executa si cand salveaza o informatie in memorie ai diverse date pe magistrala de date, pentru ca procesorul nu are inclus in el un 8255 sau ceva similar care sa-i ofere porturi de intrare/iesire accesabile individual. Se poate face cu un sistem de porti logice si cu buffere tristate (highZ) ca sa ai pe o magistrala de date facuta de tine cu bufferele respective numai cand procesorul acceseaza o anumita adresa. La acele magistrale ai acces in sloturile PCI, da e mult prea comlicat si munca de sisif ca sa faci asa ceva manual ca pe vremea lui Z80.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

cred ca poti sa pui un bimetal pe el, il alimentezi fara radiator... :rade: practic , daca retin bine, e suficienta doar prezenta prezenta BIOS-ului ca la alimentarea unei MB, sa ai niste BEEP-uri in buzer care iti indica diverse erori cum ar fii lipsa RAM. Deci te poti folosi si de asta.Oricum...ma astept sa mai intrebi si cum s-ar putea face un coil gun dintr-un "uscator de par Doina" !

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Da, da beep-uri fara memorie pusa ceea ce indica ca procesorul merge. Nu m-am ocupat de el. E primul montaj al meu de care m-am convins ca este inutil inainte de a-l incepe.Eu am niste placi vechi de calculatore (Pentium IV, Athlon,...) si ma gandesc ca decat sa le arunc functionale macar invat ceva stricandu-le.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări