Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor 555

mely17

Postări Recomandate

• Răspunsuri 54
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

18

• mely17

17

• miron1947

16

• validae

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

dupa un timp tensiunea scade la 0,02V acesta ar fi momentul in care ar trebui sa declanseze

Ceva nu se potriveste, daca ati inlaturat obturarea pe pinul 2 nu poate sa coboare tensiunea, Q1 este blocat.

Daca tensiunea pe pinul 2 este aceasta, este normal sa nu decupleze, deoarece se reinitiaza.

Link spre comentariu

Am facut varianta ta mariane si functioneaza mai bine(simte si fumul, doar foarte gros). Daca sar putea un pic mai sensibil atunci ar fi foarte bine. Cu partea de delay sunt un pic nelamurit, ce capacitate maxima pot pune pe releu fara sa afectez cicuitul?

Link spre comentariu

Ma gandeam eu ca o sarcina pe fotoelement rezolva treaba, pentru marirea sensibilitatii incearca asa cum ti-am zis un potentiometru mai mare asta rezulta un curent mai mic in ledul din senzor si deci o intensitate mai mica a luminii IR emanate de acesta, cu alte cuvinte mai usor de obturat de catre fum, rezolva intai cu pragul de sensibilitate asa cum ti-am sugerat si apoi vedem si intarzierea.

Link spre comentariu

Buna seara.Pana la urma am facut schema lui Marian. Am reglat sensibilitatea la maxim schimband rezistenta variabila la valoarea de 2K si regland pana in pragul cuplari(in gol, fara obturare). Daca putem implementa si un delay in schema ar fi foarte bine daca nu asta e.Multumesc.

Link spre comentariu

Incearca asapost-15007-13982958695_thumb.pngCOndensator electrolitic de 1m ( 1000u ) in paralel cu bobina releului, si rezistenta in serie cu sarcina pentru limitarea curentului de incarcare a electroliticului, cu scopul protectiei tranzistorului, vezi cum se comporta.

Link spre comentariu

Pana la urma eu cred ca senzorul meu nu este destul de sensibil pentru a putea detecta fumul. Am facut un fum mare intr-o incapere dar nu vrea sa simta fumul deloc si el este i n pragul de a cupla singur. Este o metoda mai eficienta? Sa cumpar un fototranzistor nou(ce am eu e recuperat dintr-un mouse si este IR)

Link spre comentariu

@mely17 fă o chestie, intai lasa senzorul liber si masoara tensiunea intre masa si colectorul fototranzistorului din senzor, apoi du senzorul la fum cat mai dens si masoara din nou tensiunea respectiva, astfel stii ce variatie ai si deci un punct de plecare pentru solutia ca va fi aleasa.

Link spre comentariu

eu cred ca senzorul meu nu este destul de sensibil pentru a putea detecta fumul.

Dar aici scrieti altceva

acest circuit care merge foarte bine cu difuzor.

daca cu 555 functiona bine, nu senzorul este cauza.

Vedti aici http://electroschematics.com/5450/smart-smoke-sensor-alarm/ o schema cu aceiasi solutie de sezizare a fumului, in locul buzzer-lui si led-ului puteti conecta releul, cu o dioda de protectie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări