Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor 555

mely17

Postări Recomandate

Se mai poate adauga in schema ceva care sa-mi tina releu cuplat 20secunde chiar daca nu mai exista fum ?

O varianta simplista ar fi adaugarea unui condensator electrolitic in paralel cu bobina releului, acesta ar mentine alimentarea pe bobina un anumit timp dupa ce tranzistorul Q1 este blocat, valoarea electroliticului o poti alege in functie de timpul cat doresti ca releul sa ramana cuplat, dar nu prea mare ca risti sa distrugi tranzistorul deoarece acesta initial va vedea condensatorul complet descarcat si deci un soi de scurtcircuit in emitor, eventual ai putea inseria pe colectorul tranzistorului Q1 un rezistor de 22-47 Ohm pentru a limita curentul de incarcare al electroliticului.

PS; Cum adica receptioneaza doar miscarea... miscarea cui?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 54
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

18

• mely17

17

• miron1947

16

• validae

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Asta inseamna ca sensibilitatea circuitului a fost afectata, valorile componentelor pentru senzor folosite in realitate, corespund intocmai cu ce ai prezentat in schema de pe prima pagina? si daca da atunci spune-mi ce curent exact consuma bobina releului ( masori cu ampermetru inseriat ) si ce tranzistori ai folosit pentru darlington-ul compus? ( eventual daca poti masoara-le factorul hfe la fiecare in parte ).

Link spre comentariu

Tranzistori sunt BC548 si BD139-10, curentul prin bobina este de 21mA calculat ca nu-mi masoara miliamperi multimetru si mai bine am masurat caderea de tensiune pe bobina si rezistenta acestuia. HFE-ul tranzistorilor este de 141 pentru BD139 si 630 pentru BC548.

Link spre comentariu

@mely17 atunci nu se explica deoarece incarcarea pe care tranzistorul darlington compus o pune pe senzor este infima ( cativa uA ) deci imposibil sa se afecteze sensibilitatea in acest mod, incearca inlocuirea R1 ( acel potentiometru de 1k ) cu unul mai mare, 2k, 5k sau 10k si poti regla sensibilitatea, lasi senzorul liber si reglezi din acel potentiometru pana releul aclanseaza, adica senzorul se comporta ca si cum ar fi obturat, apoi reglezi foarte usor potentiometrul inapoi pana fix in momentul in care releul declanseaza, asta corespunde cu o sensibilitate reglata cat mai fin, apoi incearca la fum cat mai gros, vezi daca releul reactioneaza, daca nu mai reglezi din potentiometru pana o face, ideea e sa reglezi astfel incat la fum sa se aclanseze releul si la liber sa se declanseze si in acest scop este recomandabil semireglabil multitura.

Link spre comentariu

Pai trebuie sa decupleze dupa perioada stabilita de grupul R5 C1.Poate aveti o eroare de montaj, sensibilitatea ar trebui sa fie aceiasi, eu doar am inversat comanda.Masurati evolutia tensiunii pe C1 dupa cuplare.P.S.NU decupleaza daca ramane intreupt fluxul luminos(persisita fumul sau obturarea), practic devine astabil in situatia aceasta.

Link spre comentariu

De acord cu @miron1947 sensibilitatea nu poate fi afectata nici de sugestia sa nici de a mea, alta trebuie sa fie cauza. @mely17 incearca asta;post-15007-139829584883_thumb.pngPui o sarcina pe fotoelement ca astfel sa se blocheze mai usor ( ca asta ai tu nevoie, o blocare a fotoelementului mai ferma ), fa asta dimpreuna cu reglajul de care ti-am zis si vezi daca obtii ce doresti.

Link spre comentariu

Ceva faceti gresit, cu baza Q1 la masa, tranzistorul este blocat, deci nu poate declansa monostabilul tensiunea pe pinul 2 este aproape cea de alimentare, deci peste cei cca. 2 V(< 1/3 din alimentare) pentru declansare.

Link spre comentariu

Este vb de Q1 din schema postata de dvs. Cand obturez fototranzistorul cupleaza releul tensiunea pe C1 fiind peste 2V iar dupa 2-3 secunde tensiunea de pe C1 ajunge la 0V si totusi releul nu decupleaza

Link spre comentariu

Eu nu inteleg cum cupleaza cu Q1 legat cu baza la masa asa cum ati scris.Releul nu decupleaza daca fluxul este in continuare obturat, la Dvs nu decupleaza nici dupa ce inlaturati obturarea?Lasati schema asa cum am desenat-o si sa facem cateva masuratori.1) tensiunea pe colectorul Q1 cu si fara flux obturat, tensiunea pe R3, terminalul spre fotoelement.Vedeti daca este corect conectat.post-14622-139829584885_thumb.jpgO poza clara cu montajul?

Link spre comentariu

Poate repet eva evident dar e mai bine sa fiu sigur, ca sa declanseze releul trebuie sa eliberezi senzorul, adica il obturezi si releul aclanseaza ( cupleaza ), daca nu eliberezi obturarea senzorului atunci releul n-are cum sa decupleze. Daca totusi ai tinut cont de detaliul asta atunci masoara tensiunea din pin 2 atunci cand spui ca releul ar trebui sa decupleze si totusi nu o face ( o va face dupa aproximativ 20 de secunde, poate ceva mai mult ).

Link spre comentariu

In momentul in care am obturat si a cuplat releul eu inlatur obturarea si dupa 20-40 secunde ar trebui sa decupleze, dar nu face acest lucru. Pe pinul 2 al integratului creste tensiunea pana la 5v in momentul cuplari iar dupa un timp tensiunea scade la 0,02V acesta ar fi momentul in care ar trebui sa declanseze dar nu o face. Am verificat montajul de multe ori si nu am gasit nimic gresit. Incep sa cred ca integratul este defect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări