Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor 555

mely17

Postări Recomandate

Buna ziua. Am facut acest circuit care merge foarte bine cu difuzor. Am nevoie sa comand un releu in loc de difuzor. Cum pot face acest lucru? Am pus un tranzistor npn cu baza spre pinu trei de la integrat. Cupleaza dar nu mai vrea sa decupleze ce pot face? Senzoru l-am confectionat dintr-un senzor de scrol de la mouse (IR).

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 54
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

18

• mely17

17

• miron1947

16

• validae

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poti pune releul direct pe iesirea 3 a integratului daca rezistenta bobinei e mai mare de 1000 Ohmi.In paralel cu bobina se monteaza si o dioda 1N4007 cu catodul legat la pinul 3. Daca vrei documentatie si scheme cu 555 descarca pdf-ul d mai jos. Trebuie sa descarci toate cele trei parti si dupa aceea dezarhivezi.Asta fiindca tot documentul depasea 1Mb permis de forum. Poti descarca gratuit si alte carti de montaje electronice pe http://www.talkingelectronics.

Link spre comentariu

In configuratie de monostabil nu se mai potriveste cu senzorul ir care are in conponenta doua diode puse cu catod comun. Daca pun in monostabil atunci releul imi cupleaza instant fara sa-i fac nimic.

Link spre comentariu

Nu, daca la pinul 2 nu apare o tensiune mai mica de cca. 2V, nu basculeaza, acum este conectata comanda pe reset, care-i blocheaza oscilatia cand fototranzistorul este luminat.Vreti sa va desenez?

Link spre comentariu

Domnul marian are dreptate...

Lasa domnitul, prefer simplu, marian.

Ok pai daca este asa atunci pentru ce sa te complici cu timer? Acela era necesar in varianta avand ca sarcina un difuzor deoarece timer-ul genera un semnal, dar pentru comanda unui releu este deajuns un tranzistor care la randul sau sa fie comandat de catre senzor, e mult mai simplu asa, daca esti interesat pot veni cu o solutie.

Link spre comentariu

Te rog. Eu vreau sa sesizez cu el fumul. Cu schema postata de mine sunt multmit de cum simte fumul, daca poti sa faci si mai sensibil decat schema "mea" si cu releu as fi foarte recunoscator.

Link spre comentariu

Nu gasesc acel tip de senzor in soft dar ma folosesc de simbolul unui optocuplor pentru schema, sper sa se subanteleaga ideea.post-15007-13982958483_thumb.pngSi treaba ar sta simplu, atunci cand senzorul este liber fototranzistorul conduce si deci pune baza Q1 la masa acesta este evident blocat, cand senzorul este obturat fototranzistorul se blocheaza asta face ca Q1 sa se deschida punand releul la masa, adica alimentandu-l. Este nevoie de darlington pentru a incarca cat mai putin fototranzistorul.

Link spre comentariu

@cristi71 din punctul meu de vedere cu cat mai simpla este solutia aleasa cu atat mai putine pot merge prost deci mai multe sanse de reusita, aplicatia autorului temei nu are nevoie de nimic prea complex, si folositea AO este evident mai complicata decat varianta cu un simplu darlington.@miron1947 solutia ta nu este una corecta, nu uita ca la monostabil atunci cand pinul 2 se pune la masa timerul trece pe high, ei bine atunci cand senzorul este liber, fototranzistorul exact asta face, pune pinul 2 la masa, ori comportamentul dorit este exact invers, adica atunci cand senzorul este obturat ( fototranzistorul blocat ) releul sa fie cuplat, deci pin 2 la masa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări