Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator acumulator


Vizitator cristioros

Postări Recomandate

Vizitator cristioros

Buna ziua,Ma intereseaza un incarcator pentru un acumulator de 2.4 V si 0.5 A (valori citite de pe acumulator).Care sunt relatiile intre tensiune si curent si cum s-ar stabili aceste valori pentru a putea proiecta un incarcator care sa imi incarce acest acumulator fara probleme ?Ma intereseaza foarte tare problema asta si la modul general, pentru cultura mea generala :). (se da acumulatorul, cum proiectez incarcatorul si invers).Va rog tare mult cine ma poate ajuta cu niste raspunsuri, as fi recunoscator.Multumesc anticipat.O zi si un weekend cat mai frumoase tuturor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • The Stressmaker

    3

  • danb1974

    1

Top autori în acest subiect

Sunt trei variante care se pot folosi in ordinea complexitatii. Prima este cea numita "trickle charging" care foloseste o sursa de curent constant, uzual C/10 sau C/20 cu timp de incarcare de 10 ore respectiv 20 ore (C este capacitatea acumulatorului, in acest caz 500mAh) (Eng): http://www.extremecircuits.net/2009/10/ ... arger.html . A doua varianta este cel numit "delta t" in care se foloseste detectia cresterii temperaturii cand acumulatorul ajunge la aproximativ 70% din incarcare ca apoi sa treaca in "trickle charging" pana la finalul incarcarii (Eng): http://www.solorb.com/elect/tmpchrg/ . Este mai complex dar este realizabil. Ultima varianta foloseste detectia scaderii tensiunii pe acumulator la sfarsitul incarcarii si de obicei exista integrate specializate pentru asa ceva care folosesc toate cele trei metode combinate (Eng): http://homemadecircuitsandschematics.bl ... ttery.html .

La NiMH se recomanda ca "trickle charging" sa nu depaseasca C/20 sau uneori C/100 la incarcatoarele aflate permanent in priza pentru ca acest tip de acumulator nu suporta supraincarcare, spre deosebire de NiCd care poate accepta pana la C/10 in acest mod.

Daca se adopta varianta cu detectia temperaturii se poate face un incarcator de pana la 0,5-1C dar care sa decupleze automat la 45 grade pe suprafata acumulatorului folosind un termostat. Asa, se incarca pana la 70% (in teorie, in realitate se incarca putin mai mult datorita inertiei termice a ansamblului) dar se scurteaza timpul de incarcare.

Raspunsul la intrebarea "cum se proiecteaza incarcatorul" e simplu. Se foloseste caracteristica specifica chimiei acumulatorului, fiecare tip avand cerinte proprii. De exemplu, la acumulatoarele pe nichel se foloseste incarcarea in curent constant cu detectia sfarsitului incarcarii printr-una din metodele enumerate mai sus (tensiunea pe acumulator este constanta asa ca metodele bazate pe masurarea acesteia nu se pot folosi). La acumulatorarele pe litiu se poate incarca prin orice metoda dar cu limitarea tensiunii finale la 4,2V fara depasirea acesteia (tensiunea pe acumulator este proportionala cu gradul de incarcare). La acumulatorii pe plumb exista limitarea la maximum C/10 a curentului de incarcare cu limitarea tensiunii finale pe element la 2,6V (tensiunea pe acumulator este proportionala cu gradul de incarcare). De aceea am mentionat chimia acumulatorului si faptul ca fiecare tip de acumulator are cerinte specifice la incarcare.

Link spre comentariu

Daca vrei sa-ti faci un incarcator, uita-te de exemplu la integratul MAX713, ai o schema completa chiar in datasheetIn cazul tau ai un acumulator cu 2 celule, si curentul de incarcare ti-l setezi pe la 0.2A

Link spre comentariu
Vizitator cristioros

Multumesc de raspunsuri. Deocamdata nu ma apuc de proiectat deoarece sunt mai inepator in domeniul electronicii si vreau sa mai studiez teoretic deocamdata, dar ce ma intereseaza mai mult pe mine in momentul de fata sunt relatiile alea intre curent si tensiune intre incarcator si acumulator. Adica ma intereseaza daca as putea incarca acest acumulator cu un incarcator de la un telefon de ex, sau masina de gaurit cu acumulatori sau cu altceva. Am vazut de ex pe un incarcator de telefon scria asa: output 5,1 V 700 mAh sau 5 V 350 mAh. Ar fi posibil asa ceva ? adica ce trebuie sa imi dea la iesire ca sa pot incarca acumulatorul ? (ma intereseaza la modul general cum se calculeaza valorile astea atat pentru un incarcator stiind ce acumulator am cat si pentru acumlator stiind ce incarcator am, am incarcatorul-ce pot sa incarc cu el?).

Link spre comentariu

Puteti sa incarcati acel acumulator cu un incarcator de mobil dar atentie la temperatura pentru ca veti folosi cea de a doua metoda, cea cu temperatura. Incarcatoarele de mobil peste 500mA sunt limitate undeva la 1A iar celelalte la 600mA si presupun ca acumulatorul pe care il detineti poate rezista la incarcare cu 2C (acel 1A este peste limita dar cred ca rezista la un timp de incarcare scurt, doar pentru a testa, cautati detalii pe internet despre modelul de acumulator pe care il aveti) la cuplarea directa la acel incarcator.

Daca sunteti presat de timp si nu aveti nici un magazin de electronice pe aproape de unde puteti obtine o rezistenta de 5 ohm (pentru 500mA, sau o valoare asemanatoare) atunci folositi un bec sofit (de plafoniera) sau un beculet de pom de brad in serie cu acumulatorul pentru a limita curentul la o valoare acceptabila. Desigur ca nu va incarca ca un montaj specializat dar e o metoda "MacGyver" care functioneaza.

Eu va recomand sa folositi cel mai simplu montaj adaptat chimiei acumulatorului pe care il aveti si pe acela sa va axati. Pe masura ce veti avea experienta veti trece la montaje mai complicate.

O nota de aplicatie de la un integrat de incarcare poate contine tot ce va intereseaza (Eng): http://www.samsung.com/global/business/ ... 0109-0.pdf unde aveti un tabel sau ceva teorie (Eng): http://www.cobasys.com/pdf/tutorial/Ins ... ology.html sau http://www.hardingenergy.com/pdfs/3%20N ... ydride.pdf .

Masina de gaurit cu acumulatori (acumulatorul acela de 5-6 cm grosime) contine NiCd cu o capacitate de 1000mAh pana la 1300mAh si incarcatorul de obicei furnizeaza 400mA. Acumulatoarele mai noi (sunt mai plate) contin acumulatori pe litiu, lucru specificat si pe carcasa. Daca vreti sa faceti un incarcator simplu care poate fi folosit la ambele tipuri de acumulatori va recomand un incarcator cu curent constant si, cu un aparat de masura, sa masurati pana ajunge, la cele cu litiu, la un multiplu de 4,2V ori, la cele cu nichel, ajunge la 45 grade. Puteti implementa in electronica aceste cerinte cu un buton care opreste detectia tensiunii limita la cuplarea unui acumulator pe nichel.

Ati spus ca sunteti la inceput asa ca am dat cateva solutii simple pe care le puteti dezvolta ulterior pe masura ce veti avea experienta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări