MifTy Postat Iulie 14, 2006 Partajează Postat Iulie 14, 2006 din amintirile mele "obiectu" mai sus pomenit se folosea la măsurarea parametrilor unui tub...din păcate, nu m-am gândit să obţin o schemă, ceva... şi am o cantitate mărişoară de tuburi, de care n-am nici cea mai mică idee dacă mai sunt funcţionale sau nu...cine poate posta o asemenea schemă, sau nişte linkuri (n-am idee cum se numeşte chestia asta în engleză, deci nu pot căuta decât în .ro) e rugat s-o comită!!ar fi util pentru mulţi!!mulţumesc!! Link spre comentariu
mojnost Postat August 2, 2006 Partajează Postat August 2, 2006 In mare catometrul e o cutie cu mai multe alimentatoare in ea si un instrument de masura . Deci trebuie alimentatoare reglabile pentru tensiune: filament, Ug1, Ug2, anod, in plaje destul de mari pentru ca si tuburile difera. Se stabileste regimul de functionare al tubului si se citeste I anodic , eventual panta. Se poate face un catometru mai simplu cu 2 tensiuni de filament (6,3 si 12,6 - o sa fie mai dificil la tuburile care incep cu P), de asemenea se poate simplifica si pentru celelalte tensiuni; se mai pun cateva socluri conectate dupa cateva configuratii uzuale si cam atat. Daca masori I anodic la aceleasi polarizari, in comparatie cu o lampa stiuta ca buna, deja ai o informatie destul de relevanta despre lampa masurata. In timp, dupa mai multe ore de functionare, scade emisia de electroni a catodului, deci rezulta un I anodic mai mic. Un catometru industrial e facut de o anumita firma, pentru un numar limitat de tipuri de tuburi si nu o sa poti verifica orice tub. Eu am unul industrial, dar e rusesc deci pot masura doar tuburi rusesti sau echivalente si din cca. 20 de socluri de pe panou folosesc doar vreo 5. E si cam marisor si cam greu. Merita facuta o varianta simplificata de catometru, pentru imperecherea tuburilor sau pentru a afla care mai sunt bune, dar numai daca lucrezi frecvent cu lampi, altfel mai bine le cumperi gata verificate si imperecheate. Link spre comentariu
ALEKS Postat Ianuarie 13, 2007 Partajează Postat Ianuarie 13, 2007 Iar un electrometru era bazat pe un tub foarte sensibil la radiatie (de orice fel, chiar si electromagnetica dupa cum e si lumina) care se conecta mai apoi la circuite de corectie / detectie / amplificare / etc. si-ti indica anumiti parametri (ex: nivelul radiatiilor dintr-un pliculet cu saruri de potasiu sau cine mai stie ce).Acum sunt cu semiconductoare.Stima,ALEKS Link spre comentariu
Blind Postat Ianuarie 14, 2007 Partajează Postat Ianuarie 14, 2007 Tubul ala foarte sensibil la radiatii nu era contor Geiger cumva? Link spre comentariu
ALEKS Postat Ianuarie 14, 2007 Partajează Postat Ianuarie 14, 2007 Cu un electrometru poti masura radiatia ionizata (UV, raze Roentgen sau X, lumina, etc.); tubul Geiger este elementul de baza din electrometru.Cel putin asa stiu eu.Stima,ALEKS Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Ianuarie 14, 2007 Partajează Postat Ianuarie 14, 2007 :smt003 Tot off topic: Electrometrul masoara sarcini electrice, deci nu are in compunere tuburi Geiger-Müller... http://en.wikipedia.org/wiki/Geiger_counter http://en.wikipedia.org/wiki/Electrometer Link spre comentariu
ALEKS Postat Ianuarie 14, 2007 Partajează Postat Ianuarie 14, 2007 Clar! Invatam pe zi ce trece!Multam de informatie!Stima,ALEKS Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2007 Partajează Postat Ianuarie 15, 2007 http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=16491 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum