Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Electrometru

Postări Recomandate

din amintirile mele "obiectu" mai sus pomenit se folosea la măsurarea parametrilor unui tub...din păcate, nu m-am gândit să obţin o schemă, ceva... şi am o cantitate mărişoară de tuburi, de care n-am nici cea mai mică idee dacă mai sunt funcţionale sau nu...cine poate posta o asemenea schemă, sau nişte linkuri (n-am idee cum se numeşte chestia asta în engleză, deci nu pot căuta decât în .ro) e rugat s-o comită!!ar fi util pentru mulţi!!mulţumesc!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ALEKS

3

• yo9hrb

1

• mojnost

1

• MifTy

1

Top autori în acest subiect

• 3 săptămâni mai târziu...

In mare catometrul e o cutie cu mai multe alimentatoare in ea si un instrument de masura . Deci trebuie alimentatoare reglabile pentru tensiune: filament, Ug1, Ug2, anod, in plaje destul de mari pentru ca si tuburile difera. Se stabileste regimul de functionare al tubului si se citeste I anodic , eventual panta. Se poate face un catometru mai simplu cu 2 tensiuni de filament (6,3 si 12,6 - o sa fie mai dificil la tuburile care incep cu P), de asemenea se poate simplifica si pentru celelalte tensiuni; se mai pun cateva socluri conectate dupa cateva configuratii uzuale si cam atat. Daca masori I anodic la aceleasi polarizari, in comparatie cu o lampa stiuta ca buna, deja ai o informatie destul de relevanta despre lampa masurata. In timp, dupa mai multe ore de functionare, scade emisia de electroni a catodului, deci rezulta un I anodic mai mic. Un catometru industrial e facut de o anumita firma, pentru un numar limitat de tipuri de tuburi si nu o sa poti verifica orice tub. Eu am unul industrial, dar e rusesc deci pot masura doar tuburi rusesti sau echivalente si din cca. 20 de socluri de pe panou folosesc doar vreo 5. E si cam marisor si cam greu. Merita facuta o varianta simplificata de catometru, pentru imperecherea tuburilor sau pentru a afla care mai sunt bune, dar numai daca lucrezi frecvent cu lampi, altfel mai bine le cumperi gata verificate si imperecheate.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Iar un electrometru era bazat pe un tub foarte sensibil la radiatie (de orice fel, chiar si electromagnetica dupa cum e si lumina) care se conecta mai apoi la circuite de corectie / detectie / amplificare / etc. si-ti indica anumiti parametri (ex: nivelul radiatiilor dintr-un pliculet cu saruri de potasiu sau cine mai stie ce).Acum sunt cu semiconductoare.Stima,ALEKS

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări