Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Universal Battery Charger

nicnec

Postări Recomandate

Este posibila incarcarea mai multor elementi Li-ion . Nr-ul maxim al acestora este limitat de tensiunea furnizata de alimentator . In acest moment folosesc ( cu succes )  un alimentator de 24V deci 5 x 4.2V = 21V   Daca adaugam si pierderile pe dioda de iesire si pe MOSFET obtinem o tensiune de circa 22.5V < 24 V  .  Deci cu un alimentator de 24v se pot incarca maxim 5 elementi serie li-ion .  Mai trebuie modificate rezistentele de pe langa LM358 a.i la 24V masurati la intrarea in PIC sa avem sub 3.7V (parca )  si mai pierdem putin din rezolutia masuratorii .

Am sa revin cu un firmware pentru LCD16x2 actualizat care :

- sa suporte maxim 15 elementi NiCD ( vezi acumulatorii de bormasini de 18V NiCd )

- o modalitatenoua  de a incarca acumulatorii Nicd-NiMh dupa un alt algoritm similar incarcarii elementelor liion ( adica limitare de tensiune si limitare de curent ) . Acest mod de incarcare functioneaza excelent la Nicd insa numai la unele tipuri de NiMH asigura o incarcare completa .

- nr-l de acumulatori din pachet este estimat in functie de tensiunea la borne

- algoritmul dT functioneaza si la curenti sub 0.3xC

- la deconectarea accidentala a acc-lui se va afisa capacitatea la momentul deconectarii

-  -modificat timemout a.i incarcarea sa se opreasca la 15h pentru C/10- alte optimizari 

Link spre comentariu

Eu am un acumulator bosch de 18v modificat cu li-ion și folosesc varianta originala a lui felix de care sunt mulțumit, versiunea ăsta după Cum spuneam mai sus permite mai multe cicluri de încărcare-descărcare pentru nicd m-ar avantaja ca nu mai stau cu ochii pe încărcător sa văd când a terminat ciclul,

Editat de Florian Ciobanu
Link spre comentariu

Am o filetanta stern de 16.8V pe 14 elementi si dewalt pe 18V__ar fi benefica un update de firmware

care stie ce se intimpla ????__am citiva acumulatori 18650 de 3.7V samsung (3700mA) de la un laptop , au fost goliti de tot (0.4V) nefolositi timp de un an , mai pot fi recuperati ?? pentru ca incarcatorul nu-i vede (( baga error))__multumiri _o zi buna

Editat de spark
Link spre comentariu

Chiar daca incarcatorul nu i vede initial , setezi manual nr-l de elementi capacitatea si curentul dorit . Pana la atingerea pragului de 3.7V ei vor fi incarcati foarte incet (C/20) pentru a nu fi afectati mai mult decat este cazul . Eu am recuperat niste astfel de elementi care indicau 0V dar care si-au revenit surprinzator de bine . Insa chiar daca elementii isi vor reveni (sau ii vei inlocui cu altii noi ) ei tot nu vor fi incarcati si recunoscuti de laptop.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

intrebam de thermistor, ar fi fost bine sa aiba un pin la masa pentru cei care vor sa incarce acumulatori de scule electrice, la bosch, Makita au un pin de la thermistor la minusul acumulatorului, ca o coincidenta la acei acumulatori sunt termistori de 10k in pachet

Link spre comentariu

Nemodificata inseamna ca termistorul a ramas la locul lui ca in schema pe care am postat-o ceva mai in urma .Folosirea sa este absolut necesara in cazul acumulatorilor NiMh si ceva mai putin importanta la NiCd .

Editat de Voltus
Link spre comentariu

Schema ramane nemodificata exceptie facand adaugarea unei diode zenner precum si modificarea unei rezistente din divizorul de tensiune . Detaliile sunt in arhiva .

intrebam de termistor pentru ca in pcb-ul facut cu diptrace nu este prevazut

Link spre comentariu

daca termistorul este pus pe RA3 in cablaj si schema date in arhiva de mai sus nu sunt puse, nici macar pin, intreb ca eu imi reproiectez cablajul pentru display ma mare si pic in capsula plcc pentru ca le am pe stoc de pe vremea cand faceam aparate taxi

Link spre comentariu

Nu este cazul pentru scuze, și mie îmi place sa-mi spună cineva unde am omis sau crești ceva ,mai mulți ochi nu strica, firmware-ul mai este compatibil și pentru schema originala?

Link spre comentariu

Numai daca  se fac modificarile mentionate in arhiva atunci firmware-ul va fi compatibil cu schema originala . Altfel tensiunea citita va fi aiurea din cauza diferentelor la divizorul rezistiv .

Editat de Voltus
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări