Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceeare Pcb cu marker

IsBlacks

Postări Recomandate

buna ziua, astazi am cumparat si eu niste clorura feerica si ma intrebam cum pot face si eu un pcb cu ajutorul unui marker, am cautat pe forum dar nu am gasit, daca este va rog sa imi aratati link-ul si sa stergeti topicul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iuli09

3

• Eusebiu Angelescu

2

• IsBlacks

2

• Vlad Mihai

1

Top autori în acest subiect

eu nu iti recomand sa faci /desenezi pcb cu un marker deoarece clorura ferica il va coroda peste tot.poti folosi oja/vopsea/cerneala serigrafica/smoala diluata cu benzina sau smoala diluata cu diluant, depinde ce cablaj vrei sa desenezi.

Link spre comentariu

eu nu iti recomand sa faci /desenezi pcb cu un marker deoarece clorura ferica il va coroda peste tot.......

:nas: total eronat .....marker-ul permanent rezista la clorura ferica cu brio ( testat 100 %)....nu rezista la acid azotic si acolo se pot aplica ce ati precizat ( smoala diluata, sigmaron, etc...)
Link spre comentariu

Am testat multe markere, cam toate pe care scrie permanent rezista fara probleme. Totusi se obtin rezultate mai bune daca se da un al doilea strat de marker dupa ce s-a uscat primul.Pentru trasee groase foloseam un BIC permanent marker si pentru cele subtiri un Schneider edding 370 (parca).Recomand de asemenea incalzirea cloruririi la 40-50 grade si eventual chiar sa agiti solutia miscand vasul, se corodeaza mult mai repede asa.

Link spre comentariu

daca ai acces la o imprimanta laser iti recomand sa renunti la ideea de a desena cablajele cu markerul si sa incerci cu un program specializat in realizarea cablajelor ; schema o tiparesti pe hartie fotografica si o transferi pe cablaj cu ajutorul fierului de calcat . Desi e departe de a fi o metoda profesionala , nu se compara cu varianta cu markerul .

Link spre comentariu

Si daca merg la un centru xerox cu imaginea cablajului sa mi-o scoata pe hartie foto la o imprimanta laser este bine?

...parerea mea ...zic sa incepti in etape ....prima fiind marker chior; a doua toner /transfer.... a treia UV boxPS: mai mult.... vezi ca este un topic de aproape 100 pag. tot pe forumul acesta ...in care s-au dezbatut toate variantele legate de confectionarea PCB-urilor
Link spre comentariu

atata timp cat iti faci singur cablajul si nu folosesti "autorouter-ul" nu vad de ce ar trebui sa pierzi timpul incercand sa-l desenezi cu markerul ; asta fara sa punem la socoteala calitatea finala a cablajului . Parerea mea e sa incerci de la inceput varianta cu transferul tonnerului la cald , dar sa-ti faci singur cablajul intr-un program specializat pentru asa ceva : de exemplu eagle care are varianta freeware si care iti este mai mult decat suficient in regim amator .

Link spre comentariu

Este foarte bine , nu cred ca ar refuza cei de la copy shop sa te ajute .mai jos este un tutorial video despre pasii de urmat :

Oauuuu !!! Mi se pare incredibil : indianul foloseste o "bormasina" manuala, un fel de coarba :nebunrau:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări