Vizitator netra Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 Dragi colegi, va cer ajutorul in proiectarea unei incinte pentru bas.Deja am facut un prim pas achizitionand doua difuzoare de 15 inch, unul cu membrana din hartie si suspensia din cauciuc ff ieftin si altul putin mai scump tot cu membrana din hartie dar cu suspensia din panza impregnata.Acum stiu ca o sa ma intrebati de ce am cumparat difuzoarele, de ce am optat pentru solutia asta, probabil de ce nu am optat sa-mi cumpar un subwoofer SH !1. Eu am o "pasarica" adica stiu ca din c..at nu poti face bici sa si pocneasca si mai stiu ca legile fizicii nu le poti pacali, asa ca dintr-un difuzor de 20cm nu pot sa scot ce scot cu un difuzor de 38cm, stiu exista difuzoare scumpe chiar cu diametrul de 16cm care pot sa redea de la 19Hz >>> dar la ce SPL, cu ce dinamica ? ma rog aici e de discutat. Sa revin, am optat pentru difuzor de 15 inch din motivul relatat mai sus si pentru ca aveam inca o bucata cumparata de ceva timp.Acest subwoofer pe care doresc sa-l realizez il folosesc doar pentru a reda banda de frecventa situata sub 150 hz, asa ca nu m-a interesat sa fie o "scula" de difuzor care sa redea liniar intre 20hz si 1000hz cu pret de masina SH si in plus nu m-a interesat puterea, eu ascult muzica cat sa ma simt bine nu sa-mi provoc dureri.2. Spatiul de auditie nu-mi permite sa realizez o incinta bass reflex, aceasta necesita un volum imens si in plus trebuie proiectata in functie de parametrii difuzorului, care bineinteles nu-i am, asa ca am optat pentru incinta cu radiator pasiv. Acest tip de proiect este mai permisiv, nu necesita o proiectare perfecta in functie de parametrii difuzorului si in plus nu necesita o cutie cu volum mare, mai are si un mare avantaj ca nu mai "fluiera" portul de bas.Cutia o fac de 500mm / 500mm cu adancimea de 300mm, fata ei o sa fie cea de 300mm si pe laterale am sa pun difuzoarele, activ si cel pasiv. Difuzorul cu membrana din cauciuc l-am macelarit ieri, am decapitat magnetul, am scos bobina, am desfiintat firele leonice si in loc de bobina am adaptat un surub pe care am sa atasez greutati pentru acordare.Intrebarile mele sunt;Mai e nevoie sa pun material fonoabsorbant ? Dupa ce ma ghidez cand acordez membrana pasiva ?Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator netra Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Sa-mi raspund singur !!!!!Azi am terminat si cutia de test (adica nu e finisata) am probat cu material fonoabsorbant si nu suna bine, adica parca ar suna cu ecou, concluzia e ca nu trebuie pus material fonoabsorbant in incintele care au membrana pasiva.Cat despre greutatile care se pot monta in locul bobinei, va spun ca la mine nu s-a observat vreo schimbare nici cu 10g nici cu 100g, asa ca l-am lasat la vreo 25g (adica doua piulite babane). Link spre comentariu
Vizitator pinkybrain Postat Februarie 24, 2013 Partajează Postat Februarie 24, 2013 fara material fonoabs e posibil sa fie niste rezonante mai mari pe la 75 -150Hz ce par am fi mai bumi"si incercat comparativ cu un port bassrelfex cum e sunatul cu pasiv?actualmente ma furnica o incinta normala cu pasiv ... Link spre comentariu
Vizitator netra Postat Martie 2, 2013 Partajează Postat Martie 2, 2013 Mi-a trecut prin cap un proiect hibrid de subwoofer, o combinatie de incinta cu radiator pasiv si bass reflex, ce ziceti e o idee buna ? Desenul reprezinta doar ideea, fara calcule de volum, etc. Ps. La o adica se poate face si rocada intre difuzorul activ si membrana, aici nu stiu cum e mai bine. upload foto Link spre comentariu
Vizitator netra Postat Martie 4, 2013 Partajează Postat Martie 4, 2013 Si tacerea e un raspuns !!!!!!!!! Link spre comentariu
CBI Postat Martie 4, 2013 Partajează Postat Martie 4, 2013 posibil,numai ca-radiatorul pasiv se pune sa radieze afara pt ca inlocuieste rezonatorul bas reflex(cum ai desenat tu este montajul izobaric la care ii scade volumul la jumatate,dar se folosesc 2 difuzoare identice cu tot cu magneti si bobine) nu se mai pune inca un port la radiatorul pasiv pt ca o sa se strice de tot raspunsul tranzitoriudaca nu ai date de la producator despre difuzor si radiator,adaugarea greutatilor pt acordarea sistemului se va face prin incercari si masuratori,nu la 'ureche'.Nu merge orice difuzor defect pe post de radiator,complianta suspensiilor trebuie sa fie apropiata de ce a difuzorului activ, suprafata radianta cel putin egala daca nu mai mare si xmax de preferat mai mare, pt a nu introduce distorsiunidar fara date despre difuzoare,totul e plesneala,chiar nu conteaza marimea daca nu au parametrii optimi pt redarea basului jos Link spre comentariu
Vizitator andrewboyp Postat Iulie 12, 2015 Partajează Postat Iulie 12, 2015 (editat) Salut. Sper ca raspunsul meu mai are folos acum, peste 2 ani. Poate sunt putin nerealist, dar in fine. Vad ca nimeni nu a dat un raspuns concret si complet, asa ca incerc eu. Da, intr-adevar o incinta cu radiator pasiv e putin mai permisiva decat una portata, dar asta nu inseamna ca poti s-o faci chiar oricum. Desenul tau ar fi fost cumva corect daca faci rocada intre pasiv si activ. Atunci incinta ar fi una Bandpass de ordinul 6, pentru care ai neaparata nevoie de parametri, asta daca ai scule cu care poti calcula precis cele doua volume. Parerea mea este ca, in principiu, trebuie sa tii cont de 4 mari aspecte: 1. Radiatorul pasiv trebuie sa aiba suprafata efectiva (Sd) de doua ori mai mare decat cea a difuzorului activ. Poti folosi doua pasive egale in diametru cu activul. 2. Este bine ca RP sa fie capabil sa vibreze linear de cel putin doua ori mai mult decat difuzorul activ. Asta in teorie. Practic, din experienta mea, e nevoie ca vibratia lineara a pasivului sa fie de 3 ori mai mare decat cea a difuzorului activ. 3. Tine minte ca radiatorul pasiv tine locul tunelului de bass-reflex. O incinta cu radiator pasiv e tot o incinta bass reflex, unde masa radiatorului inlocuieste masa aerului dintr-un tunel de bass-reflex. O incinta bass-reflex este o incinta a carei raspuns in frecventa este dat de volumul ei interior SI de cum este acordat portul cu volumul. De aceea schimbarea greutatii pasivului (adica simularea unui port mai lung) nu are intotdeauna efectul dorit daca volumul interior nu este cel necesar. Beneficiile legate de spatiu nu sunt intotdeauna foarte mari. 4. ORICE incinta acustica reprezinta un compromis. Trebuie sa iti dai seama care compromis va fi cel rentabil (multumitor) din toate punctele de vedere. Nu exista incinta acustica perfecta. Cel putin nu pe principiul clasic difuzor+incinta. (cauta 'rotary woofer'). Parerea mea, insa, referitoare la difuzorul tau activ, ar fi ca te-ai complica degeaba cu RP. Avand in vedere ca nu vrei dureri si ca asculti ca un om normal, dar vrei calitate, difuzorul tau de 15 inch e de-ajuns de mare pentru a scoate 20hz. Tot ce-ti trebuie e o incinta robusta (cu cat incinta vibreaza mai putin, cu-atat difuzorul are pierderi mai mici de eficienta), inchisa, undeva pe la vreo 50L de mare (interior), un amplificator destul de robust (ceva mai mare de 100 W ar fi ok in cazul tau, eu as recomanda 200W) si ultimul, dar nu cel din urma, un egalizator de subwoofer care ar avea urmatorul rol: Intr-o incinta inchisa, raspunsul in frecventa scade cu 12 db/oct de la frecventa de rezonanta a difuzorului in jos. Daca (de exemplu) difuzorul tau rezoneaza la 40 Hz si scoate 95 dB/W/m (bine-ar fi), asta inseamna ca la 20 Hz va scoate 82db. Egalizatorul de subwoofer se comporta exact invers, adica poate fi configurat in asa fel incat la 20 Hz el sa-i dea amplificatorului un semnal cu 12dB mai puternic. In teorie, asta va forta putin amplificatorul, "zicandu-i" sa scoata de 16 ori mai multa putere la 20 hz, fata de cum ar scoate in mod normal. (3db diferenta = dublul puterii, sau jumatate, depinde de caz). In practica asta se aplica doar daca vrei sa asculti dubstep, drum&bass, hip-hop underground sau muzica ce contine orga cu fluiere. Adesea in genurile astea de muzica semnalul scade in frecventa pana la 20 hz, uneori si sub. Nici in cazul asta n-ar fi foarte urat. Difuzorul tau ar trebui sa duca totusi un nivel decent de cursa (xmax). Daca el cu 1W scoate (doamne ajuta) 82dB la 20Hz (masurat la 1m) fara egalizator, va avea nevoie de 16W sa scoata 95 dB. 95dB la 20hz s-ar putea sa-ti deranjeze nevasta si vecinii. As putea sa te ajut eu cu un astfel de egalizator pentru un pret decent. Nu stiu daca-l gasesti pe piata. Sau ai putea sa continui cu incinta cu radiator pasiv, daca n-ai facut asta deja. Mult succes iti doresc. Editat Iulie 12, 2015 de andrewboyp Link spre comentariu
Danut Marinescu Postat August 12, 2019 Partajează Postat August 12, 2019 Subiect complicat din cit observ eu mai ales cu acordajul incintei unde intra multi parametrii.Ma gindeam ca radiatorul pasiv ar reduce mult dimensiunea subwooferului .Eu locuiesc la casa si experimentez de ceva timp un subwoofer.Merg pe varianta profesionala cu difuzoare de la Eminence exceptie facind difuzoarele de inalte.Deci 18 inch pe subwoofer cu spl mare undeva la 96 db Kilomax 18 pro este codul exact .Lada este originala de FBT de nunta si se adapteaza foarte bine cu difuzorul asa la ””ureche””.Frecventa de rezonanta e cam sus si ma gindeam la un radiator pasiv care sa micsoreze volumul boxei si sa coboare frecventa la 25-30 hz.Fiind vara acum sint prins cu zugraveala casei dar pe timp mai rece e un proiect interesant de studiat.Ceva aparatura am pentru reglaj si masura.Nu folosesc deocamdata mai mult de 100w putere pentru ca incep sa tremure obiectele prin casa.....In final ma gindeam la 400w sa folosesc difuzorul care merge pina la 2500w putere de virf... Ma mai gindesc totusi...Multumesc pentru atentie si orice sfat care poate obtine rezultate bune este bine venit.Am pus si o poza sa vedeti mai exact despre ce e vorb ain propozitie.Multumesc. Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat August 12, 2019 Partajează Postat August 12, 2019 Pentru reducerea dimensiunilor si coborarea Fr, poate ca ar fi mai interesant un "ripol"...se pot obtine performante interesante, iar costurile de fabricatie in regim DIY sunt acceptabile. In general, se spune ca Fr difuzor radiatie libera scade cu 10 Hz in incinta de tip ripol. Link spre comentariu
Haralambie Postat August 12, 2019 Partajează Postat August 12, 2019 Radiatoarele pasive nu sunt pentru aplicatii profesionale. Link spre comentariu
sesebe Postat August 12, 2019 Partajează Postat August 12, 2019 (editat) Difuzoarele Eminence nu prea sint pt subwoofere care sa mearga folosite acasa, nu coboara prea bine in frecventa..... Pt casa, adica boxe de dimensiuni mici, cel mai bine se preteaza subwooferele auto chiar daca nu-s chiar asa de performante dar daca ai gasi cu parametrii de semnal mic declarati sau ii masori tu ai sanse mari sa obtii ceva decent. Daca mergi pe radiator pasiv atunci pune un difuzor (doua chiar ca sa ai suprafata necesara) la care incarci bobina cu filtru obtinind astfel o acordare mult mai larga cu parametri mai greu de obtinut numai cu radiator pasiv simplu. Vezi ca sint pe forum niste radiatoare pasive de vinzare - asa ca ideie. Editat August 12, 2019 de sesebe Link spre comentariu
Shambala Postat August 12, 2019 Partajează Postat August 12, 2019 (editat) Kilomax 18 pro NU are SPL = 96dB !! Mai ales folosit ca subwoofer. De la 90Hz in jos incepe sa cada abrupt, la Fs = 32Hz abia mai are 80dB. Ce-ar fi sa aruncati o privire pe graficul de raspuns ? https://www.eminence.com/pdf/Kilomax_Pro_18A.pdf Aveti mai jos si pdf cu cutiile recomandate de producator, cu toate datele - cititi cu atentie ! https://www.parts-express.com/pedocs/more-info/290-434--eminence-kilomax-pro-18a-cabinet-design.pdf Editat August 12, 2019 de Shambala Link spre comentariu
sesebe Postat August 12, 2019 Partajează Postat August 12, 2019 Nici cursa utila a membranei nu-i prea buna pt un subwoofer. Un difuzor de dimensiunile astea ar trebui sa permită o cursa a membranei de 20-25mm nu numai 10mm ca să-l poți cataloga ca subwoofer. Ar trebui sa urmezi sfatul lui @Shambala și sa studiezi documentul cu proiectele de cutii de la producator. Degeaba puterea maxima depășește 1000W pt ca la 30-40hz nu poți utiliza mai mult de 300-400W din cauza excursiei limitate a membranei. Mai pe scurt acest difuzor este mai mult pt bass decit pt subwoofer și poți găsi difuzoare pt subwoofer mult mai bune în aceeași bani. Link spre comentariu
matzah Postat August 12, 2019 Partajează Postat August 12, 2019 Imagineaza-ti ca o "sonorizare" e ca o petrecere la care trebuie sa faci bugetul. Sa zicem ca ai 1000 lei. Poti sa alegi sa bagi 900 lei in bautura, si apoi iti raman 100 lei de piscotareala si alune. Sau poti sa bagi jumi jumate... asta se mai schimba cu varsta.. stiti cum e... Cand te ocupi cu sonorizari, faci "calculul" cam la fel. Dar nu merge simplist, la modul la care, bag 33% din puterea disponibila in "bass"" 33% in "medii" si 33% in "inalte". Daca ai face asta, ar suna ca naiba, indiferent ce gen muzical se doreste reprodus. Segmentul de "bass" mananca cea mai mare parte din necesarul tau de putere, pentru ca vorbim de membrane mari si o masa mobila (membrane si acareturi aferente) mare, deci inertie mare etc. Ai nevoie de puteri mari sa misti in regim controlat asa ceva. Putere si nu numai... Pentru ca putere multa inseamna ampuri babane deci alimentari sanatoase (grupuri generatoare etc) sunetistii te "triseaza" nitel pe la concerte. Destul de rar ai sa vezi - cel putin pe genurile ce se preteaza a se canta live cu instrumente, sa nu ai zona de 20-40 (uneori chiar pana la 45Hz) atenuata masiv. Practic se opteaza pentru mai mult kick, sa simta omu' ceva in piept, sa dea senzatie de bass (restul.. mai ai reverburi, armonici etc care dau impresia de bass mai jos). Dar ce iese direct din difuzoarele alea, pleaca adesea de pe la 40-45 Hz. Economisesti in functie de gen si ce se canta, undeva inspre 30% din puterea necesara, deci cari mai putin, iesi mai ieftin etc. Pentru ca e o practica uzuala, majoritatea wooferelor astora care le vezi pentru "pro" arareori coboara sub frecvente de genul 40-45Hz sau cel putin nu le poti folosi eficient pentru asa ceva. Ele sunt intr-adevar mult mai eficiente decat difuzoarele de "casa" sau "auto" dar nu pe frecventele care te intereaza pe tine pentru acasa (bass jos - 20-60Hz, etc). Multi pleaca de la subwooferul de la home cinema, sistemul 5.1 de la calculator etc, se uita la difuzorasul de 5-6 inch dinauntru si se gandesc ce-ar fi daca fabrica in regie proprie un subwoofer cu difuzor de 15 inch, basca si "profesional". NU o sa fi multumit de lada cu difuzor rezultata. In primul rand, daca vrei un subwoofer mai sanatos pentru acasa pleaca de la ceva experimentari pana sa ajungi la alegeri de difuzoare, incinte etc: 1. Cumpara/imprumuta/ etc.. de o pereche de casti calumea. 2. Cauta pe net, youtube etc.. un generator de frecvente. Seteaza in ala un ton de 20Hz, 30Hz, 40Hz etc.. Ideea e sa poti asocia efectiv acel sunet cu acea frecventa. Cand zic 40Hz, sa poti sa sti cat de cat la ce ma refer. 3. S-ar putea sa ajungi la concluzia ca nu prea te intereseaza zona sub 30Hz. 4. S-ar putea ca aceasta concluzie sa-ti economiseasca bani/spatiu prin casa scapat de a fi ocupat cu lazi cu difuzoare. 5. Pleaca ori de la difuzoare gen subwoofer auto (eficienta mai proasta dar oricum PESTE 90% din wooferele de PRO Audio pentru frecvente sub 40-50Hz - si in orice caz mai ieftine) sau difuzoare "subwoofer" HI-FI mai spalate pe cap -> dar mai scumpe. Nu ai ce sa faci cu woofere PRO, ba chiar e discutabil daca se merita sa-ti faci ceva de volumul unei masini de spalat rufe in care sa poti integra si pune cat de cat in valoare un cazan de subwoofer pro de 18 inch. 6. Cand ai dubii, revino pentru sfaturi si reformuleaza sub modul la care: " vreau o incinta "boxa" care sa-mi scoata 95dB la 45Hz". Medalia de aur si daca ne spui pentru ce putere aplicata vrei chestia asta. 7. De aici putem vorbi de alegeri de difuzoare si solutii de incinte pentru ele. Altfel... daca ai deja difuzorul, nu-ti ramane decat sa faci incinta, nu-s prea multe de facut. In esenta e simplu sa faci cutii de un anume volum, insa daca vrei solutii mai elaborate, incinte de nu stiu care ordin sau chestii mai exotice, treaba se complica oarecum exponential. Link spre comentariu
sesebe Postat August 12, 2019 Partajează Postat August 12, 2019 De multe ori lumea cumpăra niște difuzoare, care li se pare lor ca s-ar potrivi mai bine doleantelor proprii, de multe ori fără a se documenta deloc în ceea ce privește cerințele necesare difuzoarelor pt sunetul dorit, și abia apoi cind se lovesc de implementare încep sa ceara informații și ajutor. După ce afla ca au făcut o afacere proasta cu difuzorul respectiv ne înjura printre dinți și se duc la lăutarul din capătul străzii sa le facă boxele superhifi dorite. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum