dan_mesterel Postat Februarie 19, 2013 Partajează Postat Februarie 19, 2013 Salut, Am procurat un miez C+C de la un fost aparat de sudura si vreau sa il bobinez. Atasez o fotografie pe care am trecut dimensiunile si o alta cu forma in sectiune transversala. Tin sa precizez ca are o greutate destul de mare - dupa aprecierea mea cam 35-40 kg. Dupa calculele mele miezul are sectiunea 49 cm^2. Intrebarea mea este: ce constanta sa folosesc pt calculul nr de spire/volt: 50 sau mai putin? Multumesc anticipat. Stima, Link spre comentariu
validae Postat Februarie 19, 2013 Partajează Postat Februarie 19, 2013 Foloseste 45/S la tole de calitate cu lacul intact.Transformatorul de sudura lucreaza in regim intermitent.Ai grija sa imobilizezi bine cele doua jumatati dupa asamblare, altfel va avea pierderi si va bazai puternic. Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 Cred ca ar merge sa folositi chiar si 40 pentru constanta. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Februarie 21, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2013 Salut, Cu 40 constanta rezulta 40/49=0.81 sp/V Primar 0.81*210,220,230,240=170,178,186,194 spire sarma s=4-5 mm^2 Secundar 0.81*55,60 = 45,49 spire sarma s= 15-16mm^2 Stima, Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Aprilie 19, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2013 Buna seara, Incet, dar sigur, mi-am procurat materialele pt realizarea transformatorului de sudura. Am refacut calculele (facand masuratorile mai cu atentie) si am constatat ca miezul are 51 cm^2. Cam ce putere suporta, luand in calcul si geometria miezului?Pt primar: sarma Cu izolata cu banda alba 6 mm^2.Pentru secundar am gasit prin magazie cablu multifilar cu diametrul de 3 mm (diametrul sarmei). Oare este suficient de groasa sarma daca bobinez cu 2 fire? Mai am o nelamurire: la 3 mm diametru, sectiunea conductorului este de 7 mm^2, deci 2 fire in paralel ar insemna 14 mm^2. Un conductor cu diametrul de 6 mm (3+3) are sectiunea 3*3*3.14 = 28,26 mm^2. Imi cam da cu virgula . Multumiri anticipate. Stima, Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 Doua conductoare cu diametrul de 3 mm nu substituie unul cu diametrul de 6 mm ... Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 Un conductor cu diametrul de 3 mm are sectiunea de aproximativ 7 mm patrati ( 1,5 la patrat ori 3,14 =7,065). Ca atare, daca veti pune doua fire, o sa aveti o sectiune de 14 mm patrati. Daca veti suda cu 3.25 o sa se incazeasca bobinajul secundar. Cat de tare o sa se incalzeasca....depine de ritmul in care sudati...daca sudati electrod dupa electrod...foarte probabil ca se va incinge serios. La conductorul pe care l-ati utilizat in primar (care suporta lejer 15 amperi) ar fi pacat sa nu utilizati ceva mai gros in secundar. Daca vreti sa va iasa un traf de lasat mostenire, folositi 3 conductori in secundar.Referitor la putere, eu zic ca duce lejer 3KVA. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Aprilie 22, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2013 Doua conductoare cu diametrul de 3 mm nu substituie unul cu diametrul de 6 mm ... Salut, Asta am constatat si eu din calcule, cautam doar o explicatie stiintifica. @TESSLA: ar fi pacat sa nu utilizati ceva mai gros in secundar Asa este. Cel putin 20 - 25 mm^2 va avea conductorul din secundar sectiunea. Stima, PS: Pentru bobinele primare am 72 m de conductor si il voi folosi pe tot (la o lungime a spirei de 0,33 - 034 m), rezultand cam 206 spire, impartite pe 2 bobine. voi scoate prize la sprele 170, 180, 190 si 206. Link spre comentariu
vera Postat Iunie 1, 2013 Partajează Postat Iunie 1, 2013 Sigur, acest miez, este recuperat de la un trafo de sudura ? Din cate stiu, aceste miezuri nu se utilizeaza la trafo sudura deoarece:1-la imbinariile celor 2 C-uri apar niste forte mgnetice f mari care fac dificila strangerea. Chiar si inpregnat, acest trafo o sa bazaie (distrugerea miezului in timp);2-la depasirea intensitatii campului magnetic admis (initierea arcului cu un electrod umed), miezul se satureaza f usor (arderea primarului).La aparatele care functioneaza intermitent, curentul maxim admisibil poate ajunge la 15A/mmp, acesta calculandu-se functie de durata ciclului de functionare.Teoretic, pe acest miez, se poate face trafo de sudura, daca sunteti dispus sa va asumati rezolvarea acestor probleme. In plus trebuie calculat f exact (nu cu formule empirice). Link spre comentariu
pusu Postat Iunie 9, 2013 Partajează Postat Iunie 9, 2013 ... Din cate stiu, aceste miezuri nu se utilizeaza la trafo sudura ...Ba da merge.Salut, Am procurat un miez C+C de la un fost aparat de sudura si vreau sa il bobinez. Atasez o fotografie pe care am trecut dimensiunile si o alta cu forma in sectiune transversala. Tin sa precizez ca are o greutate destul de mare - dupa aprecierea mea cam 35-40 kg. Dupa calculele mele miezul are sectiunea 49 cm^2. Intrebarea mea este: ce constanta sa folosesc pt calculul nr de spire/volt: 50 sau mai putin? Multumesc anticipat.Este un miez excelent. Miezul provine de la reductoare de curent folosite de Electrica. Multi si-au facut pe aici, trafuri de sudura pe aceste miezuri ce au pierderi extrem de mici. Poti suda cu el GARANTAT, cel putin un pachet de electrozi de 3,25 in mod continuu. Il bobinezi asa:-P/2---S/2--S/2---P/2- Link spre comentariu
vera Postat Iunie 9, 2013 Partajează Postat Iunie 9, 2013 Acest miez avea alta destinatie-reductor de curent (dupa cum afirmati).Am vazut transformatoare de sudura, facute pe miez din tabla neagra. Nu vad de ce nu s-ar face si pe acest miez. Eu am afirmat ca apar probleme, daca utilizam acest tip de miez. Daca intr-un fel sau altul rezolvam aceste probleme este OK. Dupa parerea mea, inainte de a face ceva, trebuie sa punem in balanta avantajele si dezavantajele. Daca renteaza facem, daca nu, cautam alta modalitate de rezolvare a problemei. Ca sa ma chinui ca un rob, sa investesc bani si sa iasa ceva care sa consume mult si sa mearga prost, mai bine lipsa. Link spre comentariu
pusu Postat Iunie 9, 2013 Partajează Postat Iunie 9, 2013 Dupa parerea mea, inainte de a face ceva, trebuie sa punem in balanta avantajele si dezavantajele. Daca renteaza facem, daca nu, cautam alta modalitate de rezolvare a problemei. Ca sa ma chinui ca un rob, sa investesc bani si sa iasa ceva care sa consume mult si sa mearga prost, mai bine lipsa.Acest tip de miez este excelent, va puteti chiar dori un astfel de miez. Vb in cunostinta de cauza. Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Iunie 12, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2013 Salut, Tot ce stiu despre acest miez este ca provine de la un aparat de sudura (pe vremurile acestea a cam ramas fara cupru ). Destinatia lui initiala nu o cunosc. Am inceput sa fac bobinele, aproape am terminat de bobinat cele 2 jumatati de bobine primare (fy 6mmp). @pusu: Il bobinezi asa:-P/2---S/2--S/2---P/2- Asa il bobinez. Secundarul il bobinez din bara de CU de 12 mmp in paralel cu 3 sau 4 fire de conductor fy 3 mmp. Va voi tine la curent. Stima, Link spre comentariu
vera Postat Iunie 12, 2013 Partajează Postat Iunie 12, 2013 Varianta bara 12 mmp plus 3-4 conductoare de 3 mmp, in paralel, este cea mai complicata-muncesti mult. Ai alte variante: 1-daca ai bara de 12 mmp bobinezi 2x1/1 secundare identice pe care le pui in paralel; 2-4 secundare 1/2 cu acelasi nr. de spire-2cu bara si 2 cu 2x6 mmp pe care le legi serie-paralel (2 secundare 1/2 in serie si cele 2 serii in paralel); 3-1x1/2 secundare cu 2 bare in paralel inseriat cu 1x1/2 secundare cu 8x3 mmp; 4-si ultima varianta, presupunand ca ai materialele la limita, este cea aleasa de tine. Neaparat prespan (sau altceva) intre straturi si inpregnare. Spor la bobinat PS-daca vrei un transformator de sudura bun, nu utilizezi formule empirice-40-50/S). Folosesti: http://i44.tinypic.com/f1kvbc http://i39.tinypic.com/300cns1 Pt. un transformator de sudura f bun calculul este mai laborios. Link spre comentariu
pusu Postat Iunie 12, 2013 Partajează Postat Iunie 12, 2013 Sau bobinezi secundarul cu trei bare deodata de 12mmp, in secundar e bine sa fie vreo 35mmp; primarul bobinat cu un fi de 2,2-2,5. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum