Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Parc fotovoltaic

Vizitator mitrokta

Postări Recomandate

Vizitator mitrokta

Salutare tuturor!Sunt nou pe forum, sper sa gasesc aflu raspunsurile de care am nevoie aici pe elforum.Problema mea este urmatoarea:Care sunt demersurile necesare pentru construirea unui parc fotovoltaic? Adica, daca am un teren de 1,2 ha si vreo 200.000 Euro si vreau sa deschid un asemenea parc la mine in oras, care sunt pasii?Stie cineva sa ma lamureasca? Partea materiala din cate am inteles nu e deloc cel mai greu de procurat-deja am luat legatura cu cativa producatori/furnizori, atat din tara cat si din strainatate. Partea mai grea se pare ca o reprezinta avizele si proiectele- daca as sti care sunt acelea...Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• eugeniusro

3

• E_manuel

1

• lorik199

1

• catatgv

1

Nu vreau sa te pun la indoiala, dar daca aveai suma aia de circa 200.000 mii de euro, care nu sunt doi lei, deja iti angajai avocat care sa ocupe de acte si demersurile legale, timp in care stateai cu mainile in buzunare si pazand ambele telefoane pentru vesti bune, au intrat ori nu spaga, pardon, actele !Nu-i nimic, propabil ai intrebat asa ca idee.

Link spre comentariu
Vizitator mitrokta
Nu vreau sa te pun la indoiala, dar daca aveai suma aia de circa 200.000 mii de euro, care nu sunt doi lei, deja iti angajai avocat care sa ocupe de acte si demersurile legale, timp in care stateai cu mainile in buzunare si pazand ambele telefoane pentru vesti bune, au intrat ori nu spaga, pardon, actele !

Nu-i nimic, propabil ai intrebat asa ca idee.

Nu am intrebat deloc asa ca idee, am vorbit in numele investitorului. Acesta detine cifrele si l-a rugat pe tatal meu care il cunoaste sa se intereseze, ca poate face el proiectul si/sau montajul. Pentru ca noi inca n-am mai facut asa ceva- nu gasesti oferte de astea pe toate drumurile, am intrebat si eu aici( si pe alte forumuri). Numai ca din cate vad eu, ori nu vrea nimeni ori nu stie nimeni sa raspunda- macar adecvat.

Link spre comentariu

Pai tatal tau se apuca de un proiect asa pe ce ii spune fi-so ca a aflat pe un forum? fara sa aibe nici o experienta in domeniu?

Imi pare rau pentru investitorul ala dar o sa piarda banii, trebuia sa intereseze cine a lucrat la alte proiecte asemanatoare si sa inceapa discutia cu acea persoana.

Un pont pe care ti-l dau este ca in faza de pre engineering sa contactezi furnizori de echipamente solare, sa le ceri oferte de pret si echipamente dar in acelasi timp sa le ceri referinte despre lucrari unde au mai furnizat echipamente, inclusiv cu ce project manageri au lucrat, iar apoi ii contactezi pe respectivii si discuti si cu ei.

http://sandringham.invenergyllc.com/4%20-%20Sandringham%20Construction%20Plan%20Report.pdf

Link spre comentariu
Vizitator mitrokta

Pai tatal tau se apuca de un proiect asa pe ce ii spune fi-so ca a aflat pe un forum? fara sa aibe nici o experienta in domeniu?

Imi pare rau pentru investitorul ala dar o sa piarda banii, trebuia sa intereseze cine a lucrat la alte proiecte asemanatoare si sa inceapa discutia cu acea persoana.

Un pont pe care ti-l dau este ca in faza de pre engineering sa contactezi furnizori de echipamente solare, sa le ceri oferte de pret si echipamente dar in acelasi timp sa le ceri referinte despre lucrari unde au mai furnizat echipamente, inclusiv cu ce project manageri au lucrat, iar apoi ii contactezi pe respectivii si discuti si cu ei.

Cred ca tu citesti printre randuri. Eu am cerut informatii despre demersurile care tin de conectarea la retea. Adica cu Electrica si tot tacamul. Nu am cerut informatii despre cum se face proiectul. Si in al doilea rand, doar nu crezi ca am intrebat doar pe forum. Pana acum am contactat destule persoane/ furnizori/ producatori din tara si din strainatate. Si m-am lamurit.

Si nu in ultimul rand, daca n-am mai facut proiecte de parcuri fotovoltaice, nu inseamna ca nu avem pregatirea necesara si nici ca nu se poate. Ti se pare ca se fac prea multe parcuri la nivel de tara si ca sunt destule firme care se ocupa cu asta? Chiar ieri am vazut un interviu cu un om de afaceri care spunea ca nici acum nu se poate vorbi de concurenta in adevaratul sens al cuvantului la nivel de tara.

In ceea ce ma priveste domnule moderator, eu am gasit rezolvarea si consider subiectul incheiat! Puteti sa il inchideti si dvs- sau sa il stergeti, totuna mi-e.

Link spre comentariu

Vezi ca producatori/ furnizori sunt multi care te incanta cu planse colorate si dupa ce ti-au luat banii nu mai au treaba cu tine, in primul rand daca ai discutat cu un astfel de producator/ furnizor presupun ca el a furnizat toate echipamentele electrice inclusiv invertoarele on-grid, transformatorul ridicator, cablul de tensiune medie ingropat care duce pana la linia de transport electric, pentru un proiect similar.

Daca acest producator/furnizor a furnizat astfel de echipamente la un proiect anterior inseamna ca stie si ce echipamente sunt agreate pentru interconectare pe retelele electrice.

Tot de la furnizor poti afla si cam ce costuri cu echipamentele o sa ai, iar daca te infigi si la fonduri europene iti poate spune si ce producatori sunt agreati (exclus cei chinezi :) dar poti cere si sa iti fie furnizate echipamentele fara eticheta Made in China :sst

Si cum ti-am mai spus conteaza sa gasesti persoana care a mai facut proiecte, fiindca persoana aia stie ce demersuri sunt necesare.

Link spre comentariu
Vizitator geoflorin

Salut mitrokta, in cazul in care mai citesti postarile.Nu pune la suflet comentariile Romanilor de bine, care in loc sa te ajute cu un sfat, nu au altceva de facut decat sa comenteze fara rost. Nu e deloc usor in Romania sa duci la bun sfarsit un astfel de proiect dar cu siguranta nu este imposibil. Nu te lasa!Iata o serie de pasi care trebuiesc urmati:1.Documentatie pentru eliberarea Certificatului de urbanism2.Executare Studiu de fezabilitate3.Executare Proiect Tehnic4.Documentatie PAC5.Realizare documentatie ( proiect tehnic ) pentru Avizul Tehnic de Racord ATR6.Realizare PUZ7.Realizare documentatie pentru Accordul de mediu - Studiu de impact si Raport de mediu pentru PUZ Important de verificat distanta pana la linia cea mai apropiata de 20.000 volti.Cu bugetul de care vorbeai reusesti sa faci max 200 kWp in cel mai fericit caz, pe terenul mentionat se pot face aproape 1Mega, depinde de structura de fixare aleasa.Oricum in concluzie eu zic sa-ti cauti niste relatii pe la distribuitorul local, enel sau care o fi in zona ta (nu ai specificat) sa te mai lamureasca. Atentie toti iti vor spune ca este aproape inposibil, tu nu da ascultare si insista sa ti se dea informatiile necesare.Succes

Link spre comentariu
Vizitator mitrokta

Important de verificat distanta pana la linia cea mai apropiata de 20.000 volti.Cu bugetul de care vorbeai reusesti sa faci max 200 kWp in cel mai fericit caz, pe terenul mentionat se pot face aproape 1Mega, depinde de structura de fixare aleasa.

Salut! In primul rand multumesc sincer pentru tot!La ce te referi prin modul de fixare ales? Eu m-am gandit sa fac ca la cele din Dobrogea- sunt fara fundatie de beton. Sau te referi la tipul de panouri: fixe inclinate, mobile pe o axa, sau mobile pe doua axe- sun tracker.
Link spre comentariu
Vizitator geoflorin

Salut! In primul rand multumesc sincer pentru tot!La ce te referi prin modul de fixare ales? Eu m-am gandit sa fac ca la cele din Dobrogea- sunt fara fundatie de beton. Sau te referi la tipul de panouri: fixe inclinate, mobile pe o axa, sau mobile pe doua axe- sun tracker.[/color]Salut,Ma refer la structura fixa inclinata, uita deocamdata de tracker, costa mult si sincer nu sunt de nasul nostru deocomdata, sunt bune pe termen lung pentru ca iti maresc randamentul, dar totul se rezuma in final daca esti dispus sa investesti si sa recuperezi pe termen lung. ( parerea mea ).Sa revenim, ma refer la numarul de siruri de panouri pe o structura fixa inclinata si la distanta dintre doua structuri paralele, distanta trebuie sa fie minima dar in asa fel incat una sa nu o umbreasca pe cea din spatele ei. Eu cred ca daca pui mai multe siruri de panouri pe structura rezulta mai putine randuri de structuri si mai putine alei intre structuri, cu putina geometrie plana ar trebui sa te lamuresti, in functie de unghiul pe care il fac razele soarelui iarna cu suprafata pamantului. Unghiul e cel mai mic iarna asa ca atunci iti apare fenomenul de umbrire cel mai accentuat.In ceea ce priveste structura fixa cu stalpi metalici infipti in pamant fara fundatie nu este nicio problema daca solul iti permite, teoretic studiul geo ar trebui sa-ti confirme asta.Repet este doar parerea mea, nu sunt un proiectant, eu doar am participat la construirea de astfel de parcuri in Italia ca si muncitor.Spor la treaba

Link spre comentariu

lucrurile nu sunt deloc asa simple cum par din discutiile noastre de pe forum,trebuie sa sti ce doresti (si se si aproba, avizeaza, dupa care vei afla de ce spatiu si ce investitie aveti nevoie, considerand ca doriti sa livrati in SEN)puteti ajunge la concluzia ca pentru suma si terenul alocate nu merita (amortizarea investitiei va dura foarte mult timp)deocamdata avantajul acestor investitii se bazeaza pe cotele obligatorii si mai ales pe obtinerea a 6 certificate verzi pe MWp si livrat in retea,aceste certificate reduc cu mai mult de jumatate timpul de amortizare al investitiei. un astfel de proiect nu inseamna doar instalare de panouri fotovoltaice,as aprecia chiar ca aceasta este partea usoara a proiectului...ca o parere personala as aprecia ca pentru proiect ca AFACERE este o suma foarte mica.oricum intentia este buna dar inainte sa dati bani pe diverse echipamente calculati daca ajungeti la un final asteptat al lucrarii.mult succes.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări