Vizitator mcioboata Postat Februarie 17, 2013 Partajează Postat Februarie 17, 2013 salutare prieteni! as dori sa confecționez o lampa pentru camera video exact modelul care este in comert cu 100 de leduri albe, reglaj flux luminos cu potentiometru.daca cineva are schema sau imi poate explica cum sa le leg ledurile paralel sau serie, pentru ca acestea sa nu se arda si cat de cat sa aiba un flux luminos bun. Tensiunea de alimentare sa nu depaseasca 12v (9v).Ledurile sunt de 3,1 V. Multumesc anticipat! Link spre comentariu
Electronicserver Postat Februarie 18, 2013 Partajează Postat Februarie 18, 2013 http://led.linear1.org/led.wiz - introduci datele pt schema viewtopic.php?f=14&t=118529#p1045442 - variator flux , in locul motorului conectezi ledurile Link spre comentariu
Vizitator luciangh Postat Martie 16, 2013 Partajează Postat Martie 16, 2013 Buna ziua, Scriu aici pt ca aceeasi lucru vreau sa-l fac si eu, respectiv conectare 100 (1 led: 3,2V si 20mA) leduri la un acumulator de 12V 20Ah, doar ca problema mea este ca nu stiu cum sa aleg: 1. conectare leduri la acumulator de 12V si voi avea un curent (conf calcul) de 0.680A, adica un consum de 0.680A intr-o ora. 2. conectare leduri la aceeasi baterie de 12V + tranzistor pt al duce la 9V, dar cu un curent (conf calcul) de 1A. Prima intrebarea este: in care varianta de mai sus voi avea un timp de folosire mai indelungat, pana ce bateria se va descarca complet: 12V cu 0.68A sau 9V cu 1A ? A doua intrebare este: tinand cont ca o baterie de 12V si 20Ah inseamna ca "sustine" un consum de 20A intr-o ora (10A in 2 ore, etc) ce se intampla dupa ce trece timpul respectiv ? adica dupa ce trece acea ora ce se intampla, scade voltajul dar se mentine amperajul (gen 11V cu 20Ah) sau? Mentionez ca sunt un incepator in electronica dar am o mare pasiune pt aceasta. Multumesc frumos Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 16, 2013 Partajează Postat Martie 16, 2013 Foloseste rezistente pe fiecare grup de 3 leduri (33 rezistente a 5 bani bucata = o avere ) ca iesi mai bine asa . Acum sa trecem la teorie : bateriile au o tensiune de descarcare limita in functie de tipul bateriei . Se descarca pana in momentul in care curentul este egal cu zero (si tensiunea tinde spre 0) .Banuiesc ca te referi la bateriile de acumulatoare cu plumb GMA /SLA .Acelea au tensiunea minima de descarcare la 7,5V sub care capacitatea bateriei se erodeaza ,iar explicatia e urmatoarea -la 10,5V bateria se considera incarcata 0% (din capacitate) dar continuind descarcarea se regenereaza (la 7,5V) ,proces similar cu folosirea grasimi la animale .Pe scurt , daca o descarci complect de 3 ori vei avea probleme cu capacitatea bateriei de a acumula energie . Practic ,o sa ai tensiune dar nu o sa ai curent (nu amperaj) pe bateria cu bornele in gol iar cand cuplezi un consumator ,tensiunea (nu voltajul) scade vertiginos .Am si eu o intrebare :cum ai facut echivalarea dintre W si Wh ? Adica dintre A si Ah .Asa poti ,la piata ,sa ceri un litru de rosi sau de portocale - sant tare curios ce primesti. Link spre comentariu
Vizitator luciangh Postat Martie 17, 2013 Partajează Postat Martie 17, 2013 multumesc pt raspuns.asa urma sa fac, respectiv pt varianta de 12v sa leg ledurile cate 3 cu rezistente de 120 ohm inseriate (conf calculator online) doar ca nu stiam ce varianta ar fi optima.da, acumulatorul este unul cu plumb normal si inteleg acum ca nu e bine sa scad sub 10,5v, dar care ar fi tensiunea minima pana la care pot folosii acumulatorul, 11v ?pt varianta de 11V intrare, si 99 leduri: ar trebui legate cate 3 leduri in serie + rezistenta de 82 ohmpt ca sursa mea este de 12 (mai exact 12,7 cat accu e full) as putea folosi un regulator de tensiune pt a tine constant 11V. nu am gasit decat regulator decat de 12V sau de 10V.ce alternativa as avea ? Link spre comentariu
marius_3004 Postat Martie 17, 2013 Partajează Postat Martie 17, 2013 Daca mai tin minte bine la acumulator ai 12Vx20A=240Wh adica teoretic ar putea sustine un consumator de 240W timp de o ora.Asta teoretic,daca acumulatorul e nou,de fapt nici nou nu tine atat .Tu ai 100 leduri, de fapt folosesti doar 99,in 33 grupuri de catre 3 plus rezistenta,un grup consuma 12Vx0,02A deci 0,24Wx33 grupuri 7,92W deci 8w rotund.240/8=30 ore functionare.La curentul asta nu stiu daca nu ar fi mai bine sa faci o sursa de curent constant liniara in locul rezistentelor,e posibil sa ai un randament mai bun.Asta daca n-am gresit ceva in calcule. Link spre comentariu
Vizitator luciangh Postat Martie 17, 2013 Partajează Postat Martie 17, 2013 Daca mai tin minte bine la acumulator ai 12Vx20A=240Wh adica teoretic ar putea sustine un consumator de 240W timp de o ora.Asta teoretic,daca acumulatorul e nou,de fapt nici nou nu tine atat .Tu ai 100 leduri, de fapt folosesti doar 99,in 33 grupuri de catre 3 plus rezistenta,un grup consuma 12Vx0,02A deci 0,24Wx33 grupuri 7,92W deci 8w rotund.240/8=30 ore functionare.La curentul asta nu stiu daca nu ar fi mai bine sa faci o sursa de curent constant liniara in locul rezistentelor,e posibil sa ai un randament mai bun.Asta daca n-am gresit ceva in calcule.ai din intamplare o schema pt sursa de curent constant liniara ? :)multumesc Link spre comentariu
marius_3004 Postat Martie 17, 2013 Partajează Postat Martie 17, 2013 Din intamplare n-am, am pt ca mi-a trebuit . Glumesc.Vezi pm. Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3 Postat Martie 17, 2013 Partajează Postat Martie 17, 2013 Nici macar un Joule thief nu stoarce toata energia dintr-o baterie, iar daca ar putea, ar fi absurd sa-l folosim pe acumulatori, distrugandu-i. Puterea care se poate scoate dintr-o baterie fara a o distruge e determinata de tipul consumatorului (un bec cere tot mai putin curent pe masura ce tensiunea scade, iar o sursa step down il mentine constant in anumite limite) si tensiunea minima acceptata cand se considera ca bateria e descarcata. Se poate face o sursa cu LM2576 adj iar pinul 5(on/off) comandat cu o referinta 431+T, ca sa decupleze cand U scade sub valoarea specificata de producator. Alta varianta, cu un operational. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 17, 2013 Partajează Postat Martie 17, 2013 Se poate cu diode ... dar dimensionezi direct rezistentele pt tensiune de alimentare de 12,8 si gata .Daca vrei ca ledurile sa lumineze la fel pt orice grad de incarcare a baterie ,fa o scc in comutatie cu LM2696 sau cu LM3401. Link spre comentariu
mihaicozac Postat Martie 18, 2013 Partajează Postat Martie 18, 2013 Un LM1117-ADJ reglat la 9,8V cu rezistenţe de 10 ohmi la fiecare grup de 3 diode s-ar potrivi cred eu mai bine. 1117 are cam 1V cădere de tensiune la curentul ăla de funcţionare, care împreună cu cei 9,8V de pe diode fac 10,8V, adică exact tensiunea bateriei în stare descărcată. Sub acest prag LD-urile nu mai primesc suficientă tensiune ca să se deschidă şi curentul consumat din baterie tinde spre 0, protejând-o. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 18, 2013 Partajează Postat Martie 18, 2013 Sub acest prag LD-urile nu mai primesc suficientă tensiune ca să se deschidă şi curentul consumat din baterie tinde spre 0, protejând-o.Nu e chiar asa dar oricum consumul scade drastic iar bateria e protejata (partial) .Am led alb care functioneaza si la 2,5V (la un curent mult ,mult mai mic decat cel setat) .Ce se intampla cu 1117 cand tensiunea de intrare scade sub Uled+Udo ? Urmareste tensiunea de intrare sau nu?LM3409 are UVLO (under voltage lockout) ... cred ca asta (UVLO) e o protectie 100% a bateriei .Daca ledurile sant grupate strans ,cred ca o sa-si ia talpasita la un moment dat ;si 99 de leduri de 5 se poate intampla fenomenul de ambalare termica -pai 65mW * 99= 6,4W . Link spre comentariu
Vizitator luciangh Postat Martie 23, 2013 Partajează Postat Martie 23, 2013 Am gasit o schema care cred ca este cea mai simpla varianta posibila pt mine, cu 0,5v dropout: http://www.instructables.com/id/Power-LED-s---simplest-light-with-constant-current/?&sort=ACTIVE&limit=40&offset=40#DISCUSS Cine poate va rog sa-mi spuna: 1. cu ce se pot substitui acele tranzistoare, ca nu le gasesc la noi; 2. cum modific voltajul de iesire, ca nu prea am inteles. adica vad ca din R3 se seteaza amperajul ledului dar voltajul acestuia ? Practic eu as vrea sa leg toate cele 99 leduri la aceasta schema, 33 de grupe legate in paralel a cate 3 leduri in serie fiecare grupa (banuiesc ca nu mai este necesar sa pun rezistena la fiecare serie de 3 leduri din moment ce schema se vrea a fi una de curent constant), output-ul dorit de la schema fiind 9,6V 20mA/ramura. R3 il calculez astfel incat sa fie 20ma (adica 25 ohm) dar cum setez ca Vout sa fie de 9,6V Multumesc Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Martie 23, 2013 Partajează Postat Martie 23, 2013 Tranzistorul npn il poti inlocui cu orice tranzistor audio uzual (2n3906 de exemplu) iar cel n-mosfet cu orice tranzistor de acest tip, cu o rezistenta drena-sursa mica si sa reziste la un curent de 2-3A (mai mult decat are nevoie montajul acesta, de exemplu irf530). Rezistenta R3 controleaza curentul si nu tensiunea pentru ca ledurile sunt dispozitive controlate in curent. Nu intereseaza tensiunea pentru ca "restul" tensiunii este "preluat" de tranzistorul n-fet (cu cat mai mare tensiunea de alimentare cu atat este mai mare si radiatorul acestuia). Asa ca veti face reglajul la 20mA x 33 siruri de 3 leduri=660mA iar tensiunea va fi automat cea din calcul. Este obligatorie o rezistenta asa-zis "de egalizare" de cativa ohmi doar daca ledurile nu au parametri absolut identici (de obicei exista diferente de 0,1-0,2V intre ledurile din acelasi lot, la acelasi curent).Recomand totusi un curent maxim de 18mA prin leduri daca sunt chinezesti "no-name" sau daca sunt cele cu diametrul de 3mm.Daca R3 se inlocuieste cu un potentiometru atunci se poate face si reglaj de luminozitate. Link spre comentariu
nicul Postat Martie 23, 2013 Partajează Postat Martie 23, 2013 adica nu ai gasit nimic sa pui in locul unui mosfet de 60V si 50A, pentru o aplicatie unde nu ai nevoie nici macar de a zecea parte din curent ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum