Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

contruirea unor module RX/TX

Buddy1

Postări Recomandate

Acolo se vad decodoarele PT2272, modulele receptie RF pe 433MHz (cumparate ca atare), :freaza:

ideea era ca din aceste circuit sa contruiesc niste module......cum am pus schemele mai susintrebam daca sunt ok.....
Schemele ok... posibil, nu cred ca le-a testat cineva. Scopul acestui topic e cumva didactic sau se doreste a avea si o finalitate, o implementare practica? In cel de-al doilea caz - ar trebui definit. Probabil ca s-ar alege varianta cumpararii de module industriale trimmerate cu laser, nu o surubelnita de reglat bobine si condensatori cu coeficient de temperatura de ajunge sa perturbe radio pe FM :ras: Daca e "didactic" - sa vedem daca putem sa construim ceea ce fac chinezii binisor cu 2 usd :speriat cred ca ma dau batut...
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Buddy1

12

• vcdec

7

• bercioiu

2

• gica70

1

Top autori în acest subiect

se vrea a avea si o finalizare :))eu de fapt vreau sa fac o telecomanda cu 4-5 functii fara a cumpara module gata facute ci sa le fac eu pentru ca am acces si la aparatura de masura profesionala de ultima generatieeste posibila realizarea cu astfel de circuite?

Link spre comentariu

Aplicatia din datasheet e perfect functionala, o cautare cu google va da si scheme complete.Sunt doar cateva piese... :da Exista si telecomenzi cu 4 butoane la cateva zeci de lei, cu pt2262 sau hx2262 sau alte echivalente.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pentru a transmite la distanta informatie fara fir, sistemul este compus din mai multe componente si anume:

1) Carmazul care genereaza informatia care consta intr-un mcu sau un banal buton (sau mai multe butoane)

2) un codor al informatiei pentru a putea fi transmisa prin unde radio

3) un emitator care transmite RF ce a codat precedentul

4) un receptor RF

5) un decodor care reface informatia din RF in cuvinte binare

6) un mcu sau un decodor din binar in decimal daca ai mai mult de 4 canale.

1) Pentru primul punct nu pot detalia foarte mult pentru ca nu ai dat informatii suficiente despre aplicatie dar este oarecum intuitiv.

2) Codorul este circuitul integrat PT2262 despre care s-a vorbit mai sus. Folosind schema de pricipiu si citind cu atentie datasheetul iti vei da seama despre ce este vorba: pinii de la 1 pana la 8 sunt adrese de codare al securitatii transmisiei. Sunt intrari ce pot avea trei stari, adica se conecteaza la plus, la minus sau se lasa neconectati. Alegi una din cele 531.441 de combinatii si ti-ai facut "cheia". Pinul 9 este masa, pinii 10 pana la 13 sunt pinii de date ce vor fi codificate pentru a fi transmise, pinul 14 "/TE" este pinul de enable care este activ negativ, adica in momentul in care il "tragi la masa", va incepe codificarea datelor prezente la pinii 10-13. Datele codificate vor "iesi" pe pinul 17 "DOUT" spre modulul RF TX. Au ramas pinii 15 si 16 intre care trebuie sa montezi o rezistenta pentru a seta oscilatorul intern. Valoarea rezistentei recomandata este de 3.3 M ohmi pentru a fi la jumatatea plajei frecventei. Ultimul pin (18) este plusul alimentarii.

3) Modulul emitator RF se cumpara si se monteaza ca atare. Nu are rost sa inventezi tu roata, mai ales ca nu ai sa obti aceleasi rezultate in conditii diy. Emitatorul are 4 pini: antena, "data in" la care se leaga "DOUT" de la PT2262, plus si minus.

4) Modulul receptor FM, idem ca la punctul de mai sus cu diferenta ca pinul de date este "data out".

5) Decodorul PT2272 este perechea codorului PT2262. Aici treaba este asemanatoare ca la codor: pinii 1-8 pini de adrese, acesti pini ii vei "combina" la fel ca la PT2262, pinii 10-13 pini de iesire date, adica aici vor aparea aceleasi date introduse la PT2262, pinul 14 este pinul prin care semnalul codificat "intra" de la modulul RF RX. Acest pin il vei lega la "data out" al modulului de receptie RF. Urmatorii pini (15 si 16) sunt pinii oscilatorului unde, la fel, se monteaza o rezistenta doar ca valoarea ei este de 680 K ohmi. si in sfarsit, ultimul pin, este plusul alimentarii.

6) A mai ramas sa adaugi inca un decodor in continuare, daca ai mai mult de patru canale de transmis, adica datele codate binar le vei introduce intr-un decodor binar-decimal si otii 10 canale.

Gasesti tot ce-ti trebuie pentru treaba asta la colegul nostru vcdec. Eu astazi am luat de la el pentru ca am un priect asemanator si cautand documentatie sa vad cu ce se mananca am dat peste topicul asta. Atasez datasheet-urile pentru PT-uri ceva mai detaliate decat cele pe care le-ati pus voi, datasheet-urile pentru modulele RF RX si TX si o schita de interconectare. In schita am legat primii trei pini ai adreselor la plus, urmatorii doi i-am lasat neconectati si ultimii trei i-am legat la masa.

Succes!

pdf-ul PT2272 este prea mare sa-l atasez, se poate descarca de aici

Editat ulterior:

In schita pe care am desenat-o, prin diode se alimenteaza PT-ul doar in momentul in care se apasa unul din butoane, pentru a face economie de curent la baterie.

post-7378-139829598862_thumb.gif

PT2262_ENC.pdf

tx4msil.pdf

RX-4m30rr01sf.pdf

Link spre comentariu

Wow, asa tutorial complet as fi vrut si eu sa vad cu ceva timp in urma, m-ar fi scutit de multa munca, timp si bani aruncati ! Felicitari @bercioiu :aplauze :aplauze :aplauze Cu acestea definite, autorul topicului inca doreste lipirea catorva tranzistoare si trimerarea cu laser a inductantelor in loboratorul de care dispune ocazional?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări