Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O schema cu HBridge

Vizitator q12

Postări Recomandate

Vizitator senoctar

pune intai diode normale si apoi vezi daca merge bine sau nu... ce dracu, o dioda 1N4007 e 1leu...

Pai stiu ca-s ieftine, pe PL5V1 am dat 5 lei la mine in oras si de obicei is de 2-3 ori mai scumpe ca 1N4001. Faza e ca am un singur magazin la care se gasesc piese si nu e de specialitate. Au 5 tipuri de diode, culmea nici una cu 1N. Diodele alea 2 1N4001 care le am sunt de pe ce am mai gasit prin casa sa dezlipesc.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

5

• one

3

• Dr.L

3

• bogdan_

1

Top autori în acest subiect

Vizitator senoctar

Pai stiu ca diodele alea care le-am luat au alta functie, da probabil s-au vandut toate diodele normale de la magazin.Cred ca se incalzesc tranzistorii, dar piesele sunt alaturate si is calde toate.Motorasul nu stiu mai nimic de el, e de pe o masina, care mergea la 6V, iar in schema controlerului de la masina spune ca poate merge si cu 12. Dar cat consuma chiar nu am idee.Tranzistorii sunt 8550 si 8050, nu am pus radiator, fara diode merge totul bine, nu se incalzeste nimic, doar ca ajunge zgomot la microcontroler si la LCD.Tre sa imi fac eu schema cum trebuie si apoi sa vad.

Link spre comentariu

tensiunea zenner trebuie sa fie mai mare decat tensiunea maxima a acumulatorilor,pune de 8-9v si scapi de supraincalzire

microcontrollerul+lcd=ul le poti alimenta printr-o punte redresoare+cond de ~2200-4700uF si scapi de zgomot

probabil ca o singura dioda+cond mai mic sa-si faca treaba ok

Link spre comentariu
Vizitator senoctar

Condensatorul pe alimentare era de 100nF, din schemele de la Microchip. Am pus unul de 22uF, si s-a redus considerabil zgomotul, doar pe lcd se mai cunaste putin, dar nu am deloc reset, sau pulsuri pe pinii de intrare, indiferent de duty, si motorul merge cum trebuie.Dupa ce pun condensator mai mare, si diodele cum trebuie ar trebui sa fie OK.Multumesc mult.

Link spre comentariu
Vizitator senoctar

Motorul consuma aproximativ 0.9W, (150mA la 6.2v). Radiatoare nu am pus. Schema puntii e de pe o masina cu telecomanda si tot de acolo e si motorul, iar tranzistorii din masina nu au radiatoare. Fara PWM totul mergea perfect, pentru ca asa a fost gandita schema, controlerul masinii nu regla viteza, si mi-a mers si mie pana am pus PWM. Tranzistorii nu s-au incalzit deloc pana am pus diodele care is mai mici decat voltajul acumulatorilor.Acum cu condensatorul pe alimentare nu mai am probleme, zic doar sa pun diodele si un condensator mai mare sa fiu sigur.Am mai citit o pagina despre cum se face, si spunea ca in mod normal trebuie un condensator de 100nF, dar daca ai motoare, relee sau altele asemanatoare in montaj ar fi reconandat un condensator de peste 1000uF.

Link spre comentariu

Salut!Decat sa te complici atat, mai bine iei un L298N, care contine printre altele 2 punti H de putere destul de mare, e foarte usor de folosit, suporta ca semnale de intrare atat CMOS, cat si TTL.Zilele trecute m-am jucat cu unul care il aveam de la o imprimanta veke si lucreaza super.I-am facut soft de comanda si l-am comandat din clickuri de mouse :smt003

L-am vazut de vanzare la vitacom (e vreo 18 lei noi ce-i drept, dar te scapa de bataie de cap)

Documentatia lui o gasesti la http://www.datasheet4u.com

Link spre comentariu
Vizitator senoctar

M-am gandit sa imi iau un chip H-Bridge, totusi nu am inteles ce inseamna dublu. Pe datasheet am vazut ca ar fi conexiunile la prima la jumatatea si la sfarsitul puntii H, asta inseamna ca e o singura punte H. Bine, asta la alta punte, nu la L298N. As avea nevoie sa controlez 2 motoare.Insa 2 lucruri m-au facut sa nu folosesc un integrat H-Bridge.Unul ar fi pretul, nu pentru portofelul meu, ci pentru "costul de productie" a cea ce fac, de la maxim 5 lei la 18.Alt motiv ar fi tot zgomotul, stiu ca chipurile astea au protectie, insa in principiu motorul este conectat direct pe alimentare, chiar si prin chip, si zgomotul tot ar ajunge, diodele am inteles ca sunt mai mult pt protectia tranzistorilor nu pentru eliminarea zgomotului din montaj.Inca este o posibilitate, am sa ma mai gandesc. EDIT:Intradevar L298N are 2 punti complete, ce am vazut eu costa undeva pe la 12ron, insa avea o singura punte.

Link spre comentariu

daca alimentezi microcontrollerul si lcd-ul prin diode si apoi filtrezi cu 1000u,scapi de zgomot,poti tatona valoarea cond,pentru a gasi raportul optim marime/zgomot

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator q12

:axe: L293D e taticu. cat m-am ciufulit cu tranzistoarele si cu dioadele si cati nervi mi-au mancat ,... acest CI (L293D) le-a intrecut pe departe atat ca performanta cat si ca simplitate in folosire.aveti grija deci ce fel de motorase folositi (adica sa nu fie prea mari in I sau in V ) pana in 12 V - 1A(motorul) zic eu ca functioneaza bine acest CI.si da aveti pe el 2 h-bridge-uri iar dimensiunea conteaza ... o sa-mi dati dreptate dupa ce o sa-l folositi. nu va uitati ca costa un pic mai mult decat ati da pe niste nenorocite de tranzistoare :partyman: noi sa fim sanatosi si sa facem skeme cat mai perfecte.hai o zi buna si spor la lipituri

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator icra

:axe: L293D e taticu. cat m-am ciufulit cu tranzistoarele si cu dioadele si cati nervi mi-au mancat ,... acest CI (L293D) le-a intrecut pe departe atat ca performanta cat si ca simplitate in folosire.

aveti grija deci ce fel de motorase folositi (adica sa nu fie prea mari in I sau in V ) pana in 12 V - 1A(motorul) zic eu ca functioneaza bine acest CI.

si da aveti pe el 2 h-bridge-uri iar dimensiunea conteaza ... o sa-mi dati dreptate dupa ce o sa-l folositi.

nu va uitati ca costa un pic mai mult decat ati da pe niste nenorocite de tranzistoare :partyman: noi sa fim sanatosi si sa facem skeme cat mai perfecte.

hai o zi buna si spor la lipituri

La L293D alimentarea motorului poate sa fie si 12V? Am vazut diverse scheme si apar doua V+. Imi poate explica cineva? Multumesc.Posted Image
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări