Vizitator Painkiller Postat Februarie 16, 2013 Partajează Postat Februarie 16, 2013 Acum ceva timp am cumparat un strung ungurec, Kart EMU-250, pt a invata sa lucrez pe strung. Dupa ce m-am ocupat un pic de partea estetica, mecanica si electrica am hotarat sa-l pun in functiune, dar... Am constatat ca papusa mobila era decalata de la zero cu 2 mm spre stanga (cum te uiti dinspre papausa mobila spre cea fixa). Am dat jos universalul, am pus varfuri de centrare in ambele papusi si le-am apropiat varfurile. La prima vedere papusa mobila mai trebuia decalata cu inca 0,5 mm spre stanga. Atunci am vazut ca si papusa fixa are reglaj si am costatat ca aceasta era data la maxim spre stanga (la fel ca si papusa mobila). Atunci am dat papusa mobila pe zero si am aliniat-o si pe cea fixa (varf la varf). Am pus la loc universalul, am prins o teava in el si tot nu e bine... Papusa fixa se pare ca este montata stramb. Am pus comparatorul pe ghidajele in V ale batiului si par a fi drepte. Daca exista cineva care ma poate ajuta cu acest reglaj astapt raspuns. Multumesc. Link spre comentariu
tranzistoras Postat Februarie 16, 2013 Partajează Postat Februarie 16, 2013 Desi nu am facut niciodata aceasta operatie, cred ca solutia consta in montarea unui comparator in locul cutitului si prin utilizarea avansului pe axa y (adica palpatorul se misca paralel cu suprafata de sprijin a universalului). Link spre comentariu
en Postat Februarie 17, 2013 Partajează Postat Februarie 17, 2013 Iata aici schema de verificare pentru strungul SN320. Regula este valabila pentru toate strungurile normale. Link spre comentariu
radu cnc Postat Februarie 18, 2013 Partajează Postat Februarie 18, 2013 Pentru aliniere eu as proceda asa:-reglarea papusii mobile pe centru-strunjirea unui dorn de vreo Ø30mm si 300mm, ascutit la capat la 60grade si preferabil conul papusii fixe. Daca universalul nu are bataie mare merge prins si in universal si scapi de con.Pentru rezultate bune ar fi de preferat un material rectificat, sunt si de cumparat...-se introduce dornul in conul masinii sau se prinde in universal-se aliniaza papusa fixa la ochi ca virfurile sa coincida, in papusa mobila se introduce un varf.-dupa ce se aliniaza grosier se trece la verificat dornul cu un comparator montat in locul unui cutit si plimbat pe dorn cu caruciorul si se aliniaza papusa fixa.-dupa aceasta faza se prinde un dorn intre varfuri si se aliniaza tot la comparator papusa mobilaDupa asta ar trebui sa fie totul OK.Asteptam rezultatele... Link spre comentariu
bcristian Postat Februarie 18, 2013 Partajează Postat Februarie 18, 2013 -dupa aceasta faza se prinde un dorn intre varfuri si se aliniaza tot la comparator papusa mobilaDupa asta ar trebui sa fie totul OK.Nu neaparat. Daca ai ghinion, poti pati ca mine si axul papusii mobile sa nu fie paralel cu ghidajele. De fapt nu e nevoie de mult ghinion, ci doar de o papusa mobila care se poate misca perpendicular pe ghidaje (pentru strunjit conuri lungi). Efectul e ca poti ajunge sa aliniezi varfurile la o anumita extensie a pinolei, si sa ai o surpriza cand vrei sa dai o gaura.Solutia pe care am gasit-o eu e sa prinzi o bara rectificata intr-o mandrina buna pusa in pinola, si sa verifici similar cu alinierea papusii fixe. Destul de migalos, avand in vedere ca trebuie facute 2 reglaje in acelasi timp. Link spre comentariu
Vizitator Painkiller Postat Februarie 18, 2013 Partajează Postat Februarie 18, 2013 Pe net am gasit asta, dar nu zice nimic de papusa fixa... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 18, 2013 Partajează Postat Februarie 18, 2013 -dupa aceasta faza se prinde un dorn intre varfuri si se aliniaza tot la comparator papusa mobilaDupa asta ar trebui sa fie totul OK.Nu neaparat. Daca ai ghinion, poti pati ca mine si axul papusii mobile sa nu fie paralel cu ghidajele...Acelasi lucru il poti pati si cu papusa fixa, atata timp cat este reglabila. Link spre comentariu
Vizitator Painkiller Postat Februarie 28, 2013 Partajează Postat Februarie 28, 2013 Am procedat in felul urmator: - Am prins in universal, o bara plina de inox cu diam. de 17 mm si lungimea de 30 mm luata de la un copiator - Am centrat-o cat am putut si am obtinut, la capatul liber, o abatere de 0,04 mm. As fi vrut sa scot 0,01 dar asta e. Poate daca gaseam o bara mai groasa si care sa fiu absolut sigur ca e dreapta poate era altceva...- Am slabit cele 4 suruburi care prind papausa fixa de batiu iar din celelalte 4 suruburi care imping papusa fata-spate am reglat-o pana cand am scos la comparator 0,00 pe toata lungimea piesei si am strans toate suruburile la loc. - Am reglat si papusa mobila si acum e aproximativ ok. Papusa mobila nu e chiar pe 0 dar e mult mai bine decat decalata 2,5 mm. Daca voi gasi o bara mai groasa si aproape perfect dreapta voi mai incerca odata sa umblu la aceste reglaje. Link spre comentariu
Florin berdila Postat August 5, 2016 Partajează Postat August 5, 2016 adica si universalu adica unde prinzi piesa se poate regla sa nu aiba bataie dar cum Link spre comentariu
alex.cselenyi Postat August 6, 2016 Partajează Postat August 6, 2016 Salut, Nu am vazut pana acum acest topic.Mai intai se regleaza paralelismul papusii fixe.Se baga un dorn cilindric cu con(conul axului principal).Se verifica bataia dornului pe ambele axe si la ambele capete.Se marcheaza bataia maxima si se noteaza abaterile de la ambele capete(dinspre axul principal si dinspre capatul liber al dornului).Se regleaza alinierea papusii fixe,tinandu-se cont de bataia dornului(alinierea in plan orizontal).Apoi se verifica in plan vertical alinierea papusii fixe cu ghidajele batiului.Dupa alinierea papusii fixe,se trece la alinierea papusii mobile.Se procedeaza la fel ca si la papusa fixa,cu un dorn in axum papusii mobile.Dornurile in cauza ar trebui sa aiba 500mm lungime(partea cilindrica) si un diametru de minim 50mm.La strungurile de precizie medie,abaterea de paralelism trebuie sa fie de maxim 0,02mm/m. Alex Link spre comentariu
Florin berdila Postat August 6, 2016 Partajează Postat August 6, 2016 pai din papusa fixa nu are decat trei suruburi care tine flansa cu bacurile numi dau seama la ce spuneti si papusa fixa de unde se regleaza la strungu SN 400 Link spre comentariu
Vizitator iuliean Postat August 29, 2016 Partajează Postat August 29, 2016 Bacurile de la flansa sau de la universal se rectifica atunci cind capata uzura sau cind nu mai centreza corect ! Pentru asta se prinde un inel in portiunea din spatele suprafetei active de prindere a bacurilor si apoi se trece la operatia de rectificare! Link spre comentariu
en Postat August 30, 2016 Partajează Postat August 30, 2016 Bacurile de la flansa sau de la universal se rectifica atunci cind capata uzura sau cind nu mai centreza corect ! Pentru asta se prinde un inel in portiunea din spatele suprafetei active de prindere a bacurilor si apoi se trece la operatia de rectificare! Nu asa ca iese prost!! Si eu am incercat varianta asta si a fost o catastrofa. Varianta corecta aici:http://www.elforum.info/topic/46290-cum-se-rectifica-bacurile-de-la-universal/page-2 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum