Marian Postat Februarie 18, 2013 Partajează Postat Februarie 18, 2013 Aaaa, nu Oricum era asa ca o ideie putin comica drept raspuns la insistenta multora de a cere iesiri de la 0V, poate sunt eu nub da din cate stiu nu ai ce sa faci cu 0V Link spre comentariu
Guevara Postat Februarie 19, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2013 Scuze de intarziere dar am avut ceva probleme. Referitor la prima schema propusa de tine pentru o tensiue max. in jur de 20V si o limitare la 3A care ar fi valorile pieselor? Pe de alta parte as dori ca limitarea prin 317 sa se faca la maxim 500mA. Intr-o alta ordine de idei poate nu inteleg eu bine dar cele doua diode in cazul unui scurt la iesire vor introduce in stabilizator un curent mare neavand o rezistenta serie care sa limiteze curentul, tranzistorul fiind protejat de rezistenta de emitor. REPET: POATE NU INTELEG BINE SCHEMA. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 19, 2013 Partajează Postat Februarie 19, 2013 Asa cum am mai spus, LM-ul este protejat intern la scurt-circuit sau suprasarcina, are limitare interna de curent, aceasta se invarte in jurul a 1,5A si depinde de diferenta de tensiune dintre intrarea si iesirea sa, deci nu are importanta ce curent vor introduce diodele la intrarea sa, iesirea este limitata intern de catre LM.Iata schema cu valori la componente:Cam 1,5A maxim prin LM si inca aproximativ pe atat prin TIP rezulta un curent de iesire limitat la aproximativ ~3A. Link spre comentariu
Guevara Postat Februarie 19, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2013 Imi vine sa imi trag vreo doua palme... uitasem de protectia interna a LM-ului. Gata trec la treaba.Multumesc inca o data pentru tot. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 19, 2013 Partajează Postat Februarie 19, 2013 Nu-i bai, se intampla oricui sa mai omita cate un detaliu, cel mai elocvent exemplu fiind a 2-a schema propusa de mine ieri care nu era in nici un caz protejata la scurt, motivul fiind simplu, imisesem detaliul important al tensiunii minime de la LM... in fine.Asa cum am zis, solutia ofera o precizie destul de buna a stabilizarii tensiunii, dar pretul este o limitare de curent nu foarte precisa si se pune un stres destul de mare pe LM atat in sarcina cat si la scurt, mai ales la tensiuni mici la iesire unde caderea pe LM este mare deci si disipatia, si trebuie montat pe radiator suficient de mare pentru a fi racit corespunzator, dar nu este cazul sa iti faci griji deoarece pot sa te asigur ca face fata cu brio atata timp cat este suficient de bine racit, eu am testat si folosit schema respectiva si in ciuda scurtcircuitelor mai mult sau mai putin accidentale ( am zis sa-l vad ce stie ) n-am avut probleme de nici un fel. N-ar strica o sarcina minima pe iesiri avand in vedere ca regulatorul este unul flotant ( oarecum ), cate un rezistor de 470-560 Ohm 1W pe fiecare ramura. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 19, 2013 Partajează Postat Februarie 19, 2013 Cu 0V, curentul de scurt e 0, indiferent de sarcinaAcu, cativa zeci de mV sunt si ei in regula Link spre comentariu
Guevara Postat Februarie 20, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2013 Ma-am gandit si la varianta asta. Curentul de scurt circuit este limitat la aprox 3A si poate fi controlat curentul care circula prin LM. Comparatorul are ca tensiune e referinta 1V, tensiune ce este comparata cu tensiunea de pe baza tranzistorului Q1. Cand aceasta scade sub 1V se trimite curent pe poarta tiristorului care la randul lui actioneaza o sarcina (releu - in prima schema). sursa simetrica protejata.pdf Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 Inteleg ca este o chestie de orgoliu din ce mi-ai explicat pe privat si este bine sa ai ambitie dar asa cum este configuratia propusa, eu as vede 2 probleme: 1.Comparatorul va citi in baza Q1 tensiunea cu referinta la masa ( care evident tre sa fie obligatoriu comuna la tot ), asta face ca tensiunea citita acolo sa depinda de tensiunea de la iesire, deci imprecizie. Acolo trebuie sa se citeasca doar caderea de tensiune pe shunt independent de masa sau tensiunile de alimentare sau iesire si asta nu cred ca se poate face cu comparator ci cu AO. 2.Rezistenta de sarcina de la iesirea comparatorului este mult prea mare, i se spune rezistenta de sarcina deoarece ea insasi alimenteaza poarta tiristorului, comparatorul n-are nici o treaba cu asta, el doar dicteaza momentul cand rezistenta respectiva poate alimenta poarta tiristorului, dar curentul este livrat in totalitate de acea rezistenta, si pentru cei 9V de la alimentarea circuitului se permit prin 100k 90uA, nu am cautat info despre acel tiristor dar sunt convins ca nu-i ajunge doar atat. Cauta foaia de catalog a tiristorului si vezi ce curent are nevoie in poarta apoi alegi rezistenta de sarcina, dar cu atentie deoarece daca e prea mica e la fel de rau devreme ce incarci prea mult iesirea comparatorului, verifici ce limitare de curent are acesta la iesire, ce cursa maxima la iesire se permite pentru anumite sarcini si apoi poti alege in consecinta. Link spre comentariu
Guevara Postat Februarie 20, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2013 AAA... Rezistenta am pus-o de principiu nici nu m-am hotarat inca la un tiristor anume ca sa ii studiez datasheet-ul. Si eu m-am gandit la un AO care sa scada din tensiunea de la intrarea suntului pe cea de la iesire si diferenta sa o compare cu o valoare fixa dupa care daca depaseste o anumita valoare sa actioneze tiristorul in consecinta.... Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 Devreme ce comportamentul dorit este impulsul de comanda pentru un tiristor nu pricep de ce sa te complici cu comparator, e suficient ( cred ) un bipolar mic care sa fie deschis de catre sunt si sa livreze tensiune in poarta tiristorului. Link spre comentariu
Guevara Postat Februarie 20, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2013 Mda uitasem regula KISS (keep it simple stupid). Varianta asta chiar pare sa functioneze. Multumesc inca odata pentru idee sursa simetrica protejata1.pdf Link spre comentariu
Guevara Postat Martie 3, 2013 Autor Partajează Postat Martie 3, 2013 Salutare din nou.Am construit alimentatorul si PARE sa functioneze dar am o mica nelamurire:Pe reamura pozitiva functioneaza perfect, insa pe cea negativa in loc sa "scoata " minim 1.2 V scoate 0.7V Am verificat cablajul, conexiunile si nu am gasit nimic. Cablajul a fost facut in proteus dupa schema din ISIS in care aveam tensiune minima de 1.2V. In circuit am folosit LM337 P+. Am cumparat doua si cu ambele face la fel.Care sa fie problema? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum