Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator simetric protejat


Guevara

Postări Recomandate

Salutare prieteni.Tragand cu ochii pe ici si colo m-am hotarat sa construiesc un alimentator simetric protejat. protectia vreau sa fie (dupa cum se vede in atasament) cu intreruperea alimentarii sarcinii in cazul depasirii unui anumit consum. Negasind nici o schema (sau poate nu am cautat suficient) am decis sa concep eu una.Tinand cont de faptul e prima data cand fac asa ceva cer ajutorul celor cu mai multa experienta decat mine in a verifica daca totul este in regula. Orice sfat este bine venit.Va multumesc.

post-53202-139829580639_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Guevara

    18

  • Marian

    16

  • Mircea

    2

  • popa ioan

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La prima vedere ,Ty nu se poate comanda caci iesirea lui 339 e colector deschis .Daca ati putut gandi schema asta, o scoateti la capat.Trebuie doar atentie la cat mai multe detalii. Oricand va poate scapa ceva. Ce scapa, vedeti la teste .Succes!

Link spre comentariu

LM339 este un comparator cu iesirea in colectorul unui bipolar, evident ca are nevoie de rezistenta de sarcina catre +. Pe de alta parte o sursa simetrica presupune masa comuna, poate ma insel eu, sau nu vad bine dar la tine iesirea pare sa fie cu masa flotanta..Mult mai simplu ar fi sa te folosesti de un operational de genul LM358, nu mai are nevoie de rezistenta de sarcina si ii pui la o intrare o referinta fixa iar la cealalta tensiunea citita pe o rezistenta de tip shunt inseriata si pe plus si pe minus ( pe ramuri ), apoi iesirea poate comanda acel tiristor.

Link spre comentariu

Am cumparat deja 339. In simulatoare nu pune vreo problema. Poate nu inteleg eu pe deplin, va rog sa ma scuzati, masa este comuna, nu am mai desenat si partea de redresare si filtrare, transformatorul are priza mediana, si aceea este masa (daca inteleg bine, pentru ramura pozitiva masa reprezinta potentialul cel mai scazut, iar pentru cea negativa cel mai ridicat. Am montat in simulator rezistenta la +20V pe ramura pozitiva si la masa pe ramura negativa, si fuctioneaza (functiona si fara :sparge: ). Multumesc.

Link spre comentariu

Uite schema reprezentativa interna a comparatorului:

 

 

Asa cum poti vedea iesirea este in colectorul Q16, ( exact cum am zis mai sus ), incearca sa iti imaginezi ce face el, cum functioneaza acel npn in schema, el este un inversor, adica atunci cand baza primeste comanda conduce si trage iesirea catre masa, ei bine pentru a putea avea plus pe iesire trebuie acea rezistenta, tranzistorul se blocheaza si rezistenta pune iesirea la plus, tranzistorul nu o poate face indiferent de comanda din baza.

 

Eu m-am referit la masa iesirilor, din cate vad sarcinile desenate pe acea schema nu-s conectate direct la masa de la traf, deci nu ai masa comuna, ori asa ori nu vad eu ce si cum, ar fi util sa incerci punerea schemei intr-un soft.

Link spre comentariu

Da intr adevar sarcina nu are masa comuna inchiderea circuitului se face prin rezistentele de 0.47 ohmi. Considerati ca este o problema? M- am gandit ca rezistenta de 0.47 practic se adauga la rezistenta de sarcina. Schema a fost simulata in circuit wizard si functioneaza. MultumescM am uitat ai eu pe schema interna si mi am dat seama de greseala

Link spre comentariu

Insasi ideea de sursa simetrica ( adicatelea plus si minus nush cati volti ) presupune ca masa acelor iesiri sa fie comuna, adica aceeasi pentru ambele iesiri si nu flotanta asa cum ai tu acolo. Pe de alta parte Simulatorul este util si elocvent numai in masura in care deja stii cam ce ar trebui sa faca circuitul respectiv si stii sa simulezi ceva in mod corect altfel rezultatele obtinute pot sa nu aiba nimic in comun cu realitatea, nu uita ca in multisim nu exista notiunea de componenta suprasolicitata sau arsa.

Link spre comentariu

Daca nu cer prea mult te rog explica mi te rog si mie care e treaba cu masa flotanta si ce dezavantaj are . Pe de alta parte inteleg ca rezistentele de 0.47 ar trebui puse la iserile tranzistoarelor (colector si emitor) "ca sa nu mai fie flotanta" Multumesc mult pentru ajutor.

Link spre comentariu

Nu-i nici un dezavantaj, doar ca o sursa simetrica are o masa comuna, nu flotanta.

 

Daca ai fi desenat sursa cu 337 pe ramura negativa (adica in oglinda fata de cum ai pus-o tu) ar fi fost mai simplu de urmarit. Incearca sa folosesti simboluri identice pentru masa, se pare ca tu folosesti 2 diferite.

 

Exemplu: Posted Image

 

Vezi link-ul asta :http://powersupply88.com/symmetrical-regulated-power-supply-and-variable-0-to-30v-2a.html ca punct de plecare pentru schema ta.

Link spre comentariu

Deci pe cuvantul meu. Sunt nitel debusolat cam chestia asta am facut o sieu doar ca am inseriat cu rezistenta de sarcina o rezistenta mica pentru a putea citi caderea de tensiune ea si implicit curentul . O sa incerc sa desenez mai tehnic ceea ce vreau sa exprim ( ma simt ca beneficiarii mei). :nas:

Link spre comentariu

^Pastrarea tranzistorului acolo ar presupune ca shuntul sa fie unul comun pentru ambele ramuri, nu stiu daca este o ideie prea buna, nici macar n-am incercat asa ceva, poate fi pus shunt pe ramuri.@Guevara iti scapa insasi ideea de sursa simetrica, apelez la cea mai simpla configuratie simetrica de principiu cu 317/337 pentru a incerca sa-ti explic:post-15007-139829581268_thumb.pngIn partea din stanga ai tensiunile simetrice de intrare, +Vcc In si -Vcc In, in partea dreapta sunt iesirile +Vcc Out si -Vcc Out, ei bine la fel ca si la intrare si iesirile au ca punct de referinta acelasi circuit de masa, deci sa zicem ca iesirile ar fi la cate 20Vcc, atunci sus ar fi +20Vcc fata de circuitul de masa ( acel Gnd ) si jos ai avea -20Vcc fata de acelasi circuit de masa, asta presupune o sursa simetrica, tensiuni pozitive si negative identice care impart obligatoriu acelasi circuit de masa. Nu stiu cum sa explic mai simplu asa ca sper sa intelegi ce si cum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări