Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator 120V (in) - 24V (out)

mielu80

Postări Recomandate

Salutare tuturor.Rog pe cine are idee,sa ma indrume catre o schema de stabilizator (C.C.) care sa suporte 120-130Vcc la intrare,iar la iesire sa livreze 24V la cel putin 1A.Preferabil sa fie un pic supradimensionat si sa duca pana la 2A.,desi nu voi avea consum mai mare de 1A.In mod normal,tensiunea pe intrare va fi in intervalul 70V - 90V,insa ma gandesc ca ar fi bine sa suporte fara probleme prea mari tensiuni de 120V-130V.Consumatorii vor fi niste "becuri" cu leduri,8 bucati a 3W,la 24V per "bec".Buna si o varianta industriala,daca cineva imi poate recomanda,in cazul in care in regim de amator ar fi dificil de realizat.Varianta cu legarea in serie a "becurilor" pana se ajunge la tensiunea de intrare (70V-90V),nu reprezinta solutia.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mielu80

6

• asyx

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Salutare.Ma gandisem si la varianta asta,vazusem ceva surse in comutatie (alimentator de laptop,mai exact) ce functionau de la 85V AC,insa ce fac daca am tensiunea de intrare in jurul valorii de 70-80V CC ? Oare ar mai functiona corect sursa respectiva ?As preferea,in cazul in care se pot construi acasa,sa aleg varianta stabilizator liniar,avand nevoie de mai multe exemplare de stabilizator si,zic eu,fiind mai usor de realizat cele liniare.Iar pentru a reduce puterea disipata as putea sa fac la 48V pe iesire,astfel fiiind nevoit sa inseriez cate doua becuri cu leduri.Multumesc pentru idee.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Banuiesc ca alimentezi becurile din ceva acumulatori,incarcati de la o eoliana sau de la panouri solare.E nevoie deci de un randament cat mai bun,ceea ce solutia liniara nu poate oferi.Totusi da ceva mai multe detalii,cati acumulatori folosesti,despre ce becuri e vorba.

Ramane sursa in comutatie,daca vrei randament maxim;se poate face relativ simplu si ieftin,cu un UC3843,un mosfet si cateva piese ieftine.Trebuie stiut insa intre ce limita se modifica tensiunea de intrare.In functie de asta se dimensioneaza schema.

Ar mai fi ceva integrate,gen LM2576HV,parca,care accepta vreo 60V la intrare.La o adica,diferenta de tensiune ar putea fi preluata de un stabilizator liniar.Asta ar fi solutia cea mai simpla;da detalii exacte despre alimentare,ca sa poti primi sugestii la obiect.

Si schema,in mare,cu UC3843...

Daca am inteles bine,vrei sa alimentezi fiecare bec,din sursa lui.Ar mai fi o varianta,sa cobori tensiunea la 24V,la un curent corespunzator nr maxim de becuri si le alimentezi pe toate in paralel.Poti folosi de ex,asa ceva http://www.sursedetensiune.ro/spd/21455 ... _24Vdc_13A

Am testat o astfel de sursa,de 200W,la 13,5V care mergea cu o tensiune minima de vreo 30-40V.

Link spre comentariu

Sa fiu mai exact...Este vorba despre masinutele "Bumper Cars",cele din parcurile de distractii,cu pista de rulare din tabla groasa(-) si plasa din sarma deaspura (+) luat prin captator.Tensiunea de alimentare a motoarelor electrice este de maxim 100V CC,valoare la care nu prea se ajunge,de regula.Masinutelor li se face un upgrade,si anume iluminarea din faruri si lampi spate,din becuri cu filament la becuri cu leduri.Initial,cablarea era facuta cu cate 4 becuri in serie ( 4 faruri/4 lampi spate),iar intensitatea luminoasa era destul de slaba (4 x 24V = 96V tensiunea pe grupul de becuri),plus ca varia odata cu varierea tensiunii de alimentare a pistei si implicit a masinutelor.Pe fiecare masinuta va fi un stabilizator care va alimenta 8 "becuri" cu leduri,iar fiecare bec este la 24V/3W.Cam astea-s detaliile a ceea ce vreau sa fac...Multumesc pentru idei si pentru schema, pisica matache.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Tensiunea e max 100V;minim cat e?Ai putea inseria 4 becuri,alimentate printr-o sursa de curent constant,facuta simplu cu LM317.Scapi de comutatie....Cate leduri inseriate,contine becul de 24V?

Link spre comentariu

Tensiunea minima ar putea ajunge pe la 60-65V.Detalii despre becurile cu leduri nu am momentan,nu stiu cate si cum sunt legate intern.Incerc sa intru in posesia unuia.Nu reusesc sa-mi dau seama cum ar putea sa arate schema cu LM317.Cred ca tot mi-ar trebui un stabilizator,LM317 ar rezista la tensiune de alimentare asa mare (60-90V) in configuratia de sursa de curent constant ?Scuze,dar nu-mi dau seama cum as putea sa fac cu LM317...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

LM317 admite o diferenta de max 40V,intre intrare si iesire;daca ai max 100V si minim 60-65V,iar becurile sunt de 24V,8 bucati,e cam nasol.Daca vrei liniar,ar insemna cate doua becuri inseriate,adica 48V,ca sa poata functiona la 60-65V.La un max 100V,cad pe LM317,52V,mai mult decat poate el duce.Se poate face o sursa liniara,dar te-ar costa mai mult decat sursa in comutatie.Nu vad alta solutie,decat comutatia,schema cu 3843,sau similar.De curiozitate,cate masinute trebuiesc modificate?

Link spre comentariu

Ar fi cam 26 de masinute...Ma gandesc sa fac o incercare cu surse in comutatie,industriale,dintre cele indicate de dvs. in link.M-am gandit si eu ca la o sursa liniara ar fi destul de mare disipatia pe elementul regulator,mai ales la varianta 24V.La 48V cred ca ar fi un pic mai bine.Multumesc mult pentru informatii.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Iesi mai ieftin cu varianta propusa,UC3843 plus mosfet;daca nu te bagi si nu e graba,nu mi-ar strica un ban muncit.Iti fac o sursa,ti-o trimit,o testezi,apoi discutam....

Link spre comentariu

De bagat,m-as bag eu dar nu am cu ce.Nu am o schema,tocmai din cauza asta am cerut ajutorul pe forum.Daca nu gasesc eu,nu gasesc nici oamenii care au nevoie de ele,o solutie buna,am sa va contactez in vederea colaborarii.Multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Schema pe care am pus-o,se poate completa;am testat asa ceva,la o putere de aproape 1Kw,tensiune de intrare pana intr-o suta de volti,12V pe iesire.Aici e vorba de doar 25W...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări