winston Postat Februarie 15, 2013 Partajează Postat Februarie 15, 2013 Buna seara,Am realizat acest frecventmetru cu pic16f84 si u664b fata de originalul care este cu 16c84 si sab6456 de pe acest site:pandatron.cz/?121&citac_1300_mhzIn arhiva zip "Miernik" se afla fisierele asm si hex pentru variantele in lb.ceha si lb.engleza precum si un fisier asm pentru varianta cu prescaler u664b.Ma poate ajuta cineva cu modificarea fisierului asm pentru u664b in lb.engl.(el este acum in ceha) si transpunerea sa pentru Pic16f628a sau a oricarui fisier asm sau hex pentru 16f628-din arhiva ?Atasez si o poza cu aparatul facut de mine:P.S.-Am incercat cu Mplab 8.80 dar nu am reusit sa modific fusebiti pentru 628-as vrea sa aflu cum se face modificarea,daca se schimba ceva in fisierul asm si cum.Multumesc pentru ajutor. Link spre comentariu
winston Postat Februarie 16, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2013 Sub aceasta denumire "Čítač do 1300Mhz" search google.Atasez si un pdf cu frecventmetru: Link spre comentariu
winston Postat Martie 15, 2013 Autor Partajează Postat Martie 15, 2013 Am rezolvat problema inlocuind u664 cu u813bs-(sase pini) SIP6.Exista in arhiva rar atasata la inceput fisierul TEST-Acesta e in lb. engleza. Link spre comentariu
winston Postat Aprilie 20, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2013 Foarte important:spre deosebire de alte frecventmetre cu pic acesta are o sensibilitate crescuta la frecvente mici(are preamplificator de tensiune) si se poate calibra manual introducand o sonda(un cablu de 50 ohmi) pe frecv.oscilatorului local(4mhz-de la pinul 15 pic16f84a)si intrarea de 0-30Mhz (nu uitati sa puneti acest cablu de 50 ohmi la masa),apoi se regleaza din butoanele enter(+) si menu(-) pana ce valoarea afisata va fi de f=4.000000(vezi detalii pe site).Se poate masura frecventa pe domeniile:0,1-30Mhz si 30Mhz-1,3Ghz./Counter TTL cu submeniurile:time log1,time log2,period. :aplauzeP.S.-Daca nu se poate calibra manual frecv.osc. cu cuart din butoane,se va interveni pe placa de montaj si se va modifica valoarea celor 2 condensatoare din osc. in sensul maririi cu cca.10-15pf. Link spre comentariu
iora Postat Aprilie 21, 2013 Partajează Postat Aprilie 21, 2013 sensibilitatea declarata este de 100mV(mai ales la frecventele joase) urcand in mijlocul benzii la 30mV.pentru intrarea cu prescaler aceasta depinde de tipul folosit.majoritatea schemelor vehiculate au aceasta sensibilitate.etaj de intrare cu impedanta de 1M ,este iarasi ceva uzual. in loc de 4053 este indicat un trigger schmitt (hct132 cum au majoritatea schemelor)care are un prag ferm de declansare ajutand la formarea semnalului digital (chiar daca pic16f628 foloseste acest tip de intrari). calibrarea nu se poate face corect injectand semnal din oscilatorul PIC-ului de 4Mhz,deoarece referinta in formula de calcul a frecventei e luata tot de aici.e necesar un oscilator extern. Link spre comentariu
winston Postat Aprilie 21, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2013 Intrebarea mea este daca ai construit practic acest montaj si ai incercat sa-l calibrezi cum am spus...ca sa vezi ca se poate si e bine de retinut si pentru altii metoda ca principiuSi eu,Iora am construit vreo 5 frecv. cu Pic si am constatat ca pana la 5mhz cel mai bine merge LCF-Meter by John Becker-pe frecv mici:2-10Hz cu precizie de 0,1Hz si la frecv.mari:100Mhz-1Ghz ,frecventmetrul cu pic16f870 si lmx2322Pana la urma cel mai bun compromis e E-0204 facut de IEMI si un prescaler atasat pt.frecv. mari ,asta pentru cei cu buget mic...Ambele frecventmetre descrise au posibilitatea de calibrare din software,iar metoda descrisa de tine este corecta dar trebuie sa ai oscilator termocompensat de precizie...care costa...PS-Mai imi trebuie un U664B sau U813-daca ma ajuta cineva ii fac la schimb un cablaj prin tehnica PnP cu acest frecventmetru Link spre comentariu
winston Postat Aprilie 23, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2013 Cateva generalitati pentru cei care vor sa construiasca frecventmetre cu Pic sau Atmel.Schema aleasa sa contina etaj preamplificator de tensiune cu castig cat mai mare(de preferinta cu tranzistori mosfet) si impendanta ridicata cca.1Mohm,deasemenea calibrarea sa se poata face din software daca e posibil sau din baze de timp cu oscilator termocompensat(stabilizat termic) si sa aiba protectie cu diode antiparalel (antidump)pe intrare pentru protectie impotriva tensiunilor mari accidentale care pot apare la masurarea diverselor dispozitive.Daca se poate sa aiba abatere cat mai mica la masurarea frecventelor mari(peste 50Mhz)!!!Practic nu se poate face un frecventmetru cu Pic sau Atmel care sa mearga liniar(creste sau scade tensiunea de iesire si apar abateri de frecventa) in domeniul 1Hz-1,3Ghz.(Abaterile cele mai mari apar de obicei la frecv.peste 100Mhz)Exemplu:vezi frecventmetrul cu pic16f628 de aici:www.sprut.de/electronic/pic/projekte/frequenz/freq_uni_628.htmP.S.-Este ilar faptul ca unii care si-au construit frecventmetre cu microcontrollere pe domeniul 0-5Mhz, spun ca acesta are toleranta de +/- 10Hz la frecvente mici.Cum poti sa masori , sa zicem frecventele date de un generator "ELF" (Spiridus-produs terapeutic...) in domeniul 4-14Hz cu un asemenea frecventmetru ?In concluzie atentie mare la schema aleasa in functie de cerintele dvs. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Aprilie 23, 2013 Partajează Postat Aprilie 23, 2013 Cateva generalitati pentru cei care vor sa construiasca frecventmetre cu Pic sau Atmel.Schema aleasa sa contina etaj preamplificator de tensiune cu castig cat mai mare(de preferinta cu tranzistori mosfet) si impendanta ridicata cca.1Mohm,deasemenea calibrarea sa se poata face din software daca e posibil sau din baze de timp cu oscilator termocompensat(stabilizat termic) si sa aiba protectie cu diode antiparalel (antidump)pe intrare pentru protectie impotriva tensiunilor mari accidentale care pot apare la masurarea diverselor dispozitive.Daca se poate sa aiba abatere cat mai mica la masurarea frecventelor mari(peste 50Mhz)!!!Practic nu se poate face un frecventmetru cu Pic sau Atmel care sa mearga liniar(creste sau scade tensiunea de iesire si apar abateri de frecventa) in domeniul 1Hz-1,3Ghz.(Abaterile cele mai mari apar de obicei la frecv.peste 100Mhz)Exemplu:vezi frecventmetrul cu pic16f628 de aici:www.sprut.de/electronic/pic/projekte/frequenz/freq_uni_628.htmP.S.-Este ilar faptul ca unii care si-au construit frecventmetre cu microcontrollere pe domeniul 0-5Mhz, spun ca acesta are toleranta de +/- 10Hz la frecvente mici.Cum poti sa masori , sa zicem frecventele date de un generator "ELF" (Spiridus-produs terapeutic...) in domeniul 4-14Hz cu un asemenea frecventmetru ?In concluzie atentie mare la schema aleasa in functie de cerintele dvs. Exista o intreaga teorie cu privire la comportamentul si parametrii etajului de intrare (vezi atasamentul) pentru a obtine o masuratoare exacta a frecventei.Exemplul ales de tine (www.sprut.de) este prost, deorece autorul montajului a folosit prescalerul intern al microcontroller-ului pentru a mari frecventa de masurare si a scurta timpul de masurare. Ca urmare, erorile de masura, crescatoare cu frecventa, identificate nu numai de tine sunt inerente si chiar si autorul mentioneaza acest lucru pe site-ul sau.Comentand post-scriptum-ul tau, as zice ca folosind alte principii de masurare a frecventei poti obtine o acuratete/precizie de masurare - la frecvente mici - cam de ordinul a 10e-6 si asta folosind un uC tip Atmel comun si controlat de un oscilator cu quartz termocompensat.an200.pdf Link spre comentariu
winston Postat Aprilie 23, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2013 Da,la teorie suntem toti tari...mai ales dupa ce ca n-am inventat noi apa calda...Eu am dat exemplul de la http://www.sprut.de tocmai in ideea ca apar oricum neliniaritati/abateri de frecventa in domeniul 1Hz-1Ghz la orice aparat de masurare a frecventei indiferent de fabricant(poate sa fie facut si de firma nu numai de amatori) Generalitatile insa trebuie sa tina cont si de ce s-a construit practic in domeniul acesta subliniez inca o data: 1Hz-1Ghz,indiferent ca e cu PIC sau ATMEL si nu numai de teorie...Cei mai multi care construiesc aceste frecventmetre le fac la repezeala pentru un anumit scop si apoi cand vor sa masoare si altceva constata ca nu se potriveste s...a cu prefect... Stii vorba aia...teoria ca teoria ,dar practica ne omoara. In rest s-auzim numai de bine. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Aprilie 23, 2013 Partajează Postat Aprilie 23, 2013 Da,la teorie suntem toti tari...mai ales dupa ce ca n-am inventat noi apa calda...Eu am dat exemplul de la http://www.sprut.de tocmai in ideea ca apar oricum neliniaritati/abateri de frecventa in domeniul 1Hz-1Ghz la orice aparat de masurare a frecventei indiferent de fabricant(poate sa fie facut si de firma nu numai de amatori)De, ce sa-i faci, unii "citeste" mai mult si de mai mult timp ca altii despre principii de functionare ale frecventmetrelor, de modalitati de diminuare a erorilor de masurare (folosirea de oscilatoare termocompensate sau macar termostatate, pentru baza de timp a frecventmetrului, utilizarea de porti logice pentru realizarea unei porti sigure si ferme in circuitul de masurare a semnalului necunoscut), de modul de formare al impulsurilor la intrarea in numarator, fie el si PIC sau Atmel s.am.d.Generalitatile insa trebuie sa tina cont si de ce s-a construit practic in domeniul acesta subliniez inca o data: 1Hz-1Ghz,indiferent ca e cu PIC sau ATMEL si nu numai de teorie...Cei mai multi care construiesc aceste frecventmetre le fac la repezeala pentru un anumit scop si apoi cand vor sa masoare si altceva constata ca nu se potriveste s...a cu prefect...Stii vorba aia...teoria ca teoria ,dar practica ne omoara.Cei mai multi stiu exact pentru ce vor sa-si construiasca un frecventmetru (fie el si cu circuite logice, nu numai cu microcontrollere), problema este ca altii cred ca pot masura cu acest aparat orice semnal, de orice forma si cu orice nivel de tensiune (varf la varf sau eficace, cum iti convine) si de aici dilemele si migrenele. Link spre comentariu
winston Postat Aprilie 23, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2013 Sunt intru totul de acord cu tine,atat la partea cu cei care "citeste"(uni mai mult,altii mai putin)si mai ales cu finalul dizertatiei tale.Toate bune si sa auzim de bine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum