Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RLCmeter elektor

MifTy

Postări Recomandate

după ce am scotocit o vreme netul, căutând o soluție care să-mi permită selectarea unor condensatoare și bobine cât de cât pasabile pentru SMT, am dat până la urmă de un articol din elektor.

singura chestie e că softul folosit e pe situl elektor, mai precis aici.

nu se cer elektor credits, în schimb se cere înregistrare, și mie nu-mi arde să mă înregistrez doar ca să descarc suspomenitul soft, așa că, dacă are careva cont la ei, și l-ar putea pune pe undeva, bine-ar fi :jytuiyu

articolul unde se prezintă partea electronică este aici, și la cât de simplu e, ar merita făcut, fie și temporar, cât să poți selecta din ”cutia cu maimuțe” componentele necesare...

mersic :da

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

3

• pinky

3

• maxim_sedilec

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Nu e softul pe care il vrei tu dar cred ca face acelasi lucru.Arunca o geana aici:http://www.sillanumsoft.org/ZRLC.htmEu lucrez cu Visual Analyser dar nu m-am folosit niciodata de functia aceea. E pasareasca pentru mine.Cand te prinzi cum functioneaza, te-as ruga sa-mi explici si mie.

îl am deja, că mă interesa partea de osciloscop, pentru câteva măsurări orientative e bun, dar nici pe departe nu înlocuiește un osciloscop ”serios”... și ar trebui să mă apuc de făcut plăcuța adaptoare, dar dat fiind că vreau să măsor câteva bobine și condensatoare ca să știu ce valori să bag în setările SMT-ului, pe care am de gând să-l folosesc apoi curent pentru măsurări de inductanțe și condensatoare, n-are rost să mă complic prea tare...am mai dat peste un softuleț care are un adaptor în același gen, dar fără IC-uri, doar un semireglabil, o rezistență și 2 condensatoare de 1 micro, dar deocamdată nu sunt convins că merge softul ăla pe win7... am avut probleme cu winscopele lui Zeitnitz, dă erori la greu în 7, și bănuiesc că și pe win8 o să dea la fel...dacă o merge, îl pun aici, dar deocamdată, termin ce-am început...apropo, te-ai lămurit cum se calibrează osciloscopul ăla din VA???că pe mine m-a enervat la culme...în plus, pe baza VA s-a făcut altă minune: un modul RLC complet independent, conectat prin USB, și care se folosește fix cu VA-ul...nu e nici o mare minune, se folosește un PCM27xx/29xx, de placă de sunet pe usb, ale cărui intrări și ieșiri se conectează la montajul cu 2 operaționale.avantajul e că așa nu mai e nevoie să modifici placa de sunet din pc, și poți face conexiunile cum vrei...bașca, cu un comutator potrivit, se poate adăuga la același PCM și etajul buffer pentru osciloscop...uitam: cine vrea să facă un etaj buffer, ca să protejeze cât de cât placa de sunet din laptop/pc, sau să-l folosească cu un PCM, să se uite aci: http://xoscope.sourceforge.net/hardware/hardware.htmlîn fine: softul de RLC simplu, de care nu sunt sigur dacă funcționează corect în win7 și care folosește un adaptor de măsură compus dintr-un semireglabil, o rezistență și 2 condesatoare e ăsta: http://www.rcl-meter.strobbe.eu/index.html
Link spre comentariu

apropo, te-ai lămurit cum se calibrează osciloscopul ăla din VA???că pe mine m-a enervat la culme...

Aaaa... Care calibrare ? :nas: Pai daca stiam sa umblu cu un osciloscop mai stateam eu sa ma joc cu VA ?Eu folosesc VA-ul doar ca sa vad daca oscileaza sursele pe care vreau sa le repar. Folosesc VA-ul la 0,1 % din ce stie el sa faca. Ca doar atata ma duce mintea :jytuiyuLa VA mi-am facut eu sondele de masurare. Aici am descris cum am facut : viewtopic.php?f=11&t=87301Gata ? Te-ai lamurit ca nu stiu mai nimic despre osciloscoape ?O sa incerc sa fac adaptorul acela ca vad ca e la fel cel pentru VA ca si cel pentru softul din Elektor si o sa vad eu ce stie sa faca.
Link spre comentariu

văzusem deja ”sondele”, sunt simple divizoare rezistive, să nu depășești cei maximum 2 volți vârf la vârf pe care-l acceptă majoritatea plăcilor de sunet pe line-in...

pentru audio, sunt perfect folosibile... nu e nevoie de compensări cu cv decât la frecvențe mari, de peste 1 Mhz, din câte văd să se indică pe net...

și apropo, nu ai văzut că VA are un tab de Calibrare??? :))))

am folosit un cablu loop, ca să introduc un semnal de 1khz la 1 volt, din generatorul inclus în VA, dar forma de undă arată oribil... e dreptunghiulară, dar cu o grămadă de ”mizerii”, și pe fronturi, și pe... :bataie

cred că o să mai încerc odată calibrarea, dar cu un semnal sinusoidal...

later: uite aici procedura: http://www.mcgee-flutes.com/VA-Intro.htm

Link spre comentariu

Da, multumesc.La ce folosesc eu VA-ul chiar nu ma intereseaza ce forma are unda. Sa o vad ca e acolo si gata. Cred ca m-am jucat cu butonul de calibrare in urma cu vreo 2-3 ani cand am descoperit programul. Initial am fost tentat sa-l conving pe patron sa cumpere un osciloscop, dar dupa ce am citit cateva saptamani diverse pareri, forumuri si specificatii am ajuns la concluzia ca nu am nevoie de osciloscop. Am gasit aici pe forum mai multe scheme. Chiar zilele trecute am gasit o schema cu PIC si nu e nici complicata si nici scumpa asa ca cred ca o sa-mi fac un osciloscop, doar asa de joaca, jucarie si amuzament.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări