Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Wattmetru de curent continuu

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

M-ar interesa schema unui wattmetru,care sa-mi afiseze puterea consumata de o sarcina variabila,alimentata cu tensiune continuua,in gama 12V-100V,la un curent maxim de 15-20A.Sau macar o metoda de a detecta puterea maxima,avand in vedere ca si tensiunea si rezistenta sarcinii e variabila.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Vlad Mihai

3

• almarghi

1

• radusa

1

• geomx

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vezi ca sunt si pe forum dar si pe net o gramada de scheme de volt-ampermetre cu microcontrolere...am vazut si cu Pic-uri dar si cu Atmega. Cu modificari minore ar merge oricare.UIte un exemplu in poza atasata... unde ai putea face abstractie de faptul ca mai apar si alte marimi pe display.Daca vrei sa-ti afiseze doar W , atunci poti pune si un display de 1x16 in locul celui dublu...si sa gasesti pe cineva (daca nu te descurci singur) care sa-ti modifice hex-ul.Poza e luata de aici viewtopic.php?f=11&t=68602&start=300 si n-am verificat daca merge sa masoare 100v si 15-20A atat cat vrei tu.O alta varianta ar fi sa cumperi unul gata facut ca sunt chiar si aici pe forum persoane care fac asa ceva si sa-i spui sa-i modifice eventual hex-ul sa-l faca exact cum vrei tu (parca vazusem ceva cam la 80 ron), desi cred ca mai incitant ar fi sa ti-l faci singur.

post-50669-139829579166_thumb.jpg

Link spre comentariu

In afara de varianta cu uC la care au facut referire antevorbitorii, exista si varianta analogica, care de regula se realizeaza cu un multiplicator analogic, de exemplu AD633, care face produsul dintre tensiune si curent (pe care le urmareste simultan), avand pe iesire o tensiune proportionala cu acest produs. Mai multe amanunte in datasheet.

Un exemplu de proiect cu AD633 se gaseste aici:

http://rjpaladin.multiply.com/journal/i ... nal%2Fitem

Un asemenea multiplicator poate fi realizat si prin alte metode. Un exemplu ar fi lucrarea de mai jos:

http://www.ncra.tifr.res.in/~baddi/AWM.pdf

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nu ma pricep absolut deloc,la microC;nici nu intrevad vreo schimbare in acest sens,in urmatoarea suta de ani.

Multiplicatorul analogic,AD633,desi costa vreo 30-40 lei,e pe gustul meu.In plus l-am gasit de exemplu,la Adelecr..ocom.

http://www.analog.com/static/imported-f ... /AD633.pdf

M-am uitat in datasheet si din fig 11,am inteles urmatoarele:integratul inmulteste doua tensiuni,aplicate intre x1-x2,respectiv y1-y2,oferind la iesire o tensiune direct proportionala cu produsul celor doua.Daca intre x1-x2,aplic printr-un divizor rezistiv tensiunea de alimentare a sarcinii,iar pe y1-y2 caderea de tensiune culeasa pe un sunt inseriat cu sarcina,obtin la iesire o tensiune,care dupa etalonare,poate indica pe un voltmetru de cc, puterea consumata.Asta daca am inteles eu bine...

Ce n-am inteles...ce tensiune minima trebuie citita pe sunt,ca integratul sa functioneze corect.Presupunand curentul minim 1A si cel maxim 20A,vreau sa stiu daca pot folosi direct caderea de tensiune de pe sunt,sau daca aceasta trebuie sa o amplific cu un operational,pentru a mentine o putere disipata rezonabila pe sunt.

Link spre comentariu

pot incerca sa ajut cu codul daca va intereseaza referitor la partea cu uC la partea de tensiune ma pricep la partea de curent poate ne mai ajuta un coleg si facem un cod pentru dvs..

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

pot incerca sa ajut cu codul daca va intereseaza referitor la partea cu uC la partea de tensiune ma pricep la partea de curent poate ne mai ajuta un coleg si facem un cod pentru dvs..

Multumesc Mihai,dar prefer analogic.Cel putin inteleg cat de cat cum functioneaza. M-am gandit si la varianta cumpararii unuia de pe forum,care costa cca 80 lei,caruia sa-i modific divizorul rezistiv ce citeste tensiunea si a suntului ce citeste curentul.Cel de pe forum,masoara 0-30V,respectiv 0-5A.Daca modific divizorul sa masoare 0-300V,iar suntul il micsorez de 10 ori,sa masoare 0-50A,inmultind valoarea afisata cu 100,obtin puterea respectiva,asta fara sa modific nimic altceva.Cel putin asa cred eu;cei ce pricep la microC,pot infirma rationamentul meu.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări