Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putere boxe Unitra 75W?


Vizitator danyelito30

Postări Recomandate

Vizitator danyelito30

As dori sa achizitionez o pereche de boxe unitra de 75 wati si as dori sa stiu ce putere duc fara probleme ?eu mam rezumat la un un 2 x 50 wati in 8 ohmi si 100 wati in 4 ohmi ce ziceti este bine sau este mai bine de 90 sau 110 wati?si cam la ce incaperi face fata eu vreau sa le folosesc intro camera cam de 40 ,50 mp patrati.Rog care cunoaste aceste boxe sa-mi dea mai multe detalii despre ele si daca se merita aceasta achizitie la ce vreau sa fac eu.Eu din cate stiu sunt niste boxe foarte reusite.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Shambala

    7

  • ahegyes

    4

  • zal

    4

  • clauelf

    1

Top autori în acest subiect

Au fost niste boxe foarte reusite cand nu erau alte optiuni - inainte de 89

Acum sunt doar niste boxe foarte ieftine.

Pot fi folosite oriunde - am vazut odata una si intr-o gara, pe un perete intr-o sala de asteptare, dar nu te astepta la prea mult din pdv. calitativ, mai ales in 40-50mp.

Toate au (in cel mai bun caz) suspensiile schimbate, iar 90% din ele deja au fost rebobinate de cateva ori.

Puterea este total irelevanta pt ca de obicei se asculta la ele cu +10-12dB pe bas si (macar) +6dB pe inalte, asa ca limita devine bunul simt - se aude imediat cand ajung sa distorsioneze.

Link spre comentariu

Unitra 75W - boxele unei generatii - alaturi de Unitra 140, Meloman, Jazz precum si unele boxe rusesti.Pentru anii comunisti chiar erau ceva. Pe vremea aia un obiect la mana 2-a se vindea mai scump decat acelasi obiect luat nou nout din magazin - Ciudat, nu? SI totusi exista o explicatie - in magazine nu se gasea nimic - drept urmare, oamenii aveau bani dar nu aveau ce sa cumpere. SI cand se nimerea ceva - chiar si la mana 2-a se vindeau la preturi astronomice. Nu mai vorbesc de aparatura capitalista (magnetofoane Akai, decuri, Video-Recordere) care se vindeau cu banii de o masina buna.In acele vremuri si in acele conditii - cand cumparai orice daca gaseai - Unitra 75W erau chiar niste boxe speciale.Povestea incepe sa devina trista odata cu anii 90 cand au inceput sa apara dealeri Sony, Technics, Pioneer, etc. - si cand Unitrele erau batute crunt de competitia Japoneza. Azi - ce sa mai zic, oferta este atat de bogata incat doar panaramele chinezesti au probleme in a surclasa Unitrele.Totusi exista un drop de speranta. Daca o pereche de astfel de boxe o iei frumos si ii faci un tuning adevarat pot intra din nou in competitie. Cutia acordata corect, ranforsata nitel, filtrul refacut de la zero - si sunt sanse reale ca batranele unitre sa faca sa transpire unele boxe "entry" dar cu branduri pompoase.Cam asta e povestea unitrelor din punctul meu de vedere. Oricine poate sa aduca argumente pro sau contra dar asta e parerea mea.

Link spre comentariu

Foarte adevarat, dar trebuie precizat ca U75W in 40-50mp, chiar tunate, vor presta cam modest, mai potrivite intr-un astfel de spatiu ar fi U140W - evident, tot tunate.Problema mare sunt difuzoarele - mai bine zis starea lor. Greu de crezut ca au scapat atatia ani neabuzate; apoi conteaza "mana" meseriasului care a inlocuit suspensiile ...A doua observatie este costul semnificativ al componentelor pt un filtru bun, lucru adesea scapat din vedere de incepatori.

Link spre comentariu

Am primit pe MP o intrebare din partea initiatorului topicului.Imi permit sa o postez pt ca este de interes general, chiar daca este o intrebare de incepator:- "... si la 2x 50 pe 8ohmi ce boxe mi-ai recomanda si de ce putere ca-sa miarga fara probleme la putere max a aplificatorului?"Intotdeauna amplificatorul trebuie sa poata livra o putere mai mare decat cea nominala a boxelor. Ideal cu 30-50% mai mult, pt a nu ajunge sa distorsioneze nici macar pe varfurile de semnal - sa aiba o rezerva de putere.Distorsiunile sunt cele care distrug difuzoarele, mult mai mult decat puterea sinus curata. Altfel spus, un difuzor / boxa suporta incomparabil mai bine varfuri de putere sinusoidale curate - fara distorsiuni, chiar si de 50-100% peste puterea sa nominala, decat distorsiuni de 10-20%..Pe de alta parte, depinde ce anume urmaresti. Sa asculti muzica intr-o camera - fie ea si mare de 40-50mp e una, iar sa sonorizezi o petrecere in 50mp este cu totul altceva. In mod evident, necesitatile difera. Poti sonoriza cu un amplif hi-fi de 2 x 100W/8ohm, dar sunt serios recomandate boxe pro (randament mare, spl acustic mare, fiabilitate mult mai mare decat cele hi-fi... si finete muzicala mai redusa).Cand asculti pt tine, ampliful poate fi acelasi 2 x 100W hi-fi (sau doar un 2 x 50W hi-fi - de obicei este suficient intr-o camera de 20mp), dar boxele este preferabil sa fie dedicate home-hi-fi.Daca camera de auditie este mare - 40-50mp, se preteaza boxe home hi-fi mari, si amplif de 2 x 100W/8ohm, totul evident fiind mult mai scump.Intr-o camera mare se poate ascutla excelent si pe boxe pro, realizate corect cu difuzoare bine alese, dimensiunile acestora nemaifiind incomode.Mai conteaza si ce muzica asculti, si ce pretentii calitative ai si, mai ales, de ce buget dispui.Orice alegere se face tinand seama de aceste elemente.

Link spre comentariu

Păi cu waţii chinezeşti de azi, această teorie nouă e îndeplinită.Eu întotdeauna am avut boxe mai puternice ca amplifurile, aşa cum se foloseau în epoca de glorie, anii 70-80. Cum aproximativ 90% din putere cade pe diful de joase, dacă cunoaştem puterea lui, alegem ampliful cu puterea cel mult egală cu a lui.În boxele Unitra de 75W, diful de joase are 40W, deci un amplif de 2x35W ar fi ideal ptr ele. Asta era şi combinaţia cea mai reuşită în acei ani, boxele împreună cu A-350.

Link spre comentariu

Nu Zal, imi pare rau, dar gresesti putin.Si in "perioada de glorie", amplifurile de 2 x 35W distorsionau [putin - cele bune] la varfurile de putere de 35-40W, si mult la cele de 70-80W. Teoria a fost valabila si acum 40 de ani, si este si in prezent.

Link spre comentariu
Vizitator danyelito30

Ok,deci sa inteleg ca cea mai buna alegere este boxe unitra de 75 wati si amplificatorul a 350,dar amplificatorul a 350 ce putere are ?din cate stiu ceva de genu 2 x 35 wati dar nustiu ce inpedanta are!

Link spre comentariu

2x35...40W/8 Ohmi sinus şi teoretic dublu pe 4 Ohmi, dar în practică mult mai puţin, fiind limitată de trafo (200W miezul)...............Doar pe la români am auzit aşa ceva, probabil o scuză că nu au mai avut bani de boxe. Orice boxă e în pericol de ardere la o putere mai mare, de ce să o forţez din start? Acel amplif care poate scoate distorsiuni aşa de mari, sau să devină practic un circuit basculant, are o schemă de rahat şi nici o protecţie. Culmea e că e foarte rezistent... sau e făcut cu tiristoare, ca cele de pe elicoptere.

Link spre comentariu

Ok,deci sa inteleg ca cea mai buna alegere este boxe unitra de 75 wati si amplificatorul a 350,dar amplificatorul a 350 ce putere are ?din cate stiu ceva de genu 2 x 35 wati dar nustiu ce inpedanta are!

In primul rand cea mai buna alegere ar fi sa inveti sa scrii mai coresct romaneste - sa faci mai putine greseli. Pe tine nu te zgarie la ureche cand citesti "cea mai buna alegere este boxe..." ? Pe noi cei de aici ne zgarie mai rau decat distorsiunile.

 

Eu credeam ca am raspuns destul de clar. Cea mai buna alegere sunt niste boxe SH in stare buna, alese in functie de necesitati.

Din punctul meu de vedere A-350 IEI este cea mai proasta alegere, dintr-o sumedenie de motive care au tot fost prezentate pe forum.

Link spre comentariu

Sunt de aceeasi parere cu shambala. Imi amintesc din vremurile trecute cand la un chef cu A 350 si boxe U75 s-a ars un dif de bas de la distorsiuni, A 350 intra destul de repede in clipping. Ca amplif eu as alege un Alesis, sau din sfera vintage ar fi buna topologia Quad 405.

Link spre comentariu

A350 pe langa limitarile constructive (schema, alimentare, finali), a avut inca din primii ani dupa aparitie probleme grave cu potentiometrele, comutatoarele si conectica. Odata cu trecerea anilor au aparut probleme de la imbatranirea electroliticilor si chiar fisuri si dezlipiri pe placi. Desi par usor de reparat, pt un incepator astfel de defecte pot conduce la situatii catastrofale.Daca tot vrea sa isi cumpere omul un amplificator, la 3-400 de lei gaseste ceva mult mai bun.

Link spre comentariu

Cine spune ca amplificatorul trebuie sa aibe putere mai mica decat pot sa duca boxele - in opinia mea este un idiot care habar nu are de electroacustica. Eu as prefera sa am de 10X mai multa putere la amplif decat pot sa duca boxele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări