Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sfat achizitie strung

Vizitator hobbist

Postări Recomandate

Vizitator hobbist

Salut! Avand in vedere ca habar nu am de strunguri si folosirea lor, as vrea sa va cer sfatul pentru achizitia unui mic utilaj pe care as vrea sa-l folosesc ca hobby, pentru realizarea de mici obiecte artizanale (gen brelocuri, obiecte decorative, cercei de piercing din otel chirurgical, suporti lumanare etc.). Dimensiunea maxima a pieselor prelucrate ar fi undeva la 12 cm lungime, 3 cm diametru. Sa nu radeti ca intreb, cu strungul se pot realiza si filete exterioare/interioare sau gauri longitudinale/transversale? Eu am vazut jucaria asta http://www.bernardo.at/index.php?id=62& ... on_id=3219, nu stiu cat buna e... Voi ce sfaturi imi dati? Si in cat timp credeti ca as putea sa invat sa lucrez cu el? E complicat? Imi doresc dintotdeauna sa invat sa fac asta, iar acum a venit momentul :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ion_Bumbu

3

• mihaighe

2

• worker

2

• goguboeru

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Si eu ma gandesc la un strung. dar nu ma grabesc.Ce sa zic arata bine cel din link-ul tau dar are mult plastic.Ce ma incanta ca sunt si accesorii multe la el dar cu accesoriile ii cresti pretul.mai multe iti poate spune moderatorul, «ola_nicolas»

Link spre comentariu

Vezi si topicul CQ 9318 unde este prezentat strungul in amanunt. Este vorba de un strung nou, complet ,cu garantie. Si este mai mare decat bernardo si cu mai multe optiuni .

Toate cele SH au nevoie de fel de fel de lucruri(piese lipsa, uzate ,defecte) si esti nevoit sa apelezi la strungari ,frezori sa te ajute contra cost,atunci cand sunt ei dispusi sa o faca si de obicei la niste preturi...

Eu il am si il recomand.

Daca vrei totusi un SH si MD 65 merita banii daca nu este uzat lagarul de la caruciorul mobil.

SP 80 este bun ,precis daca nu e uzat, dar are acel sistem de antrenare cu motorul in banc ce te limiteaza ca spatiu si amplasare. Schimbarea vitezelor se face schimband cureaua pe fulii (incomod dupa parerea mea) si nu electronic. Imi place in schimb mult aspectul lui "vintage" si parca este un strung mare, model vechi in miniatura. Nu mai stiu exact parca are lagar conic si nu rulment la axul principal?

Si iar spun ,nu e nou, si nu te poti apuca imediat de lucru pe el din moment ce ai dat banii si e in casa, mai trebuie bibilit, rar gasesti unul SH care sa nu aiba vre-o problema ce trebuie rezolvata mai intai.

Link spre comentariu
Vizitator hobbist

Vezi si topicul CQ 9318 unde este prezentat strungul in amanunt. Este vorba de un strung nou, complet ,cu garantie. Si este mai mare decat bernardo si cu mai multe optiuni .

Toate cele SH au nevoie de fel de fel de lucruri(piese lipsa, uzate ,defecte) si esti nevoit sa apelezi la strungari ,frezori sa te ajute contra cost,atunci cand sunt ei dispusi sa o faca si de obicei la niste preturi...

Eu il am si il recomand.

Daca vrei totusi un SH si MD 65 merita banii daca nu este uzat lagarul de la caruciorul mobil.

SP 80 este bun ,precis daca nu e uzat, dar are acel sistem de antrenare cu motorul in banc ce te limiteaza ca spatiu si amplasare. Schimbarea vitezelor se face schimband cureaua pe fulii (incomod dupa parerea mea) si nu electronic. Imi place in schimb mult aspectul lui "vintage" si parca este un strung mare, model vechi in miniatura. Nu mai stiu exact parca are lagar conic si nu rulment la axul principal?

Si iar spun ,nu e nou, si nu te poti apuca imediat de lucru pe el din moment ce ai dat banii si e in casa, mai trebuie bibilit, rar gasesti unul SH care sa nu aiba vre-o problema ce trebuie rezolvata mai intai.

Multumesc pentru sfat, n-am zis ca vreau un SH. Stii cumva daca modelul recomandat de tine are tot angrenaje de plastic? Pe mine asta ma face sa ezit la Bernardo...
Link spre comentariu

Sa stii ca merita sa "arunci un ochi" pe primele pagini din topicul CQ -ului. Este descris in amanunt cu "bunele si relele" lui. Are si poze :rade: Poate cel mai bine descris din strungurile prezentate pe aici.Dar pot sa iti spun pe scurt si aici : CQ 9318 are numai angrenaje metalice cu exceptia unei roti dintate duble, pe care eu am facut-o din metal si m-a costat 80 RON. "Penele" de la sanii si ghidajele saniilor si batiului sunt foarte bine prelucrate si permit reglajul foarte strans al jocurilor. Rulmentii se gasesc usor, cureaua eu nu am gasit aici (nici nu am cautat prea intens) dar se poate comanda odata cu strungul si cate curele vrei.Cu toate astea (angrenaje metalice) este extrem de silentios. Iar comparand finisajele si executia : CQ VS Einhell ce se vinde la noi, CQ este superior. In primul rand trebiue sa te gandesti ca NU este importat din China de cehi pentru piata din Romania. Pe alte piete pretentiile sunt altele.Iar pe net exista documentatie pentru modificari, imbunatatiri, adaptari cata vrei si cam tot ce ai avea d egand sa ii faci. Eu m-am documentat mi-a placut si m-am conformat : am purces la modificari, imbunatatiri, adaptari :scarpin Poate ar trebui sa mai astepti niste reduceri de pasti ca acum costa cam cat Einhelul ( 2100 fara tva si 2600 cu tva cehesc). Eu am prins o reducere si am dat vreo 1500 ron fara TVA

Link spre comentariu

Nu se pot trage concluzii doar pe baza catorva poze. O lista cu parametrii principali si cu accesoriile anexa ar fi foarte utila. In rest, pretul este enorm (10000 lei) pentru o unealta de banc. Asta ar insemna mai mult de 3300$.

Link spre comentariu

AT 320 ala are manualul dar e pe versiunea in engleza a site.

http://www.uni-max.co.uk/foto/manuals/EN_AT320_01.pdf

In afara de freza nu vine cu mare lucru, parca dau in ultima foto.

Freza ar fi un avantaj desi e cam limitata la lucru .

Oricum mai e si versiunea asta insa e enorm......

http://translate.google.com/translate?h ... 16037.html

http://translate.google.com/translate?h ... ct-98.html

E de peste 1T si motor de 3-4Kw...

Si trebuie si adus ....

Grig

Link spre comentariu

@Ion_Bumbu: AT320 - Are caracteristici interesante, care il diferentiaza intre strungurile de banc: Alimentarea in trifazat; Puterea motorului strungului - 1,1 kVA; Puterea motorului frezei - 0,37 kVA; Diametrul maxim peste ghidaje - 320 mm; Diametrul maxim peste sanie - 200 mm; Lungimea intre varfuri - 750 mm; Alezajul de trecere al arborelui principal - 38 mm; Conul din arborele strungului MK5, probabil cu universal de Ø200; Conul de fixare din pinola papusii mobile - MK3; Cursa saniei port-cutit - 100 mm; Cursa saniei transversale - 500 mm; Cutie Northon cu 12 trepte de viteze; Inaltimea maxima a piesei frezate - 265 mm; Convertizor de frecventa la motorul strungului si deci posibilitatea ajustarii continue a turatiilor si avansurilor; Avans mecanic atat longitudinal cat si transversal; Comanda actionarilor de forta, separata galvanic de retea, prin transformator. Nu am avut timp sa ma documentez cu privire la precizia prelucrarilor. Cu toate acestea, inca mi se pare putin cam mult 10000 lei. Ramane sa afli cam ce accesorii si dispozitive speciale insoteste masina la livrare. Daca in setul de livrare intra accesoriile normale ale unui strung si ale unei freze universale: Universal 160/200; Linete; Reductii; Set de roti de schimb pentru filetare; Dispozitiv pentru strangere in pensete elastice; Cap divizor; Masa rotativa cu divizare directa si indirecta; Cap de frezare rapida; Masa (menghina) inclinabila; etc - atunci unealta se apropie de standarde profesionale si cei care isi permit, pot sa o achizitioneze la aceasta suma. Al doilea link nu l-am putut deschide. Al treilea link, prezinta un strung de marca chinezesc cu caracteristici de strung profesional. Mi-a atras in mod deosebit atentia preciziile de rezolutie revendicate: 0,01 mm pe toate axele, mai putin cea longitudinala, unde are 0,015 mm si o rugozitate de 1,6 µm. Nu am reusit sa aflu pretul, dar o masina noua cu aceleasi caracteristici, ar trebui sa fie cel putin 2000$.

Link spre comentariu

Multumesc de ajutor!Spre sa nu se supere @hobbist dar am postat aici deoarece problema e aceeasi .AT320 mai e gasit si sub denumirea de Haian, Bolton sau Grizzly.Banuiala mea e ca difera si calitatea lor , firmele mari au cerinte si bineinteles fac si CTC .Din pacate sint fisiere peste 7MB .M`am uitat peste spec si par a fi cam tot in domeniul 0.01-0.02 mm. Se gasesc accesorii la el , bineinteles ca optionale.Ala mare , asa la prima vedere seamana a strung uzinal si pretul e aprox 3300$ in China.Pina la noi mai e ceva cale lunga......Eu cam pe AT320 m`am orientat da mai este vreme lunga pina acolo.Momentan am usile si cele 3 geamuri.Grig

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări