Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 2.1

Vizitator akinad3

Postări Recomandate

Vizitator akinad3

Salutari, iarasi va deranjez.

M-a ajutat domnul tranzistoras si mi-a trimis gratuit o placa cu TDA2030A din care as vrea sa folosesc componentele pentru un amplificator pentru un subwoofer.

Am gasit aceasta schema pe care am atasato mai jos.

Partea de amplificare cu LM1875 deja o am facuta, si este functionala.

Acum m-ar interesa partea de sus. Filtrul activ din cate inteleg cu 2 OPampuri, si amplificarea cu TDA2030V. AAm modificat schema pe care am gasit-o pe net cu amplificare cu 2030A cu alimentare asimetrica. Cum se poate rezolva asta si pentru NE5532? Folosesc ca si sursa pentru amplificatoare o sursa ATX modificata un pic. Cat consuma acel OPAMP pe -12V? oare 0.8A ajunge(cam atat scoate sursape -12V)?

Schema este buna? Eventual sunt solutii mai bune?

post-71168-139829578616_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da ajung din belsug cei 800mA pe care ii da sursa pentru alimentarea NE5532. Ce fel de sursa folosesti AT sau ATX? Ce amperaj are sursa respectiva pentru ramura de +12V ca daca il depasesti intra in protectie (sursele originale, daca e chinezarie moare sigur), in plus daca nu este bine deparazitata (cam impropriu zis) iti va da un brum destul de urat. Parerea mea folosesti un traf de 2x12V (4A) AC dupa redresare si filtrare ai aproximativ 16V DC pui doua stabilizatoare pe fiecare ramura si scazi la +/-15V pentru NE5532 si LM-urile le vei folosi alimentate simetric scapi de condensatorul de cuplaj pentru boxe, in plus tensiunea de alimentare este mai mare fata de asimetric (12V din sursa de PC) deci o putere mai mare.

Link spre comentariu
Vizitator akinad3

Multumesc pentru raspuns.Sursa este teoretic de 250W dar de pe vremuri, cand nu erau chinezarii. Daca stam sa ne gandim, 100W din cele 3 amplificatoare este arhisuficient, deci sursa de 250W va face fata cu brio. Sursa nu da brumuri, merge perfect cu 2x LM1875.Sa inteleg ca este buna schita?Merci

Link spre comentariu

Salut! Nu am timp de verificat schema postata de tine. Uite aici http://www.elektronikacz.borec.cz/Data/ ... A2030A.htm un subwoofer facut cu TDA2030 echivalent cu LM1875, schema este testata de mine si te asigur ca merge destul de bine. Sursa de PC nu da 250W pe ramura de 12V ci in total, dar in fine asta este o alta poveste.

Daca alimentezi LM-urile decat la +12V si masa o scoata aproximativ 5W, nu 20W conform foilor de catolog de aceea ziceam sa folosesti traf si sa le alimenzi simetric, asa ca nu iti va papa din sursa cei 100W de care ziceai ci maxim 30W adica aproximativ 3A deci merge. Problema la sursele de PC era brumul dar se pare ca ai avut noroc sa gasesti o sursa ok.

Mai jos ai un filtru de subwoofer cu alimentare simpla +12V si masa, este cu TL082 dar poti pune linistit NE5532.

post-1846-139829579417_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator akinad3

Ok, multumesc frumos.Am incercat deja amplificatorul (fara subwoofer) si este arhisuficient. Nu imi trebuie sa sparga geamurile, doar sa aiba un sunet cald, si nesaturat.Eventual pot folosi un transformator asimetric, care dupa redresare da 28Vcc / 100W. Ciudat, fara filtrare, nu am brum deloc. Este fabricat la Buzau sau Bacau, nu mai stiu exact. Poate am eu noroc, nu stiu;)Cat despre filtru, multumesc pentru schita. Probabil o voi folosi pe aceea cu un TL082 care este la jumatate de pret. Eventual il pun in soclu, sa fie mai sigur.Ca sa nu fac topic nou:De cati V trebuie sa fie condensatorul de iesire din integrat (cel de 2200uF). Ajunge si tensiunea de alimentare? sau de 50V?

Link spre comentariu
Vizitator mikepete

Scrie clar potentiometru...eu cred ca este dublu, d-aia este indicata linia punctata.Ce sa faci cu semireglabile daca vrei sa modifici felul in care se va auzi woofer-ul in functie de muzica ascultata?

Link spre comentariu
Vizitator mikepete

Cum iese semnalul de la tine din pc?Direct 2.1?Ma indoiesc...iese ori stereo, ori quad, ori 5.1, ori 7.1, etc...Daca intr-adevar ai 2.1 direct din pc(si faci din el toate reglajele), care ar mai fi scopul filtrului activ pe care doresti sa il folosesti?Si eu caut acum o solutie cat mai simpla pentru un 2.1!Si am zis ca nu ar fi cazul sa dezgrop topicuri mai vechi, poate gasesc si eu tot aici ce am nevoie.Mai ales ca in topicurile vechi nu mai exista poze sau link-uri.Este vorba de un sistem 2.1 slabut, care din diverse motive pe care nici eu nu le stiu, a ajuns la mine fara amplificare si alimentare, adica doar cateva mufe, potentiometrii, difuzoare (2 sateliti de 5W si woowerul de 10W, pe care le-am testat si functioneaza ok) + incinte.

Link spre comentariu
Vizitator akinad3

Nu, iese 2.0, dar cu un bass mai tare decat mediile, deci automat filtru va avea un nivel mai mare / amplificatorul la fel, deci sunetul amplificat va fi mai puternic. Dar avand in vedere ca difera circuitele integrate, nu stiu ce va iesi. Oare daca ar fi toate la fel ar fi mai bine?

Link spre comentariu
Vizitator mikepete

Cum adica diferite?In aceste tipuri de scheme se pot folosi o multitudine de c.i. operationale, schema ramanand aceeasi, iar diferentele tinand numai de calitatea sunetului(jumatatea aia de pret de care zici tu, vine mai mult ca sigur si cu o calitate mai slaba).Ce fel de amplificator cu tda 2030 ai? Cel in punte, cu 2 c.i.?

Link spre comentariu
Vizitator akinad3

Pana acum am primit un singur raspuns, si ala foarte incomplet:"Ce sa faci cu semireglabile daca vrei sa modifici felul in care se va auzi woofer-ul in functie de muzica ascultata?"

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări