Vizitator pisica matache Postat Februarie 12, 2013 Partajează Postat Februarie 12, 2013 Ba da;ar trebui insa dupa aceea un totem pole,sau driver.De ce sa ne complicam,cand integratul poate comanda direct mosfetul?Trebuie doar inversata comanda,in pinul 2.O crestere a tensiunii de iesire,sa provoace o scadere a tensiunii in pinul 2.Abia acum e mai potrivit inversorul cu bipolar,solutie pe care a ales-o si smilex,in schema la care faceam trimitere in postarea anterioara. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Februarie 13, 2013 Partajează Postat Februarie 13, 2013 De ce atatea complicatii cu inversarea variatiei tensiunii de feedback?Se comanda MOS-ul P prin colectorul unui bipolar sau drena unui MOS N.Cand UC-ul sau MCU-ul are + pe iesire se deschid ambele tranzistoare. Clasic!Limitarea tensiunii pe grila MOS-ului P se face cu divizor rezistiv si un zenner de valoare corespunzatoare tensiunii maxima de grila. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 13, 2013 Partajează Postat Februarie 13, 2013 @pisica matache are dreptate, si eu as alege varianta cu comanda directa a P-mos de catre integrat si inversarea reactiei, cred ca ar fi mai sigur asa. Pe de alta parte la un curent de sarcina asa mare ( peste 15A ) si implicit prin mos, cred ca ar fi mai eficient un N-mos si un amarat de traf driver micut, e foarte usor de calculat si realizat ( m-as oferi eu sa fac calculele ), tre ales un mos cu un rds cat mai mic posibil pentru pierderi cat mai mici si deasemenea capacitatea din grila sa fie cat mai mica pentru a putea fi comandat cat mai usor. Evident toate astea in conditiile in care autorul temei intelege ceea ce noi vorbim aici si accepta ca este mai bine sa renunte la mcu si sa apeleze la integrat specializat. Link spre comentariu
spinach Postat Februarie 13, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2013 1.Dupa parerea mea , mai adecvat este n-mos ; argumentez:-folosesc obligatoriu pwm generat de mcu ; in mcu exista o logica care duce la cererea pwm ; daca as genera pwm din exterior , cu un circuit gen uc3843 , ar trebui sa pilotez acel circuit de catre mcu si ar fi mai complicat.-mcu poate furniza doar domeniul 0.5-4.5v , impulsuri pozitive sau negative . p-mos probabil va merge cu tensiuni apropiate de +20v , deci este imposibil sa poata fi pilotat direct-am in stoc numai n-mos 2.Cred ca se poate cu transformator , dar mi se pare complicat ; pun alaturi o poza , unde in figura 3 , ar fi o sursa de inspiratie. Dam la o parte mosul D2 Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 13, 2013 Partajează Postat Februarie 13, 2013 @hspinache daca alegi integrat gen 384x nu mai ai nevoie de nimic altceva, in nici un caz de mcu, UC384x nu are nevoie decat de cateva componente adiacente si mosfetul de forta, in schimb cu mcu iti va trebui un amplificator in tensiune la iesire, ca sa o ridici la minim 10-12V si apoi un driver dupa el, totem poll cu tranzistori sau integrat specializat, pe langa asta iti va trebui o retea de reactie probabil un AO care sa comande o intrare a mcu menita sa modifice factorul de umplere in functie de semnalul primit, cu alte cuvinte te complici mult, in schimb UC3843 are cat tot ce e nevoie incorporat.In alta ordine de idei, circuitul ala de bootstrap are o logica, nu poti elimina al 2-lea mosfet deoarece de el depinde functionarea circuitului, deci revii la traf driver pentru N-mos ( si pe bune, nu pricep ce-i atat de complicat un traf driver, mai degraba tind sa cred ca nu stii ce-i ala traf driver altfel nu-mi explic )... in fine destul de multe piedici din cate vad eu.. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Februarie 13, 2013 Partajează Postat Februarie 13, 2013 e cam irelevant ce incerci tu să faci. aruncă un ochi peste topicul meu. să vezi măcar ce am făcut eu. dacă vrei fără reacţie poţi face atmelul să genereze 2 semnale pwm exact ca tl494(vezi catalog) cu factor de umplere fix, de ex maxim şi faci un halfbridge fără reacţie cu un traf de atx nemodificat. Dacă se blochează softul în atmel oare ce se întâmplă? ori nu merge ori fac poc finalii. dacă nu aş avea examen vineri aş face un test rapid. e mai simplu cu un tl494 sau uc3843. http://elforum.info/viewtopic.php?f=41&t=104559 Aş ruga moderatorul să pună şi topicul ăsta la index ca să fie mai uşor de găsit. Link spre comentariu
spinach Postat Februarie 13, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2013 Am citit ; inca nu sint mai lamurit ; este insa clar ca sint 2 metode de pilotare , cu traf si cu driver .La varianta traf , mi-ti sugerat sa iau un traf de la o sursa smps ???Am gasit schema care o anexez . ce parere aveti ? Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 13, 2013 Partajează Postat Februarie 13, 2013 Orice traf driver de la o sursa banala ATX este ok, il desfaci cu grija, scoti infasurarile, cureti carcasa de eventualul adeziv/lac, si faci doar 2 infasurari, primarul care va fi comandat de iesirea UC384x si secundarul care comanda poarta mos, ceva in genul asta Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 13, 2013 Partajează Postat Februarie 13, 2013 Mariane, de te prinde matache acuma la inghesuiala... Acolo ai componenta continua, trebuie intrefier cu inversa si scapari ca la flyback, sau sa evacuezi prin demagnetizare cu aceiasi tensiune dar inversa si aceiasi durata sau durata mai mica dar tensiune inversa mai mare, etc. Daca nu faci asta corect, strici forma de unda, depasesti inductia si in secundar nu se mai respecta timpii. Intr-o semipunte trafo driver este comandat simetric asemeni trafo putere. Iti spune matache cum a ars un trafo driver mult mai corect comandat asimetric (e singurul traf driver ars de care am auzit, in cazul tau nu se poate... teoretic). @hspinache Renunta la traf driver si apeleaza la flotanta dedicata (IR21xx). Renunta la uC si apeleaza la dedicate (3843). Se poate cu ce MOS vrei n sau p. Se poate si cu randament de peste 95 daca ai bani si chef de lucru. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 13, 2013 Partajează Postat Februarie 13, 2013 Valeeu ai dreptate, am desenat chestia aia azi in graba si apoi n-am mai reverificat, comanda pe traf e asimetrica deci nu mere... pfff ce bleg am fost Pana la urma asa e, mai bine fara traf driver ci un IR din ala, sau eventual sa se inspire din buck-ul la care lucru eu... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 13, 2013 Partajează Postat Februarie 13, 2013 Asimetria nu e o problema, se poate demagnetiza dar iti trebuie ceva UC cu 50% iar asta inseamna ca stabilizata sa fie de doua ori mai mica decat alimentarea (cel putin). Eu nu stiu care sunt cerintele, dar se poate face o comanda cu umplere max 50% si demagnetizare tip forward cu unul-doua tranzistoare. Eu zic ca e cam mult, si mai e si cerinta tensiunilor. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 13, 2013 Partajează Postat Februarie 13, 2013 Da ai dreptate, prea multe complicatii cu rezultate nesatisfacatoare, deci rog sa se ignore ce am postat eu, e complet eronat si-mi cer scuze, uite o dovada evidenta ca graba strica treaba. Link spre comentariu
spinach Postat Februarie 14, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2013 De ce nu se poate folosi un optocuplor ? Link spre comentariu
spinach Postat Februarie 15, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2013 Am uitat sa precizez ca sarcina este un motor de curent continu. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 15, 2013 Partajează Postat Februarie 15, 2013 Dar cine a zis ca nu se poate folosi optocuplor? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum