Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bariera IR cu numarator de 4 cifre

Vizitator mihaidela3

Postări Recomandate

Vizitator mihaidela3

Salutare tuturor. Am de numarat zeci de mii de bete din lemn si ma gandeam ca as putea sa fac aceasta treaba cu o bariera IR si cu un numarator atasat la aceasta bariera, am vazut ceva pe youtube

. Am gasit o bariera IR pe un site undeva la 3 euro http://www.oboyle.ro/shop/mini-infrared ... -10cm.html, precizez ca distanta dintre emitator si receptor trebuie sa fie de maxim 5 cm, problema mare e cum fac eu sa afiseze rezultatele, am vazut pe youtube ca trebuie un controller sau mai multe. Nu stiu multe despre electronica (recunosc piesele si am mai lipit pe o placa, la nivel de amator) daca se poate sa ma ajute si pe mine cineva. Multumesc anticipat
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Selena

6

• miron1947

4

• worker

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

avand in vedere ca sunt zeci de mii de bete de numarat se poate folosi un numarator cu mai multi digiti.cel mai simplu este cu un numarator electromecanic (contor) la care se ataseaza un montaj simplu cu fotodioda, tranzistori si rezistori. O alta varianta este cea care nu se incadreaz in DIY si este varianta cea mai buna cu un numarator industrial.Daca ar fi sa aleg intre cea construita pe genunchi si cea industriala as alege-o pe cea de-a doua.sunt colegi pe forum care construiesc diverse montaje cu microcontrolere.Si ei pot face asa ceva dar nu cred ca pot sa ofere un pret competitiv cu factura.

Link spre comentariu
Vizitator mihaidela3

eu vreau facut ceva de mine, ceva eftin si si simplu. altcineva daca are ceva idei. Eu vroiam sa atasez la o bariera IR, un numarator ca in videoclipul din primul post

Link spre comentariu

Trebuie sa aduci precizari: ce dimensiuni au betele, cu cu viteza se succed ele, cat de dese sunt. Apoi: bariera IR o ai?, ce schema are (ca sa vedem cum o cuplam cu numaratorul).Idei pentru simplitatea pe care o doresti:- numararea se poate face cu un calculator aritmetic de buzunar, initializat sa adune +1 la fiecare activare a tastei =- daca dispui de un numarator electromecanic de impulsuri de la fostele centrale telefonice, acesta poate fi comandat simplu printr-un tranzistor in baza caruia este traductorul IR.

Link spre comentariu
Vizitator mihaidela3

Betele or sa aiba undeva la 30 cm lungime si 8-9 mm grosime, eu ma gandeam sa fac o "palnie" dreptunghiulara si sa cada din inertie printr-o fanta cu 1-2 mm mai mare decat betele. Nu am nici bariera ir si nici numarator electromecanic, dar poate gasesc numarator electromecanic daca ai putea sa imi spui pe unde as putea sa gasesc. Bariera IR am gasit-o aici http://www.oboyle.ro/shop/mini-infrared ... -10cm.html si mi se pare OK

Link spre comentariu

Bariera din link ar fi buna, dar costa 3 euro si trebuie de vazut cum are iesirea de comanda (se foloseste in tandem cu placa cu releu electromagnetic de 5 euro, care in cazul tau nu este tocmai ce-ti trebuie).Eu am injghebat o schema simpla si ieftina, care contine la iesire releul electromagnetic numarator, de la centralele telefonice analogice (foto). Problema este de a face ca betele, cazand pe verticala prin palnie, sa nu se sprijine unul pe altul, pentru ca ar aparea ca un bat fara sfarsit... Dar daca ele vin destul de rarite, merge perect.Acest numarator mecanic il gasesti pe la talcioc, pe la baietii care colectioneaza fel de fel de bizarerii.Poate se ofera cineva sa te ajute.In locul releului numarator, am spus ca s-ar putea conecta (prin diode, condensatori, vedem cum, adica sa ne separam de tensiunea de 12 V - care poate fi micsorata in acest caz) la tasta = a unui calculator aritmetic din cel mai simplu.Poate mai are altcineva idei mai potrivite.

post-28085-139829582562_thumb.jpg

post-28085-139829582566_thumb.jpg

Link spre comentariu

Trebuie scadata(spatiu intre bete) trecerea betelor, altfel poate numara mai multe bete succesive ca unul singur.Pentru aceasta trebuie gandita intai solutia mecanica de transport prin fata barierei.Betele ce sectiune au, circulara, paralelipipedica?

Link spre comentariu

Ori cumperi acea bariera si o conectezi printr-o dioda la tasta = a calculatorului aritmetic, ori faci partea din stanga a schemei mele (pana la rezistorul de 1 k si o conectezi prin dioda la tasta = a calculatorului. Astfel, scapi de releu, daca nu gasesti.Fototranzistorul si fotodioda poti sa le recuperezi din telecomenzi si TV etc. Cauta un prieten electronist, rezolva in 10 min.

Link spre comentariu
Vizitator mihaidela3

Ms pt raspunsuri. As putea sacada trecerea betelor, nu cred ca este o problema. Am sa fac chema cu calculatorul aritmetic, pare simpla si red ca o pot face si eu sau pot incerca. O sa imi procur fotodioda si fototranzistorul, dar daca se poate sa imi mai spui ce piese imi mai trebuiesc pentru a conecta la calculatorul aritmetic si eventual o scheme daca se poate. Multumesc anticipat

Link spre comentariu

Da, aceasta este cea mai simpla schema electrica: scoti doua fire de la tasta = si pur si simplu le legi la terminalele fototranzistorului, acesta se va polariza din tensiunea dintre fire. Ramane sa alimentezi separat doar ledul, prin rezistenta de limitare a curentului. Va trebui sa vezi cat de bine reactioneaza si cand are loc numararea (la liber sau la obturare?). Tine-ne la curent cu rezultatele.O alta varianta ar fi sa folosesti un pedometer, adica o jucarioara din aceea care iti numara pasii cand mergi sau alergi.

Link spre comentariu
Vizitator mihaidela3

Am cumparat o fotodioda si un fototranzistor, receptorul l-am legat la tasta = , iar eitatorul l-am conectat printr-o rezistenta de 640 ohmi la un transformator de 12v, acum am alta proglema nu ma lasa sa tastez 1, banuiesc ca ar fi la fel ca si cand as tine apasat tasta = . Daca as pune o dioda pe receptor credeti ca ar merge? Si daca indrept emitatorul catre receptor nu mai "tasteaza", daca nu indrept emitatorul catre receptor si trec degetul deasupra receptorului clipeste 0 pe afisaj (ca si cand as tasta)Am rezolvat problema, am inversat firele la receptor si acum merge. Multumesc pt ajutor si ca ati fost asa de prompti

Link spre comentariu

Ma bucur din inima ca ai reusit! Si ca ai capatat incredere in calea directa, cea a experimentarii.Cand ai chef, pune fototranzistorul la bornele unui ohmetru clasic cu ac si baterie de 1.5V (ca sa fii cat mai aproape de situatia calculatorului de buzunar), indreapta-l spre sursa de lumina si vei constata ca rezistenta indicata scade de la infinit la 40 ohmi. Polarizarea fototranzistorului se face din tensiunea ohmetrului.Acum, ca ai scapat de alimentarea traductorului, poti alimenta ledul la o tensiune mai redusa, nu 12V, de exemplu 3V, totodata micsorand si rezistenta serie.

Link spre comentariu
Vizitator mihaidela3

Pot alimenta led-ul la 2 baterii de 1,5 v? Ma gandesc ca as scapa de transformator si as fi mult mai bine pentru ceea ce fac eu. Si daca as putea, ce rezistenta trebuie sa pun in serie cu led-ul? Multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări