Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce luminează LED-urile?

Vizitator

Postări Recomandate

"Uzura tuburilor fluorescente are mai multe componente: scaderea emisivitatii electrozilor in paralel cu evaporarea lor din cauza bombardamentului cu ioni (grei!) de mercur, conduce atat la scaderea curentului prin scaderea "sectiunii" electrozilor cat si prin inrautatirea (scaderea) vidului. Luminozitatea scade, aceasta scazand si ca urmare a imbatranirii luminoforului caruia ii scade randamentul de conversie a radiatiei UV incidente in lumina vizibila. Tuburile lumineaza tot mai palid, daca nu se intrerupe unul dintre filemente inainte, intrerupand circuitul de aprindere. La un anumit grad de scadere a vidului, descarcarea se amorseaza insa nu se mentine (tubul palpaie) unele filamente rezista si tubul nu se mai amorseaza insa prezinta o iluminare incandescenta, portocalie pe capete. Oricum, tuburile fluorescente trebuie sa faca un compromis intre o lumina palida, insa durabila si una puternica dar insotita de o uzura mai rapida; ca si in cazul becurilor cu incandescenta, cresterea curentului cu 10% mareste fluxul luminos cu in jur de 30% (dupa unii) insa reduce dramatic"Cineva, spunea aici, pe forum, ca un tub fluorescent poate avea o viata, practic, nelimitata daca este alimentat cu un curent de inalta frecventa. Mi-amintesc ca pe vremuri m-am jucat cu un tub tinandu-l in mana si apropiindu-l de etajul final al unui emitator (pe tuburi), tubul fluorescent ilumina.Acum se pune problema daca prin economisirea banilor cheltuiti pe tuburi compenseaza randamentul slab al alimentarii in varianta rf.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

3

• danb1974

1

• gauss

1

• blazeu

1

Acum se pune problema daca prin economisirea banilor cheltuiti pe tuburi compenseaza randamentul slab al alimentarii in varianta rf.

Fireste ca nu, dar in cazul unei ipotetice viitoare nave interstelare, daca lumina trebuie sa fie prezenta pentru 100 de ani sau mai mult, cam asta e singura solutie, exceptand solutia unei surse radioactive care bombardeaza cu radiatii un luminofor.

Exista chiar si in magazine tuburi fluorescente "fara moarte" cu alimentare prin cuplaj capacitiv, se gasesc la baza balonului sferic al unui asemenea gadget, sub forma unui tub circular cu lumina verde.

https://www.google.ro/search?q=plasma+g ... 2#imgdii=_

Posted Image

Link spre comentariu

Asta imi aduce aminte de reparatia unei surse UV medicala, construita in tehnologia "fara moarte":era o bobina cam de 25mm diametru, in aer, destul de labartata, cu vreo 4-5 spire de sirma groasa de aprox. 2 mm din argint. (nu argintata, tin minte ca am verificat) In interiorul acestei bobine era o sfera de sticla umpluta cu un gaz. (nu stiu care gaz si nici la ce presiune) Bobina era conectata la un circuit electronic de putere care injecta in ea citeva sute de MHz (parca, a fost acum mai mult de 20 de ani) la curenti mari. In sfera se amorsa o descarcare electrica intensa care producea UV.Sfera de sticla nu avea nici un electrod. Puteai sa o scoti pur si simplu din bobina. Nu era fixata cu nimic, datorita geometriei bobinei, statea acolo fixata intre spire. (aparatul era construit industrial si foarte frumos, probabil - nu stiu, foarte scump, fiind pentru aplicatii medicale)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări