Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena terestra care receptioneaza 100 km

Vizitator octavian85

Postări Recomandate

Vizitator octavian85

Salutare sunt la primul mesaj pe forum am si eu o intrebare.Stau in buzau si sunt interesat de o antena sa pot receptiona programele care emit din bucuresti, distanta masurata cu google distance pana in bucuresti este de fix 100 km deci km nu rutieri.Cu o antena gratar care are amplificator swa 9999 prind uneori in special seara si dimineata ceva posturi din bucuresti la amiaza nici nu zici ca au fost acolo dispar in totalitate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zvartoshu

3

• elmar

2

• valangjed

2

• remus68

1

Top autori în acest subiect

Incearca cu o antena Yagi care are cit mai multe elemente. In anii '70...'90 din Timisoara receptionam in foarte bune conditii emitatoare din Belgrad si Budapesta (nu relelee de retransmisie!) cu antene yagi cu 17...22 elemente. Totusi, pentru o imagine perfecta in (aproape) orice conditii meteo era necesar si un amplificator.

Link spre comentariu

Din Buzau (oras ) si din zona de campie a judetului e foarte greu de "prins" programele din Bucuresti...eu stiu ca am incercat sa prind (in anii 90) programul 2 tvr si nu reuseam decit in conditii foarte grele mai ales seara sau dimineata ...in restul zilei nu se poate prinde nimic ...doar in conditii mai bune de propagare a undelor radio ...mai precis de reflexie a acestor unde...pentru ca bucurestiul este intr-o zona mai joasa(groapa) fata de buzau deci nu exista "vizibilitate directa "(aici mai intervine si curbura pamintului) mai degaraba se pot "prinde" programele de la bulgari ...care sunt la o distanta mult mai mare ...dar emitatoarele sunt puse la inaltime si exita o vizibilitate directa intre emitator si receptor...

Link spre comentariu

nu aveti nici o sansa sa prindeti programele din bucuresti din zona aceea ...nici din buzau nu se prinde chiar daca antena este montata la 30 metri(pe bloc) inaltime ... :da atunci cind ziceti ca prindeti ceva ...e tocmai ce v-am spus eu despre reflexia undelor radio ... o receptie tv sigura si de calitate este numai aceea unde exista vizibilitate directa intre emitator si receptor(ant. tv)...la dvs nu e cazul. :da

Link spre comentariu

Are dreptate colegul elmar , prin 2000 am lucrat o zi intreaga cu un prieten din Vadu Pasii sa inaltam o antena , am schimbat vre-o 3 amplificatoare si totul a fost in zadar , nici macar Protv Buzau nu am reusit sa prindem in conditii acceptabile.

Link spre comentariu
Vizitator octavian85

Cu programele care au statie locala in buzau nu sunt probleme se vad la o claritate maxima avand in vedere ca distanta pana la retransmitator este de numai sase- sapte km

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Curbura pamantului la 99,2km este de 19,6m inaltime.

Emitatorul din herastrau are 145m. Elevatia din buzau este la 105m. Deci cei 228m elevatie de unde emit tvr2 si tvr1 si protv scazand 20m avem 208m deci herastraul este deasupra buzaului. Insa, acum ne trebuie masuratoarea topografica, sol-sol sa vedem obstabolele. cautam pe net pointer to pointer topographic si gasim asa

http://www.dvbtmap.eu/terrainprofile.html?params=44.532875420318035,26.039700508117676,0,45.15261949002171,26.884891390800476,2&_=1361590736285

Ceea ce atesta ca nu e in vizibilitate la nivel topografic.

Daca masuram topometric vom avea si campurile unde adaugam inaltimile x si y ale punctelor de masura, unde x este inaltimea antenei de la releu si y a ta de la antena.

In zona posta din buzau unde am un amic care are antena mea de 5 elemente de fm, prinde din bucuresti majoritatea si pe tv are si ch34 binenteles fara mix local ch33 tvr1 are ch 51 tvr2 si ii intra pe verticala si bulgarii pe canal 39 si 56, pana sa cada focus tv ch 57. Problemele sale le are cu tvr2 local de pe canal 28 ca il mixeaza orice vine pe propagare de-i facea imaginea plina de zebra orizontala.

Link spre comentariu

Separat de cel anterior voreau sa atrag atentia asura anprel swa9999. Sunt kituri atestate in laboratoarele poloneze, care pe generatoare si modulatoare indica corect amplificarea. Insa in o zona unde se depasesc valorile transmisiei pe unul din spectre acesta propriuzis zici ca ii scade randamentul. BFP67 de pe el sunt foarte puternice, daca SWA ar fi sa zicem pe UIF ar fi o treaba ca nu ne-am lovi de spuriile din spectrele radio si cele de CDMA 410-470 care mazgalesc la propriu banda.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Amplificatorul swa 9999 se poate pune si la o antena Yagi mai puternica cu bucla si o sa mearga mult mai bine daca antena este facuta(calculata) dupa frecventele care intra.

Link spre comentariu

Eu m-am lovit de captarea programelor RADIO la o distanta de 45 km de releu. Am folosit o antena Yagi cu 8 elementi, pusa in podul etajului, adica la vreo 6m deasupra solului. Pe semnal TV lucrurile erau mult mai greu de "impacat". Ce concluzii pot trage, vizavi de situatia mea si a ta?

Posturile nationale receptionate de la emitatoare din zona Buzaului se prind bine. Deci pentru ele nu e necesar ceva special. Daca vorbim de posturi din Bucuresti care nu au acoperire nationala atunci vorbim de surse de semnal care nu sunt destinate sa bata 100 km! Au putere scazuta. Implicit, orice antena si amplificator s-ar folosi, rezultatele vor fi slabe, partiale si zic eu nu merita efortul. In cazul de fata recomand receptie prin satelit.

Link spre comentariu

c34 are 10kw parch51 are 10kw partvr dvb-t c54 si c59 - 1,5kw par sfn intre berceni si herastrau.Buzautvr2 canal 28 are 500w de pe istritatvr1 canal 33 are 250w de pe istrita---Incodata SWA-urile daca intalnesc pe spectre semnale care depasesc valoarea normala pur si simplu nu merg, testat. In buzau pe partea de nord, deja e amplasat un releu de cdma, care daca nu e filtrat, cum in bucuresti au fost cateva cazuri concrete si elocvente ale bts-urilor, dau spurii pe mai multe canale, care practic ineaca swa-ul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări