Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema banda leduri IN GEL

thefirstdj

Postări Recomandate

Salut baieti! Am cumparat o banda de leduri in gel. Led-urile sunt in grupuri de cate 3, insa nu se pot taia decat cate 6, adica doua grupuri. La fiecare 3 leduri este inseriata o rezistenta de 150ohmi, pentru limitarea curentului.

- din cate stiu eu, existand deja rezistenta de limitare a curentului, pot folosi fara probleme o sursa de 12V/5A. Banda isi va trage atat curent cat are nevoie.

- prima banda cumparata mi-a ajuns cu rola de plastic rupta, si grupuri de cate 3 leduri defecte. Ciudat este ca daca apasam pe primul led din grup, se aprindea tot grupul de 3. M-am gandit ca o fi vreo problema mecanica. Rola mi-a fost schimbata.

- urmatoarea rola a ajuns in stare perfecta, insa am alimentat-o cu un LM7812, gandindu-ma ca nu cumva sursa de 5A sa dea prea mult curent. Bineinteles ca ledurile se aprindeau mai slab. Le-am lasat alimentate, insa dupa nici 5 minute, un grup de 3 leduri s-a stins. Am decuplat imediat alimentarea. Peste ceva timp am alimentat din nou, insa acum iar se aprindeau toate. Am taiat un grup de 6 leduri si le-am alimentat separat, direct din sursa de 5A, inseriind aparatul de masura, sa vad curentul consumat.

6 leduri = 30mA

Am indepartat gelul de pe ele, si stau alimentate de peste 30 minute fara sa creasca deloc consumul.

Sa inteleg ca se incing ledurile daca sunt incastrate in gel? Atunci de ce la mai vand asa? Asta ar insemna ca va trebui sa indepartez gelul de pe vreo 4 metri de rola! Vroiam sa montez ledurile deasupra blatului de la bucatarie, de-aia le-am luat in gel.

Gresesc eu alimentandu-le din sursa de 12V/5A si ar trebui sa fac o sursa de curent constant? Nu vad logica, pentru ca daca tai din rola, trebuie modificata sursa... Plus ca au rezistenta pe fiecare grup de 3 leduri...

PS. Led-urile sunt luate de la polonezi: OPTOFLASH OF-BLR3528WW480

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• thefirstdj

3

• validae

1

• danielliviu

1

• rinaldoparaipan

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Probabil sa fie vre-o facatura. Daca le dai exact 12V nu trebuie sa faca figuri, am montat benzi din astea cu silicon in loc de lampi CFL la un televizor si nu se incalzeau rau. Dar faptul ca sunt incastrate in silicon reduce disipatia termica prin convectie, ar trebui sa le lipesti pe un suport metalic ca sa cedeze mai bine caldura altfel nu au viata lunga.Am vazut ca prin unele magazine aveau in vitrine benzi cu leduri atarnate in aer, si dupa cateva luni deja unele leduri erau pe duca.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Calitate proasta . Benziile astea se incalzesc si sant de diverse tipuri :mai tari sau mai slabe alb cald sau alb rece.30 mA pt 6 leduri inseamna 15 mA pe led .Nu ai nevoie de sursa de curent constant . Lipestele pe o fasie de aluminiu care sa mai traga caldura din ele si alimenteaza-le la 11,5V.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Cu 7812 ai pierdut ~3V, de asta luminau mai slab. 7812 are nevoie de o tensiune de intrare cu cel putin 3V mai mare (Uin-3V>78**/79**, 79** fiind cu masa pozitiva). Lipeste-le pe o platbanda din aluminiu, sunt profile in forma de L, U, dar te costa la metru cam cat metrul de leduri. E pacat ca se ard, multi le-ar pune pentru mobilier. Solutia mai sigura ar fi sa iei leduri la cativa ron bucata, placute star (1ron), le pui pe platbanda in orice configuratie vrei, numai in paralel sa nu fie. Cu un LM2577T alimentezi destule leduri, sursa poate fi un LiIon/LiPol, o baterie cu gel de 6...12V etc. Cateva rezistente de 2-5W pe un rotactor cu 3...6 pozitii iti permit un reglaj simplu, ieftin si rapid. Pe 12V e bine sa lucrezi, ai valoarea asta la masina, la mare parte din sursele pentru panouri fotovoltaice.

Link spre comentariu

Confirm si eu calitatea proasta a benzilor cu leduri in gel. In schimb cele simple sunt OK, atat timp cat sursa e stabilizata. Au aparut acum benzi cu leduri intr-un manson/furtun transparent, pentru protectie la factori exteriori.

Link spre comentariu

Benzile cu leduri au mereu probleme, nu stiu de ce.Adica stiu, dar...Eu am testat o gramada de benzi si singurele care nu mi-au creat probleme au fost cele luate de la o firma de publicitate din Bucuresti + unele luate de la o firma din P.Neamt.Au 2 ani de folosire aproape 80% din timp.In rest, luat din Obor, Maica Domnului, vezi expozoarele din Leroy Merlin, la toate le pica cate un led=grupul de trei este mort.Eu am studiat cu lupa problema defectarii, la unele este din cauza ca au stat la temperaturi negative, s-a desfacut lipitura("Ciudat este ca daca apasam pe primul led din grup, se aprindea tot grupul de 3"), altele aveau un led explodat).Credeam ca TE.ME.EE=OPTOFLASH, aduce marfa de calitate, se pare cred ca m-am inselat.Desi la firma ADELECTROCOM, care are luminat sediul cu benzi de la TE.ME.EE, nu a picat niciunul-le tin sub observatie de doi ani.Chestie de norocP.S.Nu inteleg cum ai tu grupuri de cate 6 leduri, la toate sunt grupe de 3.

Link spre comentariu

...Desi la firma ADELECTROCOM, care are luminat sediul cu benzi de la TE.ME.EE, nu a picat niciunul-le tin sub observatie de doi ani.Chestie de norocP.S.Nu inteleg cum ai tu grupuri de cate 6 leduri, la toate sunt grupe de 3.

Nu e chestie de noroc ,e de marketing .Lipiturile se desfac pt ca aliajul folosit la lipirea componentelor SMD are punct de topire scazut si avand in vedere ca e si chinezesc nu se stie cum e ,dar bun si f bun sigur nu .
Link spre comentariu

P.S.Nu inteleg cum ai tu grupuri de cate 6 leduri, la toate sunt grupe de 3.

Cred ca le-a fost lene sa le faca sa poata fi taiate la 3 leduri.

Posted Image

Oricum, m-am lamurit, cu gelul indepartat functioneaza bine, nu se incing. Daca le-as lipi pe un profil metalic ar trebui sa izolez zonele unde se poate taia banda, pentru ca s-ar face scurt intre + si -.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări