Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

intrerupator cap cruce

Vizitator aurel881

Postări Recomandate

...dar daca K2 ramane pe pozitie deschis si K3 pe inchis becuri stinse

mai poti aprinde becurile din K1-K4?

fara a umbla la K2-K3?...

@pop_ady44, ai dreptate, comutatoarele cruce au fost figurate gresit.

De fapt, ele sunt asa:

Posted Image

S-au omis tocmai conexiunile incrucisate care la dau numele... :rade:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pop_ady44

11

• em2006

10

• Ticu

6

• iuli09

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator aurel881

Salut! schema trimisa de "Ticu" e ok, doar ca nu stiu care borne sa leg, am vazut ca sunt 6 borne de legatura intr-un intr. cruce, rog o schema mai detaliata, mersi mult

Link spre comentariu

Se pare ca nu ai inteles ce am vorbit cu Ady.

Intrerupatorul cruce(de tipul DPDT - Double pole, double throw) include de fapt doua comutatoare cap-scara intr-unul singur, actionate simultan si conectate, asa cum spune si numele, adica in cruce.

Vezi si http://en.wikipedia.org/wiki/Switch

Iata si un desen mai detaliat, sunt de fapt doua variante de desenare ale aceluiasi circuit, cel din urma fiind mai familiar electricienilor, punand in evidenta numarul de fire pe fiecare traseu si nodurile unde vin plasate dozele de legaturi.

Posted Image

Link spre comentariu

Nici schemele anterioare nu erau gresite.Ce nu s-a inteles de unii colegi este faptul ca cele doua comutatoare cruce sunt ROTATIVE.De altfel, acum 100 de ani toate intrerupatoarele si comutatoarele din case erau rotative; cele actionate prin apasare s-au introdus la noi prin anii 60.Schema de principiu cu rotative este cea mai intuitiva: comutatoarele "incruciseaza" firul de sus cu cel de jos. Astfel, daca in situatia initiala circuitul era deschis, el se va inchide. Daca era inchis, se va deschide. Desenele erau date pentru niste pozitii arbitrare ale comutatoarelor, in care circuitul este inchis, tocmai pentru a se vedea usor ca actionarea oricarui comutator il deschide. Apoi orice alta actinare il inchide s.a.m.d.Despre suruburile cap cruce, ar trebui numite PHILLIPS cu doi L, dupa americanul Henry Phillips care l-a facut, si nu dupa compania Philips infiintata de olandezul Gerard Philips.Oricum, atat timp cat francezul ii zice si "vis cruciforme", englezul "cross_head screw" si neamtul "kreuz_schlitz_schraube", eu zic ca nu e un pacat sa folosim si noi denumirea mai crestina.

Link spre comentariu

Scuze, totusi eu am gresit schema initiala! Nu mai pot modifica postul anterior.

M-am bazat doar pe memorie si nu am verificat functionarea.

Se pare ca e o "gogorita" destul de raspandita:

http://www.virtualelectric.ro/links/links/cruce.php

http://electricmecanic.blogspot.ro/2009 ... cruce.html

http://stefan-daniel.blogspot.ro/2011/0 ... tefan.html

Pana la urma cele 2 pozitii ale comutatoarelor intermediare (indiferent cum sunt realizate) sunt: incruciseaza firele / nu incruciseaza firele.

Link spre comentariu

Scuze, totusi eu am gresit schema initiala!..

Asa e, iar eu, bazat doar pe memorie (poate si putin influentat de notorietatea unui profesionist pentru care am o mare consideratie), am preluat schema din zbor, pe pagina anterioara, si m-am lansat in explicatii superficiale fara sa o iau la puricat. Abia dupa insistenta lui Ady am analizat-o mai serios...

...Pana la urma cele 2 pozitii ale comutatoarelor intermediare (indiferent cum sunt realizate) sunt: incruciseaza firele / nu incruciseaza firele.

Intr-adevar, dar in plus, trebe sa asigure si continuitatea traseelor pe care se incruciseaza sau nu firele. De aia trebe musai indeplinita functia unui comutator DPDT indiferent daca e rotativ ori prin apasare.Cat despre "cap cruce", sunt de aceaasi parere. Mai mult, cred ca unul a lansat o aiureala (avand in cap expresia comutator "cap scara", a trantit-o si pe cea "cap cruce"), iar ceilalti au preluat-o fara a se gandi prea mult (parerea mea).
Link spre comentariu

eu nu fac asa multe instalati electrice dar asa zisul intreruptor cruce este un cap scara dublu?ori eu am vazut gresit?in plus am facut si la produsele actuale nu prea renteaza sa faci atatea porcari si risipa de cabluri cand poti pune un teleruptor si cu fire de 1mm a-i rezolvat mult mai ieftin chit ca tot pe aproape ajungi dar nu mai porti grija ca sunt firele puse gresit :rade:

Link spre comentariu

eu nu fac asa multe instalati electrice dar asa zisul intreruptor cruce este un cap scara dublu?

ori eu am vazut gresit?...

Da, este exact un cap scara dublu, comutarea ambelor grupuri facandu-se simultan, adica sunt pur si simplu doua contacte-comutator (acesta e termenul romanesc pentru asa-zisul DPDT - "Double Pole, Double Throw).

...nu prea renteaza sa faci atatea porcari si risipa de cabluri

cand poti pune un teleruptor si cu fire de 1mm ...

Sunt de aceeasi parere, de altfel am si publicat un articol in urma cu 7 ani, in care recomandam teleruptoarele (mai putin raspandite atunci pe la noi) - http://www.emil.matei.ro/relee.php - insa, cata vreme cel care a deschis subiectul doreste solutie pentru folosirea vechilor comutatoare, noi asta trebuie sa-i dam, chiar daca in paranteza ii recomandam teleruptoare, fiecare isi are motivele lui in alegerea uneia sau alteia dintre solutiile posibile.
Link spre comentariu

Cam asta ar fi schema unui comutator rotativ care incruciseaza sau nu firele. Doua pozitii ale partii mobile, perpendiculare intre ele.E posibil ca de aici sa fi provenit, prin simplificare nejustificata, schema eronata de care vorbeam mai sus.

post-29403-139829577195_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Multa munca multe fire comutatori intreruptori teava copex ACUM in secolul Xxi sunt in comert relee radio care indeplinesc aceste cerinte. MERgeti pe relee electronice FINDER care sunt si dimere si intreruptor.DIMERE= regulator de tensiune ( modifica intensitatea lumini de la 0 la maximul becului)

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Chestiunea poate fi privita si ca o problema de electrotehnica...Mai jos e schema corecta cu comutatoare rotative in cruce, care in primele postari s-a dovedit incorecta. Si cu care au luat plasa si altii (pe google).Lipsea a doua sectiune (galet) pe acelasi ax.

post-29403-139829642398_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări