Vizitator Cristian21 Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Salut si multumesc pentru ca citesti mesajul meu.Am nevoie de ajutor pentru a identifica (ceea ce cred ca este) un tranzistor, de pe placa de baza a unei masini de spalat Candy.Pe scurt, aceasta piesa a bubuit in urma unui scurt circuit si doresc sa o inlocuiesc.Evident, nivelul meu de cunostinte despre electronica este unul foarte scazut, undeva sub "incepator".Am atasat 2 fotografii.Poate cineva cu experienta sa ma ajute sa identific piesa aceasta?Multumesc anticipat si imi cer scuze pentru calitatea scazuta a fotografiilor, dar atat poate telefonul meu. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Judecand dupa marcajul componentei pe placa, cred mai degraba ca e un triac.Nu se poate citi nimic pe capsula ? Trebuie depistata cauza scurtcircuitului inainte de a inlocui componenta.Verifica daca unul din pinii componentei e conectat la un traseu de cablaj ce iese din placa. Daca da, urmareste ce mufa se conecta acolo si mergi pe fire pana la dispozitivul comandat.Revino cu detalii, si poze. Link spre comentariu
Vizitator Cristian21 Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Multumesc pentru promptitudine.Pe el nu se mai poate citi absolut nimic, fiindca a pocnit fix pe acea parte... unde era marcat.Se mai vede doar "ST" (producatorul?!) intr-un colt ramas intreg.Daca e util, mai fac poze, din mai multe unghiuri, eventual cu toata placa de baza. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Vezi ca am editat mesajul anterior, citeste-l si fa o poza de aproape cu cealalta fata a placii, in dreptul componentei arse. Daca nu poti face poze de aproape, incearca cu o lupa tinuta in fata camerei foto, te va ajuta sa faci poze Macro foarte clare. Link spre comentariu
Vizitator Cristian21 Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Cauza scurt circuitului e simpla: prostia. A fost uitat furtunul de evacuare deasupra masinii, a curs apa in ea. Au fost impuscate 2 trasee pe cablaj, chiar in locul unde se cupleaza mufa, insa le-am "reconstruit" cu niste bucatele de sarma, iar apoi le-am verificat cu multimetrul si acum sunt okay. Lupa nu am insa incerc acum sa fac niste foto mai relevante si eventual le postez in alta parte, fiindca forumul accepta doar la dimensiuni foarte mici. Revin cu link-uri catre fotografii. Link-uri foto: Link spre comentariu
validae Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Daca se fac asa cum am spus, folosind o lentila convergenta pentru macro, se pot pune si cu rezolutie VGA, se vad destul de bine detaliile.Eu asa fac intotdeauna si nu apelez la site-uri de gazduire foto.Trebuie verificate si restul componentelor din jurul zonei afectate, se poate sa fie afectate si altele, sper ca nu, dar daca nu te pricepi, roaga un depanator sa-ti verifice placa.Vezi ca depanatorii de masini de spalat de obicei schimba placa cu totul, apeleaza la un electronist .Triacul se poate inlocui cu unul de maxim 5A/400V cu un curent cat mai mic de poarta. Link spre comentariu
Vizitator Cristian21 Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Ai dreptate, insa imi lipseste mie lentila/lupa respectiva, din pacate.Tot ce am pt. fotografii... este HTCul din dotare iar asta e "maximul lui" (fotografiile gazduite extern forumului), chiar daca am folosit toata lumina disponibila.Sper sa fie mai relevante fotografiile astea noi. Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Puneti pur si simplu in locul aceluia defect un triac BT138/600, sigur va rezista. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Pozele sunt destul de bune, vezi ca am editat ultimul mesaj, scrii mai repede decat mine. Link spre comentariu
valangjed Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Dupa notatia pe placa pare a fi tranzistor.Nu am vazut niciodata tranzistori si triace notate cu aceleasi litere. Link spre comentariu
Vizitator Cristian21 Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Multumesc pentru raspunsuri si variantele sugerate pt. rezolvarea problemei.@validae: Din pacate am "experienta" cu depanatorii masinilor de spalat. Incidentul cu furtunul are un precedent. )Data trecuta s-a impuscat doar un circuit din cablaj. Pretul pt. o simpla lipitura a fost unul pe care evit sa il mai platesc acum.Din cauza asta incerc sa o rezolv singur de data asta, cu minimul meu de cunostinte si cu ajutorul vostru.La un depanator/electronist nu am acces deci va trebui sa fac eu toate verificarile, insa cel putin la inspectia optica pare ca doar acea componenta a fost afectata si cele doua circuite de pe placa pe care deja le-am "reconstruit" si nu mai sunt intrerupte (vizibil in foto cu verso-ul placii).Niste sugestii precise de piese?Repet, nivelul meu este... ma descurc sa fac o lipitura simpla si alte chestii marunte, insa am zero cunostinte de electronica. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Nu recomand repunerea in functie fara o verificare facuta de cineva experimentat.Risti sa amplifici un defect minor.Nu ai niciun prieten care se pricepe sa-ti masoare componentele din zona ?@valangjed - acolo nu prea sunt tranzistori discreti. TC1, TC2 etc se refera la triaci, ei comanda diversele aparate auxiliare, blocare usa, pompa evacuare, etc. Link spre comentariu
Vizitator Cristian21 Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Absolut niciun prieten cu competentele necesare, dar eu inteleg si invat repede si am un multimetru functional.De asemenea nu dispun nici de bani pt. a apela la un necunoscut. :|Ce ar trebui sa verific? (daca nu este o lista prea lunga si greu de scris)PS: Masina de spalat este Candy Grand-O / cod: G04 105. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Verifica componentele marcate cu sageata.Poti sa compari triacii notati TC pe care i-am subliniat cu altii de pe partea opusa. Rezistentele de valoare mica se verifica direct pe placa cu ohmmetrul.Important e sa nu ai scurtcircuit(rezistenta aproape de zero) intre pinii triacelor verificate. Acum sper ca incidentul sa nu fi afectat si circuitul de comanda al triacelor, asta e mai greu de verificat prin corespondenta. Triacul bubuit se scoate de pe placa si mergi cu el la un magazin de componente rugand vanzatorul sa-ti dea un triac cu capsula asemanatoare si cu parametri apropiati de BT136/600 Link spre comentariu
Vizitator Cristian21 Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 @validae: Multumesc mult de tot pentru indicatii.Voi face masuratorile si revin maine (deja "azi", dar pe zi) cu rezultatele exacte.Va doresc seara excelenta tuturor, in continuare! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum