Vizitator expert_vision Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Zona liniara determina caracteristica analogica a circuitului .. e nevoie de o caracterisitca discretizata/digitala. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 De cate ori sa spun ca zona liniara n-are nici o legatura cu ce zic eu? mosfetii cu Vth de care am pomenit eu la 5V se deschid complet, adica se vorbeste de regimul de saturatie, comportamentul este similar cu releul.PS; Revin in scurt timp si cu niste teste practice pentru a ilustra cele ce doresc a sublinia. Link spre comentariu
Vizitator expert_vision Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Pai si eu de cate ori sa spun ca AO va aplica o tensiune pe tranzistor astfel incat sa fie in regim liniar. Nu se pune problema de Vth; sunt o gramada de mosfet-i cu Vth 2-3V (ex BS170/2N7000). Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 @marianDin pacate tu nu ne intelegi pe noi...Eu cel putin, inteleg ce zici. Dar tu nu intelegi cerintele montajului!Releul nu are nici o stare intermediara intre deschis si inchis. Insa mos-fetul are o infinitate de astfel de stari, si anume zona liniara Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Ok de acord, inteleg ideea, numai ca desi releul are obligatoriu doar 2 stari, totusi pentru stabilitate variatia tensiunii din bobina tre sa fie destul de abrupta altfel poate fi instabil aclansat/declansat, daca circuitul de fata nu poate asigura un asemenea regim atunci nu prea vad cum se poate scapa de releu, poate folosind ce a fost recomandat in pagina anterioara de catre @Stefan Nicolae, ori asa ori sa se modifice comportamentul, un soi de flip/flop. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Releul are un histerezis mecanic (cupleaza la o tensiune mai mare decat cea de decuplare), deci nu-i problema.Insa vibratiile il pot influenta, in special daca e cuplat si tensiunea e sub cea de cuplare Link spre comentariu
miron1947 Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 AO va aplica o tensiune pe tranzistor astfel incat sa fie in regim liniarEu vad ca LM358 este configurat comparator cu histerzis, sau trigger schmitt, deci basculeaza, nu are stari intermediare. Link spre comentariu
Vizitator expert_vision Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Da, dar este si o bucla de reactie acolo care nu permite bascularea: iesire AO > tranzistor > sursa curent > intrarea inversoare. AO va pune iesire astfel incat intrearea inversoare sa nu o depaseasca pe cea neinversoare. Link spre comentariu
miron1947 Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Eu va sugerez sa mai studiati configuratia trigger schmitt, aceasta are o bucla pozitiva care il face sa basculeze. http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=t ... 3LgWbHtIlA Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Am testat acum si pentru curentul ala asa mic merge chiar si un banal IRF9540, am folosit iesirea de 5V a unei surse ATX si rezistenta de putere de 22 Ohm, la ~220mA curent de sarcina IRF9540 se deschide complet, pe el pica doar 42mV masurat, deci poate fi folosit in caz de lipsa unei alternative, important este sa se rezolve comportamentul comenzii. Link spre comentariu
Vizitator expert_vision Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Curentul nu trece prin releu, tot curentul de 160mA intra prin colectorul tranzistorului Q2. Prin releu nu trec decat cativa mA, deci daca as inlocui cu un tranzistor nu se pune problema de rds on sau putere. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 De acord, eu am pus o sarcina mai mare ca sa vad comportamentul.LE: Cam asta am testat adineauri cu succes, un maxim de 50mV cadere pe mos nu cred ca-i bai. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 @marianDin pacate tu nu ne intelegi pe noi...Eu cel putin, inteleg ce zici. Dar tu nu intelegi cerintele montajului!Releul nu are nici o stare intermediara intre deschis si inchis. Insa mos-fetul are o infinitate de astfel de stari, si anume zona liniaraEu zic ca Marian a inteles foarte bine cerintele montajului,solutia oferita de el e corecta.Zona liniara exista si in comutatie;smecheria e timpul scurt in care e depasita zona liniara.De aceea in comutatie se fac eforturi de a incarca/descarca cat mai rapid capacitatea de intrare.Asa si aici...AO e configurat ca si comparator,datorita rezistentei dintre iesire si intrarea neinversoare.Adica bascularea iesirii e foarte rapida,lucru ce face ca mosfetul sa treaca rapid din blocat in saturat,exact ca si releul.Pe de alta parte,comparatorul ar putea comanda direct un PNP,cu emitorul la plus 5V si colectorul la R2,sau un mosfet tip P;pentru asta ar fi suficienta inversarea intrarilor la operational.Oricum schema pare prea stufoasa,pentru ceea ce trebuie sa faca...Pe de alta parte,banuiesc dupa tensiune ca e vorba de un acumulator ni-cd sau ni-mh.La acesti acumulatori,incarcarea nu se determina citind tensiunea la borne si oprin incarcarea la atingerea unei anumite valori.Corect se detecteaza sfarsitul incarcarii,sesizand punctul in care tensiunea creste,apoi are o scadere de cateva zeci milivolti parca,dupa care iar creste.Cel putin asa fac incarcatoarele dedicate.Cred ca s-ar putea detecta acest -deltaV,asa parca i se spune,cu un comparator.Se vede pe graficul incarcarii,cum tensiunea creste,atinge un maxim,apoi scade...Se pare ca -deltaV e mai mic decat spuneam eu,doar 10mV..http://batteries.sanyo-component.com/fi ... _2500_.pdf Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 AO are histerezis, nu exista pe schema prezentata comportament liniar (daca schema corespunde cu realitatea). @expert_vision Daca merge cum doresti cu releu, merge perfect cu pnp asa cum ti l-am pus. Nu discut solutia constructiva, dar daca ea exista deja, pnp-ul cu divizor este cea mai simpla si ieftina modificare pe care o poti face. Q3 ar trebui sa aiba un divizor in baza, nu stiu daca AO poate cobori sub 0,65V. Link spre comentariu
miron1947 Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 O varianta de rezolvare ar putea fi aceasta si in functie de rezistenta minima DS a tranzistorului, R2 poate lipsi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum