profesorul01 Postat Februarie 7, 2013 Partajează Postat Februarie 7, 2013 M-am gandit ca NU ar STRICA sa avem si un topic legat de dispozitive mecanice/electronice de productie industriala sau manufacturate artizanal cu care se pot masura turatiile unui strung/freza/bormasina sau orice altceva se invarte. NU ma refer AICI la Utilajele care au turatiile SCRISE pe TABLITE/TABELE ATASATE de ele.Asa ca AM SA ROG pe TOTI detinatorii de stfel de aparate sa ni le prezinte si sa ne spuna cateva cuvinte despre cum functioneaza. Link spre comentariu
ndc74 Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Eu personal la strung am turometru digital din fabriica, iar la bormasina de banc turatiile sunt predefinite si se modifica prin schimbarea pozitiei curelei, dar uite un filmulet foarte interesant pe tema asta: http://www.youtube.com/watch?v=m7qyircc ... 8E76KP7sQg Link spre comentariu
profesorul01 Postat Februarie 8, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2013 MULTUMESC pt indrumare.Sunt abonat la canalul asta de 2 ani si am primit notificare pe mail.L-am vazut chiar ieri ,e grozav dar vroiam sa vad in Romania ce au pasionatii de tehnica pe tema asta.Si daca se mai pot procura asa ceva de la noi sau DOAR de AFARA!.Spor la Mesterit.P.S ROG MODERATORUL sa STEARGA celalat TOPIC DESCHIS DIN GRESELA (Cum/Cu Ce Masuram Turatia).Am vrut sa raspund,si am apasat "Subiect Nou".MULTUMESC Link spre comentariu
radu cnc Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Eu am un dipozitiv de masurare a turatiei mecanic cu diferite rapoarte de turatii de constructie DDR.Am sa revin cu poze. Link spre comentariu
ndc74 Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Si eu am de acelasi tip, doar ca este romanesc. Chiar am vazut duminica in targ unul din DDR la o taraba de la care mi-am luat o perie de sarma pt polizor, dar nu am intrebat cat costa caci am deja. Cand mi-am facut o elice eoliana, ca sa masor turatia ei (care nu e f mare), pur si simplu am facut o pata cu creta pe una din pale si cu cronometrul in mana am numarat cate ture a facut timp de un minut (mi-a iesit undeva la 100rpm). Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 @profesorul01: La turometrele mecanice (clasice) mecanismul este identic cu mecanismul de avans la aprindere, de la delcourile auto si se bazeaza pe forta centrifuga. Daca ai un delcou vechi la care mecanismul respectiv este in stare buna, atunci nu va trebui decat sa ai putina imaginatie si un ceas comparator. Va trebui la final sa faci o calibrare a scalei. Adica, pentru cateva valori cunoscute ale turatiei sa stabilesti corespondenta dintre acestea si indicatiile scalei comparatorului, dupa care sa redesenezi scala, de preferinta in AutoCAD, sau intr-un alt program grafic asemanator, sa o copiezi la imprimanta si sa o fixezi pe ceasul comparator in locul celei originale. Turatia la acest tip de dispozitive, este proportionala cu radicalul de ordinul doi al deplasarii ceasului comparator. Deci dupa ce ai stabilit una sau mai multe corespondente pe scala liniara a comparatorului, poti trasa scala neliniara tinand cont de acest lucru. Daca masuratorile se fac intr-un domeniu limitat pe care vrei sa il extinzi, atunci vei folosi mecanisme de multiplicare cu roti dintate, avand de regula raportul de 1:4, sau 4:1, astfel incat indicatiile sa le imparti sau sa le inmultesti cu 2. La delcouri, mecanismul corespunde unui domeniu de turatie de 0...5000 rpm. Deci pentru extinerea domeniului pana la 10000rpm, va trebui sa realizezi un reductor cu raportul 1:4 montat intre axul primar (aflat la turatia de masurat) si axul mecanismului de la delcou. In mod similar, daca vrei o extindere pana la 30000 rpm, vei pune un reductor cu raportul 9:1, astfel incat indicatiile sa se inmulteasca cu 3. De fapt mecanismul de la delcou, s-ar putea sa mai aiba rezerve si peste cele 5000 rpm, daca tii cont ca ceasul comparator are o cursa maxima de 10 mm. Va trebui deci sa verifici practic, care este cursa mecanismului delcoului si daca este mai mica de 10 mm, atunci poti stabili si turatia maxima pana la care merge. In plus, mai poti micsora aceasta cursa maxima, montand un arc de revenire mai puternic, in locul celui original. Precizia de citire, va depinde de rezolutia (distanta dintre doua linii adiacente) cea mai mica de pe scala neliniara desenata dupa indicatiile de mai sus. Poti de asemenea folosi un tahometru auto recuperat de la o Dacie, la care trebuie doar sa stabilesti ce reductor/multiplicator iti trebuie. Scala putand fi folosita ca atare. Altminteri, am sters asa cum m-ai rugat topicul fara rost. Am rugamintea de a fi foarte atent la felul in care alegi sa redactezi titlurile subiectelor deschise de tine. Ti-ai ales un nickname care sugereaza respect din partea userilor. Pentru asta insa, trebuie sa fii foarte atent cum redactezi textele. Titlul acestui topic, cat si titlul topicului de fata, au fost modificate de mine. Nu folosi majuscule, decat in cazuri bine justificate, cum ar fi marci (branduri) abrevieri, etc. Link spre comentariu
profesorul01 Postat Februarie 8, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2013 @ola_nicolas,MULTUMESC pt ajutor si pt informatiile oferite.Am copiat explicatia intr-o pagina word sa o pot citi oricand. Am retinut sfaturile Dvs. :daMARIUS Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Si eu am de acelasi tip, doar ca este romanesc. Chiar am vazut duminica in targ unul din DDR la o taraba de la care mi-am luat o perie de sarma pt polizor, dar nu am intrebat cat costa caci am deja. Cand mi-am facut o elice eoliana, ca sa masor turatia ei (care nu e f mare), pur si simplu am facut o pata cu creta pe una din pale si cu cronometrul in mana am numarat cate ture a facut timp de un minut (mi-a iesit undeva la 100rpm).Oarecum offtopic...La eoliana puteai masura comod turatia,daca generatorul era de curent alternativ,cu un multimetru ce poate masura frecventa.Frecventa tensiunii e direct proportionala cu turatia generatorului;mergand mai departe,cred ca metoda se poate folosi si la masurarea turatiei unui strung,freza,etc.Ar fi suficient un generator de mica putere,de curent alternativ,antrenat de strung,etc,citindu-se apoi cu multimetru frecventa tensiunii generate.Cunoscandu-se nr de poli magnetici,se poate apoi afla constanta F/T.Imi amintesc ca am testat cu ceva timp in urma,un motor pas cu pas,care avea 60 poli pe rotor,si astfel frecventa tensiunii era egala cu turatia.O sa caut motorul respectiv,il retestez si ofer date exacte.Revenind la dispozitive mecanice,exista turometre auto sau moto,care pot fi folosite in acest scop;acestea folosesc un alt principiu;un magnet este actionat printr-un cablu si invartit cu o turatie direct proportionala cu a motorului.Foarte aproape de magnet,e un disc de aluminiu,care este actionat fara contact de magnet datorita curentilor turbionari.Discul actioneaza acul ce indca pe un cadran direct turatia.Acul e tinut la zero,cu un resort...Sigur se geasesc prin targurile de vechituri astfel de turometre,sau vitezometre mecanice...Pe de alta parte se poate face chiar un turometru electronic,care sa afisesze digital sau analogic turatia;daca exista interes,cred ca s-ar gasi si ceva scheme. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Se cheama tahogenerator!Erau si pe diesele , inclusiv pe V12 de la T34, versiunile alea modernizate.GrigP.S. Poti folosi un motoras de CC gen casetofon si un instrument de masura analogpentru simplitate , nu`i asa precis ca un tacho industrial da macar stii unde esti. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Era vorba de un motor pas cu pas,nu tahogenerator.Pun o poza cu el,si doua cu un turometru moto...Am amintit metoda masurarii frecventei,fiind extrem de precisa;exista multimetre ieftine,gen DT9208A,care masoara frecventa pana la 20khz.Daca se cunosc numarul de poli magnetici,nu e nevoie de etalonare,se poate determina prin calcul constanta frecventa/turatia.Se poate masura si tensiunea in gol,care este direct proportionala cu turatia,dar aici trebuie determinata prin teste constanta tensiune/turatie.Nu e rea ideea cu motorasul de casetofon,se poate folosi impreuna cu un voltmetru analogic sau digital,dar trebuie calibrare.Motorul pas cu pas,sau similare,daca folosesc rulmenti,si neavand perii colectoare ce se pot uza,s-ar putea folosi in permanenta pe un strung de exemplu,antrenat printr-o curea,sau prin alta metoda. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 http://www.google.com/webhp?hl=en#hl=en ... de7f0e71e5 Grig Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Si un test cu motorul despre care povesteam,antrenat de o bormasina. Link spre comentariu
almarghi Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 eu va propun un tahometru electronic, fara contact, pe care l-am facut prin anii '90 si care mai merge si azi. foloseste un optocuplor reflexiv sau i se poate atasa un traductor inductiv. are sensibilitate reglabila si trebuie doar ca pe axul cu turatia necunoscuta sa lipesc o bucata de banda adeziva. cu traductorul inductiv se poate masura turatia rotilor dintate, dar atunci indicatia trebuie impartita la numarul de dinti. evident se poate recalibra aparatul pentru o aplicatie specifica.(are si cutie, dar l-am scos pentru poza. o sa desfac si optocuplorul) TAHOMETRU.pdf Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Cred ca s-ar putea face doar convertorul frecventa/tensiune,cu LM2917,impreuna cu un multimetru.Asta daca se foloseste doar ocazional pt masurarea turatiei.Cum ai facut calibrarea turometrului? Link spre comentariu
almarghi Postat Februarie 9, 2013 Partajează Postat Februarie 9, 2013 ...Cum ai facut calibrarea turometrului?cu generator si frecventmetru Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum