Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pot masura puterea de iesire a unui amplificator?

Vizitator m.technik

Postări Recomandate

• Răspunsuri 256
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Acum am înțeles,  nu mai folosesc trafo pentru semnal, acesta fiind distorsionat deja. Rămân la varianta soft PC >>placa sunet.

..............

E simpla curiozitete. Am găsit discuția asta și mă gândeam ca poate aflu care ar fi puterea reala a amplificatoarelor, ca știm cu toții că de multe ori specificațiile sunt umflate. 

De pildă am testat un amplificator de casa cu puterea declarata la 35W/4r. Amplificatorul are vu-metru, ultimul led e roșu, i-am dat semnal 10kHz din PC via clip youtube până a licărit ledul rosu, sarcina pe iesire am pus un difuzor de joase 4r și am masurat cu multimetrul pe ieșire 12,5 Vca. Cu ledul rosu stins 12Vca, înseamnă aproximativ 35W. ( 12×12/4).

Asta e un caz fericit. Mâine poate incerc același lucru și cu amplifurile de putere.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Nu e ca cel din imaginea de mai sus. E modelul negru la 10 lei. Ciudat e ca pe hârtie socoteala arata bine, mă refer la cei 12Vca pe iesire. Azi încerc 50 hz cu sarcina un dif de 4 r în afara cutiei. Ar trebus sa arate tot spre 12Vca, dar de data asta multimetrul meu ar fi bun pentru măsurare. 

Link spre comentariu

La frecvențe joase testezi și capabilitatea sursei.Din păcate fără osciloscop nu poți vedea forma sinusoidei. Caută un osciloscop simplu că se găsesc ieftine, 100-150, nu ai cum să lucrezi audio fără. Vei descoperi și îți vei clarifica foarte multe cu ajutorul lui.

Link spre comentariu

Pai si la inalte nu testezi sursa?

Adica ondulatia aia data de 100hz, 50 redresat nu apare la fr mari? Oare?

Oare de cresti baza de timp? Nu apare? :))

cu multimetru poti masura iesirea dar nu stii cand esti in clip.

eventual masori intre in - si in + si cand ai deviatie fata de zero esti in clip si dai mai inapoi cativa v din calcul. 

dar tot la osciloscop vezi cel mai bine.

Sunt intrebari ajutatoare!

Si de dai 10k intr un difuzor de bas presupun. Deja esti in zona inductiva. Macar de dadeai la 400hz deobicei acolo is rezistive.

Dso ul ala e bun la pretu ala doar ca sa il ai. Ca s anu zic ca e portabil. Poti investiga usor diverse semnale intr o aplicatie mobila.

De vrei sa masori intre 2 amplifuri care e mai potent eu as face treaba intre in + si in -. Ala indica clip cat de cat corect. Dar vezi ca trebuie masurat pe scala mica pt e divizat de reactie.

Si eu as redresa cu o dioda, r si un cond sa integreze valoarea si ceva rezistenta paralel peste cond ca sa nu retina varfurile. Masori in dc, semnal sinus constant. Cauti clip si masori.

Asa poti masura cu orice jaf de multimetru si compari bine 2 amplifuri cat timp masori cu aceeasi sarcina si acelasi mointaj de masura pt multimetru.

Generator de semnal din spartphone. Dooh.

Mobil, izolat galvanic, il are toata lumea si mai bine moccaaaa.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Iau in calcul si achizitia unui osciloscop mobil, dar trebuie sa mai astept pana in primavara din ratiuni financiare.

.....................

Masurarea scaderii de tensiune m-i se pare si mie o varianta simpla si cat de cat ok pentru nivelul meu. O sa masor diferenta intre in+ si in - , fata de masa. Ideal ar fi sa pun doua multimetre, unul pe ramura pozitiva, altul pe cea negativa si vad cand apare diferenta intre ramurile de alimentare, tensiunea din acel moment se retine pentru calcul.

Nu vreau mare precizie, doar cat sa-mi fac o idee. Unul dintre amplificatoare are un traf mai micut, (NORATEL), celalalt are un traf mai mare, (NRE).

Link spre comentariu

Exista osciloscoape digitale portabile foarte ieftine (20-30 $), numai bune pentru AF. Sunt din familia DSO 138. Eu am luat unul pentru nepoti si merge bine. Trebuie cumparat unul gata montat (nu Kit cu piesele in punga) si cu carcasa.

Am vazut pe Okiazii ca sunt si romani care monteaza si vand asa ceva. Nu le fac reclama.

osciloscop.thumb.png.817aa2f56240d712f6f2ff815d233946.png

Link spre comentariu

Incep sa cred ca ar trebui ca unora sa trebuiasca sa li se aprobe postarile tehnice, s-ar evita astfel sugestii nefericite precum aia cu semnalul de test obtinut dintr-un traf de retea ( culmea perlei aia cu redresarea fara filtrare ). Apoi recomandarea unei jucarii vandute la un pret absurd, pe post de osciloscop pentru teste pe amplificatoare...pe bune?

Testarea puterii unui amplificator se face cu generator de semnal si osciloscop.

Pentru o testare grosiera se poate inlocui generatorul dedicat de semnal cu unul instalat pe un mobil, la cateva zeci/sute de hz sunt ok, singura deficienta fiind amplitudinea semnalului care este destul de mica. Pentru laptop/desktop se pot folosi generatoarele online ( adica alea in browser ), sunt destul de ok pentru ce aveti nevoie si nu trebui sa instalati nimic, verificati insa egalizatorul placii de sunet sa fie pe flat pentru a nu avantaja unele frecvente fata de altele.

Se poate inlocui si osciloscopul cu un multimetru ( si aici fac o paranteza, nu vreau sa-l supar pe Marius insa sa te dai cu multimetru de 10 lei...NU ai nici o scuza! ), am testat acum banda unui multimetru ieftin ( DT9208 de la mivarom ), am gasit ca masoara stabil intre cam 40hz si 2khz, deci orice frecventa in zona asta este ok, personal recomand 100hz pentru bass ( ca asta e ce ne intereseaza la capitolul putere ).

Problema inlocuirii osciloscopului cu multimetru este asa cum @Sharky zice, detectia limitarii superioare ( clipping ), si sugestia lui cu masurarea bazelor diferentialului de pe intrare ar trebui sa fie ok.

Tot grosier ar trebui sa fie satisfacator si cu un alt multimetru pe Vcc care sa monitorizeze una dintre ramurile de alimentare, si un peak detector facut cu o dioda si un cond si pus pe iesirea amplificatorului, si masurat de un alt multimetru tot pe Vcc, marim semnalul urmarind indicatiile multimetrelor, cand valorile inceteaza sa se mai apropie ( sau se apropie mult mai lent ) este semn ca s-a ajuns in zona clipping-ului ( in principiu putem lasa o diferenta de tensiune ca fiind ceea ce pica pe etajul final, 2-3V pentru bipolari, si 5-6V pentru mosfet ).

PS: In loc sa dai 100 de lei pe jucaria aia ( sau si mai culmea, 150 ), mai bine mai pui 50-100 de lei si cumperi un osciloscop utilizat, chiar si unul vechi, e mult mai precis decat chinezaria aia, si este arhisuficient pentru masuratori nepretentioase ( ca daca te apuci de performanta in audio atunci vrei sau nu, o sa trebuiasca sa investesti in aparatura pe masura ).

Link spre comentariu

Am înțeles, in principiu nu-i ok ce vreau eu sa fac, dar încerc momentan o măsurătoare cu multimetrul, sursa de semnal o placa de sunet PC la 100Hz, iar ca sarcina o sa leg doua difuzoare de 8r în paralel, scoase afara din cutie.  Trebuie sa caut sa văd cum fac acel peak detector din dioda și condensator. Mulțumesc pentru răspunsuri. 

LE: Am găsit schema pentru peak detector, cam ce valoare/tensiune sa aibă condul pentru un peak de aproximativ 500W?

Editat de marius75
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări