Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pot masura puterea de iesire a unui amplificator?

Vizitator m.technik

Postări Recomandate

Vreau sa masor și eu doua amplificatoare de putere, dotate cu indicator de clip (știu ca fără osciloscop e mai dificil), dar din ce am observat, la limita, cu ledul de clip ușor aprins, nu se aud distorsiuni în program muzical. Pentru frecventa de test am un supermultitester (nu l-am folosit ca generator de ton pana acum, dar am văzut ca are și funcția asta). Trebuie sa fac o rezistența de 4r care sa reziste la 500-600W. Am ceva rezistențe de cuptoare electrice, un resou din ăla comunist...O sa le măsor sa văd dacă mă apropii de 4r cu ele legate în paralel. Orice sfat e bine-venit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 256
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marius75

32

• Sharky

18

• sesebe

15

• Haralambie

13

Si cu ce aparat vreti sa masurati? Osciloscop nu aveti...
Semnalul aplicat la intrarea amplificatorului trebuie sa fie dintr-o "sursa" sigura. Nu cred ca acel multitester e capabil de asa ceva.

Link spre comentariu

Masor cu un multimetru tensiunea pe iesire Vca și aplic formula V*V/r. Legat de semnalul de intrare, merge dacă folosesc o placa de sunet și caut pe net un generator de semnal gen 100hz?

În principiu mă interesează care dintre cele doua amplifuri e mai vânos, nu neapărat sa aflu puterea exacta, ceva grosso mode acolo. Mulțumesc.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Cu multimetrul puteti face masuratori precise la 50Hz. Peste, depinde de multimetru cat de performant este.
Puteti afla care este mai puternic foarte simplu, fara niciun generator de semnal.

Masurati tensiunea de alimentare ale etajelor finale. Ce finali sunt(BJT sau MOSFET) apoi putina matematica si gata.

Link spre comentariu

Multimetru la 10 lei.

Tensiunea de alimentare  in gol e aceeasi (+ -90V) Trz 2SA1943/2SC 5200. Diferenta este la trafo, depinde care scade mai mult in sarcina. Am vazut cateva clipuri mai vechi al lui Leco unde spunea ca unele trafo scad mul in sarcina, automat putere mai mica la iesire fata de altul care se mentine la o tensiune cat de cat apropiata de cea in gol.

LE: Nu am traf separator.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Acum 2 ore, modoran a spus:

Generator de semnal 100hz ai direct din rețea prin traf separator și punte fara filtrare. Nu-s ambele polarități, dar merge

Sau 50hz direct din traf separator

Atasez 2 oscilograme

In prima avem CH1 dupa punte fara filtraj iar CH2 este 100 Hz din generator. In a doua avem CH1  secundarul unui transformator si CH2  50 HZ din generator. Dupa cum se poate observa ambele semnale sunt " PERFECTE " pentru masuratori mai ales in audio unde de obicei distorsiunile sunt mici si foarte mici.

Stau si ma intreb.... cum puteti face asemenea recomandari in bataie de joc ?

NewFile2.jpg

NewFile1.jpg

Link spre comentariu

Se gasesc atât programe pentru calculator care sa genereze semnale la iesirea adaptorului de sunet cât si imagini iso pentru discuri de test. Ambele sunt satisfacatoare la nivel de amator.

Link spre comentariu

Acum 37 minute, djvas a spus:

Stau si ma intreb.... cum puteti face asemenea recomandari in bataie de joc ?

Cica n-ar conta nici tensiunea "scoasa" in secundar. Oare amplificatorul ala suporta oricat la intrare?

Pe bune?

Ar trebui sterse astfel de postari.

Peste 3000 de postari are colegul. Stau si ma gandesc cate or fi de genul asta.

Editat de vijelie02
Link spre comentariu

Păi normal ca puneam un regulator de tensiune până 1V.

Totuși prefer sa descarc un soft în pc, am o placa de sunet de 106dB, eu zic că e ok.

Sa văd cum stau cu rezistențele pentru sarcina pe iesire. 

Editat de marius75
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări