Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pot masura puterea de iesire a unui amplificator?

Vizitator m.technik

Postări Recomandate

Nu toata lumea are osciloscop, stramosii nostri au reusit sa depisteze si sateliti ai lui Jupiter fara a avea acces la telescoape si sateliti.

As ta presupune oricum sa ai o rezistenta de sarcina inchisa ermetic, de putere corespunzatoare, sa ai un termometru , un cronometru si un pic de simt practic.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 256
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Nu prea e buna oala sub presiune caci are o capacitate termica mare si afecteaza masura.

Trebuie un vas din plastic sau metal subtire.  Apa are conductivitate termica buna si este ieftina, in plus nu trebuie calibrata caci se cunosc caracteristicile. Nu trebuie incalzita pana la fierbere, doar pana la 35-40 grade, mai ales ca exista o anumita variatie a capacitatii calorice cu temperatura, iar la temperaturi mari se pierde multa caldura in exterior.

Avantajul uleiului ar fi izolatia.

Eu am prezentat-o ca o metoda teoretica, cine vrea sa o puna in practica cred ca poate utiliza chiar si ulei de soia caci este mai ieftin.

Din anumite calcule pe care le-am verificat pe niste fierbatoare pentru ceai, am remarcat precizia destul de buna a metodei, masuratorile electrice fiind destul de coerente cu cele termice, conditia esentiala era agitarea apei pentru uniformizarea temperaturii.

Totusi sa nu uitam ca puterea amplificatoarelor este o caracteristica relativa, deoarece din punct de vedere comercial se da puterea de varf iar pe meloman il intereseaza puterea pe termen lung iar asta este doar o fractiune din puterea maxima, fara sa mai vorbim de distorsiuni.

Editat de one
Link spre comentariu

Mă bucur că ai folosit termenul de meloman, că o tot zguduie unii cu audiofilia pe forum.

...........

Hai să explic necesitatea oalei sub presiune. În primul rînd etanşeitatea ce nu permite un transfer direct al căldurii în exterior (în mod normal er trebui şi izolată termic), apoi are supapă, foarte necesară dacă uleiul ajunge să fiarbă şi are un volum suficient de mare ptr rez  babane. Măsurarea se poate face numai după atingerea temperaturii de lucru, direct proporţională cu puterea maxim debitată a amplifului pe sarcină. Desigur că e valabilă măsurătoarea doar cu semnal sinus sau zgomot roz.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator facembani223

Din cate am inteles este vorba de un amplificator care nu are nici un detector de peak/clip; in cazul in care nu are nu vad cum se poate masura cu un alt detector. 

not true...

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator audio1

Lucrez de 30 de ani in domeniu .Am construit /experimentat/ depanat/modificat.testat multe amplificatoare incepand cu cele pe lampi pana spre cele actuale in clasa D .( in comutatie ) .Raspunzand strict la topic  au as zice asa : Producatorii nu monteaza  din cauza pretului nu monteaza niciodata transformatoare supradmensionate .Oricine a construit amplificatoare stie ca transformatorul "este baza " .Decat pe masuratori cu generatorul , cu osciloscopul si cu rezistenta de sarcina artificiala eu as merge pe cantarirea amplificatorului (cate  Kg are )sau pe aprecierea " la ochi" a dimensiunilor transformatorului .Eu consider ca la o greutate de peste 10 Kg avem ce discuta , restul sunt "consumabile" .Greutatea transformatorului in Kg este direct proportionala cu puterea maxima a ampkificaorului .Luati cateva transformatoare nemtesti pentru iluminat strungul ( de 24W ) cantaritile , inmultiti tensiuena cu ccurentul si aflatile puterea daca nu este specificata pe eticheta .Ca referinta se pot lua si transformatoare pentru becuri halogen  (12V) .A mai fi problema : Puterea consumata din reteaua de 230V  este asa : 2.5 parti in boxe si 1 parte in caldura din totalul de 3.5 parti . Sa ma exprim mai clar : o putere de 35W care iese din secundarul unui transformator va duce la 25W spre difuzoare si 10W caldura . Atentie cei 25 W se pot transforma in presiune acustica mica sau foarte mare in functie de difuzoarele folosite . 

Transformatorul are si el pierderile lui dar pierderea principala este prin caldura disipata pe radiatoare .Un amplificator de 2x100W pe 8 ohmi cu distorsiuni mici are ( cu totul )17 KG tot amplificatorul nu numai transformatorul . Exemplu Onkyo M5030.Amplitunerele datorita partii de radio au greutate specifica ceva mai mare . Kg/W.Alta problema mai putin cunoscuta de incepatori si nu numai de catre dansii : difuzoarele difera ca si randament extrem de mult . De exemplu : un difuzor cu randament foarte bun se asculta in camera de la bloc la volum mare la doar 1 W / canal .O recomandare foarte calduroasa : decat sa cautati amplificatoare cat mai puternice investiti in incinte acustice cat mai bune si cu randament cat  ai mare . Pe masura dezvoltarii semiconductorilor de putere , dupa anii 90 , pentru  a se micsora pretul boxelor au aparut boxe pe 2 si pe 3 cai , boxe cu randament foaret scazut .Doua sau 3 difuzoare ce alcatuiesc o boxa ( pe 2 sau 3 cai ) pot costa ( impreuna ) mult mai putin fata de un  sigur difuzor de calitate inalta . Stiu ca deviez putin de la topic . Difuzoarele pe departe sunt cel mai slab element din tot lantul audio de la microfon  pana la ascultator.Cautati difuzoare de marca .Pentru putere ( Public Adress ) sau pentru chefuri , nunti , botezuri , petreceri:  RCF , Eminence , Electrovoice sau boxe Dynacord.Penru auditii , Hi-Fi , audiofilie , exclus sisteme 5.1 ci boxe 1+1 cu difuzoare Fostex, Seas , Audiotechnology , Visaton , Peerless , Vifa , sau probabil cele mai bune : Lowther.Acestea se pot asculta de la 2 metri  si la 0.001W cand se aud doar putin prea incet . Lowther DX4 au SPL  98.3 dB .Urmariti rendamentul difuzoarelor valaorea SPL , nu uitati la ca la fiecare  3 db puterea se dubleaza . * asa e ? :) Un amplificator grelut sa zicem de 8 Kg poate  suna diferit ca de la pamant la cer pe difuzoare diferite . ( ca si putere dar si ca si calitate a sunetului )Deci amplificatoarele se cumpara la Kg si nu dupa alte specificatii umflate cu pompa gen 1000 W PMPO .... Exisat o cursa a inscriptionarii amplificatoarelor cu valori foarte mari in wati .Nu va uitti la ele ce frumoase sunt si ce mari sunt . Luati-le si canarititi-le.Daca puteti,  demontati capacul superior .Daca transformatorul este mic si "aruncat" intr-un colt amplificatorul este de clasa mica .Daca transformatorul este mare si asezat cat mai central amplificatorul este puternic si bun Mitsubishi DA-A10 are chiar 2 transformatoare . pentru ca unul singur ar fi fost atat de mare incat ar fi iesit prin"capota" .Toate cele bune .Adrian . /Brasov .

Link spre comentariu

Te pot contrazice un pic in ceea ce priveste "masuratoarea" puterii unui traf prin greutate.

Traf de 17 Kg, de 2500Va care la 2000Va in sarcina, scad circa 10-11V pe ramura (gainarie chinezeasca).

Traf de 11Kg, de 3650Va care la 2500Va in sarcina scad maxim 7-8 V pe ramura (traf din amplificator crown).

Chestii masurate de mine.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

................................................................................................A mai fi problema : Puterea consumata din reteaua de 230V  este asa : 2.5 parti in boxe si 1 parte in caldura din totalul de 3.5 parti . Sa ma exprim mai clar : o putere de 35W care iese din secundarul unui transformator va duce la 25W spre difuzoare si 10W caldura

. ............................................................................

Conform calculului de mai sus, cu un traf de 350VA poti alimenta un amplif de 250W (125W+125W). Am un astfel de traf  (Petra made) in ampliful meu si traful nu are mai mult de 8,5-9Kg si totusi alimenteaza un amplif de 2x170W la cliping, masurat cu osciloscopul pe sarcina 4Ω pe ambele canale, cu sinus, deci puterea "muzicala" este mai mare pt ca sursa nu-i stabilizata. Acest traf dupa o noapte de chef era doar caldut undeva pe la 40-50 grade la mina.

Ai uitat sa precizezi la ce tip de amplificator te referi cind faci referire la aprecierea dupa greutate.

Una este situatia cind vorbesti de amplifuri de sonorizari (pro) si alta cind vorbesti de amplifuri de asculatat (Hi-Fi). 

Un amplif de ascultat se poate descurca foarte bine si cu un traf de numai 30-50% din puterea lui declarata pt ca la un amplif de ascultat nu folosesti in mod curent decit 1W-5W  (10-15W cind dai "tare") (media) dar ai nevoie de o rezerva de putere considerabila ca sa nu ajungi la peakuri in cliping iar la un amplif de sonorizari lucrezi in mod normal la cel putin 30-50% din puterea lui (media).

MUZICA NU-I UN SINUS CONTINU cum se tot considera pe aici la calcularea puterii.

Mai trebuie spus ca degeaba un amplif are traf greu daca radiatoarele sint mici. Radiatoarele trebuie sa disipe 30% din puterea trafului (tot calculul tau) si nu poti asta cu radiatoare mici.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

"Apreciez expunerea dvs, logica si la obiect !

Lucrez de 30 de ani in domeniu .Am construit /experimentat/ depanat/modificat.testat multe amplificatoare incepand cu cele pe lampi pana spre cele actuale in clasa D .( in comutatie ) .Raspunzand strict la topic au as zice asa : Producatorii nu monteaza din cauza pretului nu monteaza niciodata transformatoare supradmensionate .Oricine a construit amplificatoare stie ca transformatorul "este baza " .Decat pe masuratori cu generatorul , cu osciloscopul si cu rezistenta de sarcina artificiala eu as merge pe cantarirea amplificatorului (cate Kg are )sau pe aprecierea " la ochi" a dimensiunilor transformatorului .Eu consider ca la o greutate de peste 10 Kg avem ce discuta , restul sunt "consumabile" .Greutatea transformatorului in Kg este direct proportionala cu puterea maxima a ampkificaorului .Luati cateva transformatoare nemtesti pentru iluminat strungul ( de 24W ) cantaritile , inmultiti tensiuena cu ccurentul si aflatile puterea daca nu este specificata pe eticheta .Ca referinta se pot lua si transformatoare pentru becuri halogen (12V) .A mai fi problema : Puterea consumata din reteaua de 230V este asa : 2.5 parti in boxe si 1 parte in caldura din totalul de 3.5 parti . Sa ma exprim mai clar : o putere de 35W care iese din secundarul unui transformator va duce la 25W spre difuzoare si 10W caldura . Atentie cei 25 W se pot transforma in presiune acustica mica sau foarte mare in functie de difuzoarele folosite .

Transformatorul are si el pierderile lui dar pierderea principala este prin caldura disipata pe radiatoare .Un amplificator de 2x100W pe 8 ohmi cu distorsiuni mici are ( cu totul )17 KG tot amplificatorul nu numai transformatorul . Exemplu Onkyo M5030.Amplitunerele datorita partii de radio au greutate specifica ceva mai mare . Kg/W.Alta problema mai putin cunoscuta de incepatori si nu numai de catre dansii : difuzoarele difera ca si randament extrem de mult . De exemplu : un difuzor cu randament foarte bun se asculta in camera de la bloc la volum mare la doar 1 W / canal .O recomandare foarte calduroasa : decat sa cautati amplificatoare cat mai puternice investiti in incinte acustice cat mai bune si cu randament cat ai mare . Pe masura dezvoltarii semiconductorilor de putere , dupa anii 90 , pentru a se micsora pretul boxelor au aparut boxe pe 2 si pe 3 cai , boxe cu randament foaret scazut .Doua sau 3 difuzoare ce alcatuiesc o boxa ( pe 2 sau 3 cai ) pot costa ( impreuna ) mult mai putin fata de un sigur difuzor de calitate inalta . Stiu ca deviez putin de la topic . Difuzoarele pe departe sunt cel mai slab element din tot lantul audio de la microfon pana la ascultator.Cautati difuzoare de marca .Pentru putere ( Public Adress ) sau pentru chefuri , nunti , botezuri , petreceri: RCF , Eminence , Electrovoice sau boxe Dynacord.Penru auditii , Hi-Fi , audiofilie , exclus sisteme 5.1 ci boxe 1+1 cu difuzoare Fostex, Seas , Audiotechnology , Visaton , Peerless , Vifa , sau probabil cele mai bune : Lowther.Acestea se pot asculta de la 2 metri si la 0.001W cand se aud doar putin prea incet . Lowther DX4 au SPL 98.3 dB .Urmariti rendamentul difuzoarelor valaorea SPL , nu uitati la ca la fiecare 3 db puterea se dubleaza . * asa e ? :) Un amplificator grelut sa zicem de 8 Kg poate suna diferit ca de la pamant la cer pe difuzoare diferite . ( ca si putere dar si ca si calitate a sunetului )Deci amplificatoarele se cumpara la Kg si nu dupa alte specificatii umflate cu pompa gen 1000 W PMPO .... Exisat o cursa a inscriptionarii amplificatoarelor cu valori foarte mari in wati .Nu va uitti la ele ce frumoase sunt si ce mari sunt . Luati-le si canarititi-le.Daca puteti, demontati capacul superior .Daca transformatorul este mic si "aruncat" intr-un colt amplificatorul este de clasa mica .Daca transformatorul este mare si asezat cat mai central amplificatorul este puternic si bun Mitsubishi DA-A10 are chiar 2 transformatoare . pentru ca unul singur ar fi fost atat de mare incat ar fi iesit prin"capota" .Toate cele bune .Adrian . /Brasov ."

Mod note: - am incercat sa editez postul pt ca era o dubla citare si a disparut [brusc] si citatul si comentariul tau. Imi cer scuze, te rog sa repostezi.

Link spre comentariu

Greutatea nu spune nimic despre amp, cum ramane cu cele cu SMPS, sau cele la care se puneau o tabla groasa sub traf..sa traga la cantar( am intalnit si d-astea) ? in fine..

Dar cu un pic de ureche se poate simplu un un banal multimetru, pur si simlu pui 50 hz pe amplif ( daca ai parametrii difuzorului si mai bine ca te duci cu freq unde are impedanta ce-a mai mica ...probabil 150..200 hz) si ii dai pana se schimba timbrul sunetului ..mai scazi putin si aia e , pe multimetru setat pe V ac vezi valoarea care o imparti la ohmi 4...8 si iti rezulta curentul care il inmultesti cu tensiunea de pe multimetru si ai aflat puterea aproximativa, de ex: 17V / 8 = 2.12 Amperi ; 17 x 2.12 = ~ 36W.....asta in lipsa osciloscopului, Spor !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări