Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pot masura puterea de iesire a unui amplificator?

Vizitator m.technik

Postări Recomandate

Confirm si eu pentru chestia cu "auzitul" de distorsiuni. Asa faceam si eu, 2 pumni de rezistente de 10W puse serie/paralel ca si sarcina - cat sa scot de un 8ohmi iar paralel cu toate astea un rezistor de valoare mai mare , cativa kilo ohmi serie cu o pereche de casti. Imediat ce intra in clip auzi diferenta. Mai tarziu am facut un test comparativ in a masura urechiometric + multimetru true rms vs osciloscop. In conditiile in care pe osciloscop (pentru acel amplificator anume) as fi spus ca am cam 40v la iesire inainte de clip vizibil, "urechiometric" nimeream limita la sub 1 volt diferenta fata de osciloscop. 

Daca multimetrul stie true rms (acum depinde si pana la ce frecvente declara producatorul) te poti juca si cu alte frecvente decat 50-60Hz, sunt  anumite frecvente la care auzi cu atat mai usor aceasta diferenta. Recomand "calibrarea" urechiometrului cu un osciloscop prin cateva teste comparative pentru anumite frecvente, de exemplu parca pe la 600hz eu auzeam cel mai usor diferenta => acuratete de masurare mai buna. 

Pentru aplicatii fara pretentii, o pereche de casti cu rezistenta serie, urechiometru + multimetru rms - merg.

Atentie la cum se cableaza chestia cu rezistenta serie, sa nu care cumva sa existe sansa sa apara un scurt pe ea (fire lasate aiurea etc) , riscam sa stricam urechiometrul. 

Editat de matzah
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 256
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marius75

32

• Sharky

18

• sesebe

15

• Haralambie

13

Acum 6 ore, Marian a spus:

SI cum propui sa se determine cand armonicile au atins 1% din fundamentala? 

Cu un distorsiometru, daca nu ai un asemenea aparat trebuie calibrata cumva urechea:scarpin

Link spre comentariu
Acum 22 minute, vijelie02 a spus:

Un osciloscop sh de 200 lei cred ca e mai ieftin decat calibrarea urechiometrului. :rade:

Citeodata mai  apar audiofili care ar putea calibra osciloscopul:reytre

Link spre comentariu

Chiar recomand sa incercati cu urechiometrul ca strict amuzament. "Probele" de mai sus le-am facut vs un osciloscop Siglent dintr-astea mai noi. Cand am confruntat cu ce afisa ala, am fost placut surprins de "performantele" urechiometrului. Ca si casti, am folosit o pereche de Sony-uri de-alea in-ear, ieftineala de 20 lei din cap de raft de la alde Altex. Chiar si cu rezistenta serie nu mi-a venit sa risc castile over ear Beyerdynamic folosite in mod normal pentru auditii. 

Link spre comentariu

Știu ca limiterul de la anumite amplificatoare nu e tocmai ok, sper ca cel de la aceste amplifuri testate sa fie în regulă. 

.................

Nu știu exact cum limitează, dacă monitorizează armonici,  deja sunt depășit de discuție. Din ce am mai văzut pe net se face comparație intre semnalul de intrare și cel de ieșire, iar dacă cel de ieșire este diferit (distorsionat) față de semnalul de intrare, se limitează puterea de ieșire.  

................

Amplificatoanele sunt Sirus DXR 75, cel cu cablajul verde, alimentat la +/-92V, iar celalalt e American Audio V3001 plus. 

Editat de marius75
Link spre comentariu

Compara fix intrarea + cu - a operationalului.

Adica fix ce ti am zis.

Ma gandesc ca de ai pune un fts la vreo 3 ori fr. Si fts de ordin 2 macar facut cu rc, cred ca urechiometrul ar deveni mai sensibil.

Pana acum n am incercat urechiometrul in paralele cu osciloscopul din motive evidente, gen daca am osc la ce sa dau la ureche?

Asadar astept urechistii sa imi spuna daca e plauzibila treaba.

Link spre comentariu

La pinii operaționalului nu am acces.

Să văd dacă pot să pun multimetrele pe r102 și r103 (pinul dinspre operational), date spre GND, e cam înghesuială pe cablaj în zona aia. Nu vreau nici sa risc vreun scurt...

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Sharky a spus:

Asadar astept urechistii sa imi spuna daca e plauzibila treaba.

Functioneaza foarte bine. Daca masoara tensiunea de iesire cu un "acometru", va fi mai precis facuta decat cu un "digital" de duzina.

Am facut treaba asta si in timp ce aveam un osciloscop la iesirea amplificatorului si transformarea sinusului in dreptunghi se simte "urechistic" imediat ce apare palierul orizontal in locul varfului sinusoidei. Distorsiunile de 1% se simt bine chiar daca dupa 50 de ani nu mai aud peste 14 kHz...

Link spre comentariu

Cam cati v intri in clip pana incepi sa auzi?

Ma refer cu cat cresti tensiunea peste?

Thd de 1 pe sinus de 50 e normal sa il auzi. Ca ai destule armonice in ala 1procent care sunt in zona audibila.

Cand oi mai pune un amplif pe banc oi incerca si eu dar din pacate nu va fi degraba.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Sharky a spus:

Thd de 1 pe sinus de 50 e normal sa il auzi. Ca ai destule armonice in ala 1procent care sunt in zona audibila.

Nu prea cred...

In zona frecventelor joase, bass, pana la 150Hz , un factor de distorsiuni peste 5% devine audibil. in zona frecventelor medii-inalte 1KHz-4KHz  devine audibil chiar 0,5% THD. Deci, la 50Hz, nu auzi acei 1% THD. Explicatia e simpla.

Pentru documentare pun cateva link_uri:

https://www.delamar.de/faq/klirrfaktor-31992/

http://www.r-type.org/articles/art-143.htm

https://www.axiomaudio.com/blog/distortion

https://www.americanradiohistory.com/UK/Wireless-World/50s/Wireless-World-1957-09.pdf  pag.35 din pdf

Link spre comentariu

E clipping. Si are un spectru larg de armonici ca varful e taiat brusc.

Adica basu e la 50hz unde urechea e putin sensibila in schimb in clip armonicele sar fix in zona audibila si ai o amplificare de 20db data de canalul auditiv!

Acu nu stiu cat thd iese in final din treaba asta.

Link spre comentariu
Acum 30 minute, alf a spus:

Banuiesc ca ai ajuns la concluzia asta dupa ce ai facut cel putin calculele astea...

calcule.png

Banuiesc ca....de vreo zece (10) ani masor THD si IMD ..real. Nu trebuie sa faci calculele alea, sunt aparate de masura care fac asta.

@Sharky, la 1%THD, adica -40dB, cu fundamentala in 50Hz, o sa ai armonica a doua (100Hz) care este predominanta ca pondere in calculul THD, undeva sub -40dB, apoi a 3-a (150Hz) in jur de -42...-45 dB...si tot asa ..descrescator.

1%THD nu il vezi nici pe osciloscop, decat pe analizorul de spectru sau aparat de masurat distorsiuni. Clip, clar, cand reteaza sinusoida, e THD_ul dus in balarii.

https://www.lowbeats.de/hifi-mythen-teil-1-die-maer-vom-reinen-klang/

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Stiu si eu cum se descompune in serie fourier, dar idea e ca tu ai clipingul in joase, iar urechea amplifica armonicele cu vreo 10-20dB

conform curbelor FM https://en.wikipedia.org/wiki/Equal-loudness_contour

si in felul asta mai sesizezi ceva.

Mai ales ca un sinus pur e ceva f monoton si orice apare peste se aude.

Am testat pe boxa de curand si in casti, am redus cu 0.5dB din placa de sunet, restul ramanand egal se simte ceva.

Acu ca e 1% sau 5% habar nu am. Dar da, ceva valoare alternativa e, daca n-ai chiar nimic la indemana.

Desi prsonal eu as inregistra tensiunea de varf, mi-as lua 5V de rezerva si de acolo asa calcula puterea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări