Marian Postat Ianuarie 25, 2020 Partajează Postat Ianuarie 25, 2020 15 hours ago, marius75 said: Da, intr-adevăr va scădea tensiunea dacă sunt alimentate ambele canale. Un pic de la retea, un pic de la miez Pe miezul trafului in sine nu pica nimic in sarcina, din contra, pierderile in miez sunt maxime in gol, atunci cand tensiunea pe infasurari e maxima, in sarcina datorita caderilor de pe infasurari, pierderile in miez tind sa scada ( foarte putin e drept ). Deci nu, pe miez nu se pierde nimic, ceea ce domina copios la capitol pierderi in sarcina este cuprul in sine ( ca el limiteaza puterea ), pierderile in conductie pe rezistenta electrica a lui. Apoi inductanta de scapari, ca ea da cuplajul primar-secundare. 5 hours ago, der_doktor said: Ce ai masurat dumneata acolo este gresit. Nu se masoara ''tensiunea continua'' pe iesire, aceasta nici nu exista, daca ar fi tensiune continua acolo, in primul rand intra protectia DC, daca are amplificatorul, apoi se ard boxele la 65Vcc. Amplificatorului ii dai semnal sinusoidal la intrare Daca ai fi citit mai mult din topic ar fi avut sens testul lui, asa scos din context, sigur ca pare fundamental gresit. Omul nu are osciloscop si nici nu vrea sa-si cumpere unul, dorea totusi sa masoare puterea la limita de clip. O solutie i-a sugerat @Sharky cu masurarea in AC a tensiunii dintre bazele diferentialului, cand tensiunea acolo e alta decat 0, e semn ca s-a intrat in cliping, in momentul ala se poate masura iesirea in AC la o frecventa suficient de mica sa nu existe erori de la limitarile de banda ale multimetrului. O alta solutie i-a fost sugerata de @sesebe cu folosirea placii de sunet a calculatorului pe post de osciloscop... Eu i-am sugerat un peak detector rudimentar cu dioda si cond, se urmareste astfel amplitudinea varfului sinusoidei, si facandu-se in DC nu mai exista limitare de banda la multimetru. Se creste semnalul progresiv si se urmareste cresterea tensiunii, cand aceasta nu mai creste sau o face neliniar si lent, e semn ca s-a ajuns in zona clipping-ului. Din tensiunea aia continua se obtine rms-ul echivalent si se estimeaza astfel puterea disponibila in sarcina. Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 25, 2020 Partajează Postat Ianuarie 25, 2020 (editat) Recunosc ca este nefericita exprimarea ca am masurat DC pe iesire, dar am spus ca tensiunea a fost masurata pe C1 de la Peak detector, montat pe iesirea amplifului. De vreme ce multimetrul era pe VDC, e clar ca am masurat DC, dupa aia l-am inmultit cu 0,7 ca sa ramana valoarea in AC. ...................... Marian, multumnesc pentru explicatia legata de pierderile prin miezul transformatorului. LE:Mai aveam o nelamurire legata de miez daca limiteaza curentul in sarcina, dar vad ca raspunsul este inclus in explicatia de mai sus. .................... N-am masurat intre in- si in+ ale "operationalului" sau intre bazele diferentialui pentru ca nu stiu care sunt respectivele piese. Pe net n-am gasit ceva care sa ma lamureasca. Puteti sa explicati simplu, fara termeni specifici, ca unui sofer de autobaza, sa zic asa, unde ar trebui sa masor? (daca apare in schema) Editat Ianuarie 25, 2020 de marius75 Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 25, 2020 Partajează Postat Ianuarie 25, 2020 Pai pe schema asta ce-i asa de grei de văzut care-i operaționalul de la întrare? E operaționalul de sus stingă. Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 25, 2020 Partajează Postat Ianuarie 25, 2020 Mulțumesc pentru răspuns. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 25, 2020 Partajează Postat Ianuarie 25, 2020 (editat) Mai este o posibilitate extrem de simpla de a "auzi" amplificatorul "exact in buza clipping", fara placa de sunet, fara osciloscop. Rudimentara dar de mare ajutor. Se pune sarcina de 4 sau 8 ohmi la iesirea etajului final dupa care se inseriaza cu o boxa sau un difuzor de banda larga o resistenta de 220-470 ohmi la citiva wati si se pun si acestea paralel pe iesire ca sa "ascultam". Tot pe iesire punem si multimetrul AC true rms, ca sa citim in volti tensiunea de la iesirea etajului final. Injectam la intrarea etajului final un semnal sinusoidal de 50Hz (pentru acuratetea maxima a multimetrului) si crestem nivelul. In difuzor de va auzi biriitul de 50Hz, curat, cit timp amplificatorul este in regim sub clipping. Imediat ce incepe clipping, chiar la cel mai mic prag de clipping, sunetul in difuzor "se schimba audibil", in ceva "diferit" fata de initial, peste brumul de 50Hz se suprapune un alt sunet de frecventa superioara, putin gijiit, care se "simte audibil" imediat. Acela este pragul de inceput de clipping. Metoda asta o foloseam acum peste 35 ani, cind am avut pentru o zi (imprumutat), un osciloscop si am "experimentat". Editat Ianuarie 25, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 25, 2020 Partajează Postat Ianuarie 25, 2020 Foarte buna informația. Mulțumesc. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 25, 2020 Partajează Postat Ianuarie 25, 2020 De mentionat ca DT830B nu este true RMS. Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 25, 2020 Partajează Postat Ianuarie 25, 2020 Nu ai nevoie de true rms, detectezi varful. Ideea e a folosi scule rudimentare corect dar cu cap. Ca nu e eficient, asa e, dar nu stam sa măsurăm zeci amplificatoare intr o zi. Apoi problema e ca se schimba sunetu, dar deja esti cu cativa v in clip. Oricum nu conteaza. Important e ca boxa sa fie full range, sa aiba tweeter, cu un simplu woofer te prinzi mai greu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 25, 2020 Partajează Postat Ianuarie 25, 2020 (editat) In prag de clipping, la primele sute de mV peste normal, deja se schimba sunetul, experimenteaza, se aude si in medie dar in special in tweeter. Preferabil un difuzor fullrange, ieftin. Editat Ianuarie 25, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 25, 2020 Partajează Postat Ianuarie 25, 2020 Eu as propune ca puterea sa fie citita la 1% THD daca este posibil Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 26, 2020 Partajează Postat Ianuarie 26, 2020 (editat) SI cum propui sa se determine cand armonicile au atins 1% din fundamentala? Editat Ianuarie 26, 2020 de Marian Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 26, 2020 Partajează Postat Ianuarie 26, 2020 Amplificatoarele au limiter, nu cred ca lasau distorsiunile sa urce peste 1%. Eu zic ca daca fac testul cu difuzor +rez, tensiunile masurate vor fi foarte apropiate de valorile pe care le-am scris pe pagina anterioara. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 26, 2020 Partajează Postat Ianuarie 26, 2020 Nu toate amplificatoarele au limiter si nu toate cele care au limiter lucreaza si bine, limiterul lor. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 26, 2020 Partajează Postat Ianuarie 26, 2020 2 hours ago, marius75 said: Amplificatoarele au limiter, nu cred ca lasau distorsiunile sa urce peste 1% Sigur ca nu, au sistem de monitorizare armonici, calibrat sa le limiteze la sub 1%... Link spre comentariu
vijelie02 Postat Ianuarie 26, 2020 Partajează Postat Ianuarie 26, 2020 @marius75 puteti sa ne spuneti ce amplificatoare sunt ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum