Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pot masura puterea de iesire a unui amplificator?

Vizitator m.technik

Postări Recomandate

• Răspunsuri 256
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Am reusit sa fac masuratorile. Eu m-am lamurit cum stau lucrurile. Semnal 100Hz via youtube. Am folosit un laptop pe baterie sa scap de eventual hum retea.

Partea proasta e ca laptopul nu putea ataca suficient cu semnal amplificatoarele , asa ca mai pus un amplificator de casa cu corectiile la 0 dB.

Primul amplificator alimentare +/-96Vcc in gol, in sarcina de 4r scade la +/-79V. Tensiunea pe iesire 64,7Vcc, valoare medie (masurata pe C1 din peak detector). Am facut 3 masuratori. De la 66Vcc intra limiterul si nu mai crestea tensiunea indiferent cat roteam butonul de volum. Ledul de clip incepea sa clipeasca de la 63V, la 65V statea aprins.

Ceva calcule 64,7+0,6=65,3Vcc;   65,3x0,7=45,7Vca ;  45,7Vx45,7V:4r=520W sinus la 100Hz. 

am.jpg

Al doiela amplificator alimentare in gol +/-92Vcc, in sarcina 4r scade la +/-74V. Tensiune pe iesire 62Vcc. De la 62,6V intra limiterul si nu mai crestea indiferent cat roteam de volum.

Ledul de clip se aprindea de la 60V. Acesta are 490W la 100hz.

si.jpg

Rezistenta de test s-a incalzit moderat, se putea tine mana pe ea fara probleme, valoare masurata imediat dupa teste a fost de 4,1r (rece avea 4,4r).

re.jpg

Editat de marius75
Link spre comentariu

Transformatoarele au ieșiri separate pentru fiecare canal în parte. Aici nu mă pricep dacă influențează tensiunea de alimentare sau nu, însă poate să scadă tensiunea de la priza din cauza consumului (automat și tensiunea pe etajele finale).

N-am doua rezistențe să pot testa ambele canale odata. În  bridge nu face față rezistența. Nici amplifurile nu le văd bine în 4r bridge deși ele sunt declarate ca stabile în 4r bridge.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Ajung comparate tensiunile ca doar intre ele le compari.

Parerea mea e ca si cu ambele canale se va pastra caracteristica, cel mai slab scade mai tare.

Mai vezi ca racire care e mai bun si evident cu capacul pus ca aerul sa circule cum e firesc.

La sfarsit masori trafu, radiatoarele etc.

Link spre comentariu

Trafurile s-au menținut la temperatura camerei, dar testele au durat prea puțin, ceva de genul 3-4 minute cu pauze la fiecare minut pentru ca n-am vrut sa încălzesc prea tare rezistența de test. Nu știam cum își modifica rezistivitatea în funcție de temperatura, abia după aia am văzut ca a rămas în zona 4r. Radiatoarele etajelor testate nu se simțeau nici calde nici reci, maxim 40*C, cele netestate se simțeau reci, în camera vreo 15*C.

Cat privește racirea, unul dintre amplificatoare (cel alimentat la +/-92V), l-am folosit la botezul copilului toata noaptea, doua boxe de 8r, un pic sub clip și sufla aer călduț spre rece. 

Eu sunt mulțumit de măsurători, am văzut care e mai vânos și n-aș mai risca cu alte teste. Poate pe alte amplifuri de casa, doar de amorul artei. 

Mulțumesc tuturor pentru sfaturi!

Editat de marius75
Link spre comentariu

Ce au vrut sa spuna Vijelie si Thunderer este ca folosind ambele canale la maxim (chiar inainte de clipping) consumul creste la dublu si inevitabil traful va da tensiuni mai mici - indiferent cate secundare nefolosite are.  Caderea  principala de tensiune la un traf este data in primul rand de miez si apoi de primar. Rezistenta parazita a secundarelor este abia pe locul trei, fiind cea mai mica ca pondere dintre toate (daca traful este corect calculat). 

In mod realist la dublarea consumului (in sensul ca aproape de maxim) te poti astepta la o scadere a Ucc cu 6-7% . (Creste si caderea de tensiune pe diodele redresoare, creste si riplul).

La puteri f mari scade semnificativ si tensiunea de retea - vezi testele lui Leco.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Da, intr-adevăr va scădea tensiunea dacă sunt alimentate ambele canale. Un pic de la retea, un pic de la miez si de la primar, dar de scăzut va scadea cam la fel la ambele amplifuri, deci nu influențează ordinea deja stabilita, știu care este mai vânos dintre cele doua amplifuri. Pe mine asta mă interesa în special.

Foarte rar am văzut un test în care sa fie sarcină pe ambele canale, majoritatea fac teste pe un singur canal. Exclud bridge că nu suporta rezistența de test puterea respectiva în cazul meu. As fi încercat și bridge în 4 r. 

Bănuiesc că puterea muzicala este ceva  mai mare decât cea sinus.  

Din testele lui Leco m-am inspirat și  eu.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Nu,  testarea ambelor canale este regula, si cam toti producatorii cat de cat seriosi scriu puterea obtinuta si pe 4 si pe 8 ohmi, in banda 20Hz-20kHz  +/- 1,5-3dB, cu distorsiuni totale < 0,xxx%  - "both channels driven" (sau "all channels driven").  Si separat, puterea pe un canal, la 1khz, pe 4 si pe 8 ohmi, d%, etc.  Si scriu asta pt ca altfel se poate trisa masiv la dimensionarea trafului de retea.  

Asta doar ca idee.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Eu m-am referit la filmulete YouTube făcute de depanatori, ei nu testează ambele canale odata în mod stereo. Producătorii au alta aparatura, alte posibilități...de mințit se minte oricum, în special pe la chinezării.

.................

Mă gândeam si eu sa refigurez rezistența de test pentru 8r, dar cred ca o va încălzi foarte repede. În afară de asta, nu vreau sa-mi forțez norocul, se pot întâmpla multe greșeli cu atâtea fire înșirate pe acolo. E de ajuns un mic scurt.

Link spre comentariu
La 23.01.2020 la 18:42, marius75 a spus:

Am reusit sa fac masuratorile. Eu m-am lamurit cum stau lucrurile. Semnal 100Hz via youtube. Am folosit un laptop pe baterie sa scap de eventual hum retea.

Partea proasta e ca laptopul nu putea ataca suficient cu semnal amplificatoarele , asa ca mai pus un amplificator de casa cu corectiile la 0 dB.

Primul amplificator alimentare +/-96Vcc in gol, in sarcina de 4r scade la +/-79V. Tensiunea pe iesire 64,7Vcc, valoare medie (masurata pe C1 din peak detector). Am facut 3 masuratori. De la 66Vcc intra limiterul si nu mai crestea tensiunea indiferent cat roteam butonul de volum. Ledul de clip incepea sa clipeasca de la 63V, la 65V statea aprins.

Ceva calcule 64,7+0,6=65,3Vcc;   65,3x0,7=45,7Vca ;  45,7Vx45,7V:4r=520W sinus la 100Hz. 

am.jpg

Al doiela amplificator alimentare in gol +/-92Vcc, in sarcina 4r scade la +/-74V. Tensiune pe iesire 62Vcc. De la 62,6V intra limiterul si nu mai crestea indiferent cat roteam de volum.

Ledul de clip se aprindea de la 60V. Acesta are 490W la 100hz.

si.jpg

Rezistenta de test s-a incalzit moderat, se putea tine mana pe ea fara probleme, valoare masurata imediat dupa teste a fost de 4,1r (rece avea 4,4r).

re.jpg

Ce ai masurat dumneata acolo este gresit. Nu se masoara ''tensiunea continua'' pe iesire, aceasta nici nu exista, daca ar fi tensiune continua acolo, in primul rand intra protectia DC, daca are amplificatorul, apoi se ard boxele la 65Vcc. Amplificatorului ii dai semnal sinusoidal la intrare, de regula 1KHz, dar daca nu ai voltmetru True RMS, poti si cu 100Hz sa faci testul. La iesire legi rezistenta aia de 4 Ohmi sau 8 Ohmi, pui ce ai. Apoi se masoara cu voltmetrul setat pe AC tensiunea alternativa pe rezistenta aia de sarcina. In cazul tau ACV si NU  DCV. 

Testul nu este foarte concludent deoarece nu stii cand se intra in clip, de aceea metoda corecta de masura este folosind un osciloscop. Se masoara tensiunea varf la varf pe rezistenta de sarcina,inainte sa intre in clip, se imparte la 2,82 si obtine valoarea efectiva sau RMS a tensiunii alternative pe rezistenta de sarcina. Se ridica la patrat aceasta valoare apoi se imparte la valoarea rezistentei pe care s-a facut testul.

https://dlscrib.com/download/audio-measurement-handbook-2nd-ed-2005-bob-metzler_58df2fd5dc0d60d9278970da_pdf

Link spre comentariu
3 minutes ago, der_doktor said:

Ce ai masurat dumneata acolo este gresit. Nu se masoara ''tensiunea continua'' pe iesire, aceasta nici nu exista, daca ar fi tensiune continua acolo, in primul rand intra protectia DC, daca are amplificatorul, apoi se ard boxele la 65Vcc. 

A masurat intradevar tensiune continua, dupa redresorul montat la iesire. Exprimarea e nefericita, inutil de citit restul topicului. 

Se dorea o comparatie intre 2 cutii care amplifica. S-a masurat care produce tensiune redresata mai mare pe aceeasi sarcina. 

Link spre comentariu

Redresata si filtrata!

Eu de aia insistam cu pragul de diode si tensiunea divizata. Ca asa intri din 2 parti. Peste si sub prag. Eroarea deja e f buna.

Iar masurand tensiunea intre in + si - ai o idee f buna despre clip.

Doar atentie si aia e alternativa si trebuie redresata de e sa fim corecti.

Fie cu redresor de precizie, fie cu schotky sau macar sa scazi uf*amplificarea din iesire cand dai in clip!

Cu diode as incarca 2 condensatoare unu pt clip + altu pt clip minus pe un schottky pierzi 0.2v amplificare de 40. 5-8v nu e tragic, ii scazi din iesire si gata.

Cat pica pe dioda e simplu de masurat separat, in dc.

De pui punte deja ai 2 jonctiuni, iar condensatoare are omu la casa lui.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări