sesebe Postat Ianuarie 22, 2020 Partajează Postat Ianuarie 22, 2020 Acum 2 ore, Marian a spus: Eu personal nu am asteptari de nici un fel aici si nici interese, doar am oferit o alternativa de masurare a puterii fara osciloscop, o alta a oferit-o @Sharky, o alta tu... Îmi cer scuze, vroiam sa ma refer la Marius inițiatorul discuției curente și am scris Marian în loc de Marius. Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 22, 2020 Partajează Postat Ianuarie 22, 2020 (editat) Dacă o sa iau osciloscop (dar nu prea curând), scot din lista acelor DSO, eventual urmăresc pe la vânzări ceva second în mințile lui. Amplificator de la 0 m-am tot gândit, dar mereu am făcut socoteala la piese (carcasa, trafo, radiatoare, cablaje imprimate, tranzistori finali originali, condensatori filtraj, potentiometre etc) și mereu am ieșit dublu față de ceva similar, gata făcut de fabrica, evident second hand. Poate doar de orgoliu să încerc proiectul sara alimentat pe la +-90V, radiatoare cum avea un coleg la 4 kg bucata, dar mai e mult până departe. .............. Pe mine nu mă interesează neapărat puterea, ci doar care dintre cele doua amplificatoare este mai bine construit (în special partea de alimentare), puterea fiind apropiata. Ambele au trafo toroidal cu ieșiri individuale pentru fiecare canal (2x2x64Vca), câte doua punți redresoare pătrate de 30 A cu radiatoare, conzi de 4x6800uF/100V, respectiv 8×3300uF/100V. Știu că puterea este în jur de 2x500W/4r și știu ca urechiometric nu pot face diferența între 430 și 510W. Vreau să măsor care scade mai puțin în sarcină. .............. Nu mai folosesc difuzoarele pe post de sarcina, am un calorifer de 13 elemenți /2,5kW, care urma să ajungă la fer, am masurat aseară rezistența, este de 20r aproximativ. Mă gândesc să scot rezistența și să o tai în două jumătăți pe care le leg în paralel, în felul ăsta ajung spre 5r. Era bine să găsesc și o bucată de ceramică pe care să înfășor rezistențele. LE: Stai ca pe vremuri erau acele radiatoare DIY, cu rezistențe puse pe BCA, deci am găsit și suportul. Editat Ianuarie 22, 2020 de marius75 Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 22, 2020 Partajează Postat Ianuarie 22, 2020 Rezistentele din calorifer sunt capsulate și nu prea merg tăiate în doua și apoi conectate. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Ianuarie 22, 2020 Partajează Postat Ianuarie 22, 2020 Sara nu e conceputa sa functioneze la +/- 90V. Poti pune radiator si de 10Kg pe canal ca tot iese fum. Daca masurati puterea de iesire cu multimetrul nu va da informatia care este mai bine construit. Comparati schemele celor doua amplificatoare. Lasati testele astea pot fi distructive. Puneti sarcina pe traf(dupa punte si condensatorii de filtrare) si masurati cat scade tensiunea la un anumit curent(echivalentul curentului tras de amplificator pentru puterea declarata de producator). Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 22, 2020 Partajează Postat Ianuarie 22, 2020 (editat) Dar nu este tot nichelina în interiorul capsulei? .............. O sa încerc și varianta cu testarea doar a trafului. ............. Din câte am văzut la sara se pot adăuga finali suplimentari, iar restul pieselor mă gândesc că se pot modifica pentru noua tensiune mai mare. Bine că eu n-o sa fac asta, dar spuneam ca în caz că fac un amplif de la 0, ar și ceva de genu', în nici un caz un amplif banal de 2×50W. Editat Ianuarie 22, 2020 de marius75 Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 22, 2020 Partajează Postat Ianuarie 22, 2020 Dureaza sa il faci.. Deci grija la ce te bagi. Eu la quad pana acum am reusit sa scap fara nici un final ars. Dar trebuie sa sufli si in iaurt. Daca nu esti obisnuit sa faci asta te vei enerva. Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 22, 2020 Partajează Postat Ianuarie 22, 2020 La cât mă pricep eu electronica, mai bine stau în banca mea, sa fac un amplificator de la 0 știu ca e multa muncă și bani pompați într-un proiect care poate dura un an până la teste audio. Asta dacă totul merge strună. .............. Am recuperat rezistentele din cuptoare electrice, 6 bucăți la 600W. Au cam 70r fiecare. Mă gândesc să le tai pe toate la 24r, leg câte 3 în paralel, trag fire și mă aleg cu 2x8r. Firele le leg la doua butoane tot de la cuptoare electrice, în așa fel încât să pot comuta pe 4r sau 8r. După aia le distanțez cam la 2 cm intre ele și torn beton cam 7x7x30cm, în felul ăsta nu se va încălzi prea repede. Ar trebui sa reziste la 1kW/4r pentru câteva minute. Diseară o fac. Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 22, 2020 Partajează Postat Ianuarie 22, 2020 (editat) In forma de u? De vreo 40cm lungime? Cred ca stiu ce zici. Am facut 7 ohmi din asa ceva. Merg lux. A vad de gasesc poza. Practic Totodata sunt f bune pt ca nu au inductanta mai deloc! Iar de ai 10 bucati poti testa ce amplif iti doreste inima ca vor fi constante cu temperatura. Poze: (alta nu am gasit, dar cele doua parti se imbina si profilul final este U) Editat Ianuarie 22, 2020 de Sharky Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 22, 2020 Partajează Postat Ianuarie 22, 2020 (editat) N-am decât 6 bucăți. Sunt de la cuptoare rotunde, au forma circulară, diametru cam 30 cm ochiometric. Editat Ianuarie 22, 2020 de marius75 Link spre comentariu
vijelie02 Postat Ianuarie 22, 2020 Partajează Postat Ianuarie 22, 2020 Pune domne poze. Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 22, 2020 Partajează Postat Ianuarie 22, 2020 (editat) Acelea sunt diferite față de ce am eu. Posibil ca nichelina din interor sa fie totusi la fel. Eu le-am tăiat pe din două, fiecare jumătate are intre 38 și 40r, am legat 5 jumătăți din astea în paralel și am exact 8r, mâine le leg și pe celelalte 5 și mai fac încă 8r. Am pierdut ceva timp ca a trebuit sa pun ipsos unde le-am tăiat ca se scurgea nisipul ăla din interiorul țevii. Nu știu dacă reușesc sa încarc și eu o poza făcută înainte sa le tai. Editat Ianuarie 22, 2020 de marius75 Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 22, 2020 Partajează Postat Ianuarie 22, 2020 Ce o fi aşa de greu să cumpăraţi rezistenţe dedicate ptr sarcină şi să le montaţi pe radiator? Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 22, 2020 Partajează Postat Ianuarie 22, 2020 Asa ce e asa greu sa cumperi un amplificator de-a gata? Pe mine rezistentele alea m-au costat cele 10 minute cat mi-a luat sa le lipesc. Daca ar fi sa le resfir teoretic ar duce 6.6kW, cel mai mult am dat cu ele cu o clasa D am masurat aproape 3kW din ce tin minte. N-au avut nici pe dracu si nici rezistenta nu a crescut mult, de la 7.3 la 8.1 din ce tin minte, total irelevant. Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 23, 2020 Partajează Postat Ianuarie 23, 2020 M-am gândit și eu la rezistențe de putere montate pe radiator, dar ce am gasit în GR, doar de 5W, trebuia sa cumpăr prea multe și la un preț piperat. Cu în pic de șansă, diseară fac primele teste. O să notez aici valorile. În primăvară am de gând să refac testele la un meșter cu osciloscop pentru comparație, în felul ăsta discuțiile de aici vor avea o utilitate pentru cei interesați de metoda de măsurare cu doua multimetre. Link spre comentariu
alf Postat Ianuarie 23, 2020 Partajează Postat Ianuarie 23, 2020 La 20.01.2020 la 13:54, Sharky a spus: Masori intre intrarile diferentialului. Eu asa as face... Mai simplu de atat nu stiu. De ce tot insiști sa măsori cu două multimetre? Este vorba de a masura diferența de potențial dintre două puncte - distorsiunile de clipping apar atunci când aceasta este diferită de zero. Diferența de potențial dintre două puncte se poate determina cu un singur voltmetru. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum