Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pot masura puterea de iesire a unui amplificator?


Vizitator m.technik

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 256
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

1 la suta e o treaba relativa.

Daca armonicile sunt 2 si un pic 3 porbabil nu simti.

Dar daca prin ceva mizerie de neliniaritate le impingi sus de sus in spectru ala 1 la suta te zgarie pe ureche.

Adevarul e undeva la mijloc.

Important e sa detectezi si de acolo scazi 2 3v si deja esti curat.

E suficient pt ce isi propune aceasta discutie.

Adica sa te descurci cu scule ieftine si operatii simple. Nu sa masori thd cu multe zecimale.

Editat de Sharky
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
La 09.07.2006 la 20:38, ionut20 a spus:

Merge si cu voltmetru si rezistenta de sarcina, dar, fata de osciloscop, pe voltmetru nu vezi cand intra in distorsiuni amplificatorul.

pai de exemplu daca ai un amplificator pro , cu led pentru clip , exista dostorsiuni pana in acel clip ??

Link spre comentariu

Toate amplificatoarele au un procent de distorsiuni, mai mare sau mai mic.Care crește cu cât te apropii de puterea maximă și devin evidente la clipping.Chestia e că tu ca ascultător nu poti sesiza orice nivel de distorsiuni, ci doar când ele sunt foarte mari, peste 5-10%.Cine spune că ,,simte,, diferențe foarte mici are darul exagerării...

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
La 13.09.2022 la 6:12, validae a spus:

Toate amplificatoarele au un procent de distorsiuni, mai mare sau mai mic.Care crește cu cât te apropii de puterea maximă și devin evidente la clipping.Chestia e că tu ca ascultător nu poti sesiza orice nivel de distorsiuni, ci doar când ele sunt foarte mari, peste 5-10%.Cine spune că ,,simte,, diferențe foarte mici are darul exagerării...

Asa este. Am facut si eu tot felul de teste si destul de greu am reusit sa diferentiez distorsiunile de 1%.Ca sa fim ultra precauti putem sa spunem ca sub 0,1% aparatul este ideal pentru urechea umana. Probabil ca acum urmeaza intrebarea fireasca a oamenilor obisnuiti. "Pai de ce se fac aparate cu 0,001% distorsiuni ?" Raspunsul e oarecum usor de intuit, se fac pentru amorul artei, pentru ca se poate, pentru ca e vreun orgoliu de genul "al meu e mai bun ca al tau", sau in cazul companiilor pentru marketing.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, modoran a spus:

Ăla cu 1% la o anumită putere probabil are 0,001% la altă putere de ieșire.

 

Daca imi aduc eu bine aminte, parca este un standard de masurare a puterii cand THD-ul la 1khz ajunge la 1%. Evident ca daca dorim sa facem masuratoarea cu THD de 10%, puterea obtinuta este chiar un pic mai mare. Multi producatori fac masuratorile functie de interes. 

Link spre comentariu
5 hours ago, sk24bpo said:

 Am facut si eu tot felul de teste si destul de greu am reusit sa diferentiez distorsiunile de 1%.Ca sa fim ultra precauti putem sa spunem ca sub 0,1% aparatul este ideal pentru urechea umana.

Eu am simtit pe pielea mea diferenta dintre fiio e10k (distorsiuni maricele) si k7 (distorsiuni foarte mici), cu acelasi model de casti.

Diferenta nu e sesizabila in toate materialele audio (unele suna ca la radio chiar si pe k7) dar nici nu e limitata la un anumit gen muzical.

 

Pe de alta parte, tinand cont ca distorsiunile pot fi reduse la un nivel neglijabil prin alegeri intelepte pe partea de semnal mic (si deci cu costuri relativ mici), nu vad un motiv pentru a nu face acest lucru. Evident, parerea mea (TM).

Link spre comentariu

Eu cred că tot un fel de FFT face și creierul atunci cănd apreciază un sunet/zgomot.
Și referitor la subiectul acestui topic, consider că cel mai bine se poate măsura puterea unui amplif.
măsurănd căldura degajată de un resistor cuplat la ieșire.

Editat de cloudy
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Eu nu am osciloscop . Dar mereu am verificat amplificatoarele ce le.am avut , cu un multimetru ,dupa schema din imagine ! Nu am ars nici un difuzor vreodata . Dar multi judeca dupa acele cifre in Wati ..dar nu exista wati ,sunt doar un reper de cifra ... O boxa sau un difuzor este sarcina amplificatorului la un interval de voltaj in care poate sa functioneze , de exemplu  1 -- 40 volti , dar  in cazul distorsiunilor e problema grava , pentru ca 98% difuzoarele se ard din cauza distorsiunilor si doar 2% din cauza puterii excesive ! Dar nu se ard defapt  , am facut de exemplu un experiment cu un tweeter de 1" , am bagat in el 60 de volti de pe un QSC plx si pur si simplu a rupt un capat de litza, dar nu a ars bobina ! Am lipit litza la loc si tweeteru mergea din nou perfect . Deci atentie mare la distorsiuni .. 

Ps: foarte putine amplificatoare, mai ales din clasa profesionala hi.end , sunt capabile sa gestioneze bine o sarcina

schema.jpg

Editat de Ady Y
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Ady Y a spus:

..dar NU EXISTA  WATI  ,sunt doar un reper de cifra ... O boxa sau un difuzor este sarcina amplificatorului la un interval de voltaj in care poate sa functioneze , de exemplu  1 -- 40 volti , dar  in cazul distorsiunilor e problema grava , pentru ca 98% difuzoarele se ard din cauza distorsiunilor si doar 2% din cauza puterii excesive ! Dar nu se ard defapt  , am facut de exemplu un experiment cu un tweeter de 1" , am bagat in el 60 de volti de pe un QSC plx si pur si simplu a rupt un capat de litza, dar nu a ars bobina ! Am lipit litza la loc si tweeteru mergea din nou perfect .

o  suma  de  prostii  fara  nici  o  utilitate  dpv  tehnic ... la  tweetere dap , e  adevarat ca  mare  parte  din  ele  crapa  din  cauza  distorsiunilor , dar  de  aici  si  pina  la  a  avansa  cifre exacte este  cale luuuuunga  de  tot ...

concluzia  este  ... sa  nu  faceti  asa  ceva  acasa  iar  acestia  care  dati  sfaturi  aiurea  in  tramvai  pe  forum  sa  mergeti  din  nou  la  scoala  cam  prin  clasa  a  10 a si  invatati  cum  ca  Puterea de  out  este  U out la  patrat supra  Z ...

chiar  si  fara  de  osciloscop , tot  asa  se  calculeaza ...

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări