Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor proiect montaj lampi in CD Player

Vizitator krazyeone

Postări Recomandate

de gustibus et coloribus non disputandum

Da , de acord dar aici nu poate fi vorba de asa ceva. Daca un un CD nu contine informatie audio peste 22KHz si vine unul si imi scoate filtru ca sa "aud" si zgomotul ca na e dornic sa aiba un spectru mai larg de la un CD player nu pot sa zic ca mai este vorba despre gust sau culoare. Ca nu-i nici gust nici culoare ci prostie. Nu pot sa accept adaugarea peste semnalul util a unui zgomot doar ca sa sune diferit. Respect gusturile si culorile fiecaruia atat timp cat nu incalca teoria! Punct!Nu ma deranjeaza cabluri care contin gel, nu ma deranjeaza cabluri care sunt au inele sau suporti din lemn!
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Untold

8

• hpavictor

7

• Liviu Ianush

5

• adrian_pic

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator viobio

Nu stiu deocamdata dc se merita, am dat 90 Lire pe Cambridge , 90 eur ptr componente e destul de piperatAre cineva un CD player cu tuburi sa il ascult?Se merita investitia din punctul vostru de vedere?Multumesc

din punctul meu de vedere nu se justifica modificarea,multi se imbata cu apa rece,AU DOAR IMPRESIA CA SE AUDE MAI BINE,toata treaba vine din creir!Reteta ideala pt audiofili este urmatoareapickup de cea mai buna calitate+ doza magnetica,de cea mai buna calitate+preu pe tub+amp pe tub+incinte cu sensibilitate de minim 92dB sensibilitatedupa asta alearga multi....adica 100% analogic,pret.. citeva mii de euro icon_jook
Link spre comentariu

din punctul meu de vedere nu se justifica modificarea,multi se imbata cu apa rece,AU DOAR IMPRESIA CA SE AUDE MAI BINE,toata treaba vine din creir!

Vio, macar ti-ai exprimat punctul de vedere intr-un mod neutru, fara sa-i faci pe altii tampiti; respect!--------------Creierul fiecaruia functioneaza dupa cum si l-a educat, altfel, am fi cu totii niste robotei veseli, cu "Sa traiti, sefu'!".Fiecaruia ii este dat sa-si duca amarul... Tot educatia neuronului dicteaza si comportamentul fata de ceilalti, insa eu tot nu ma pot lamuri de unde atata inversunare? Ce v-au facut audiofilii, bre?Ce mare spanac de jignire o reprezinta cei care gandesc altfel? Doar nu se incalca constitutia si nici nu va taie din leafa; nu atenteaza nimeni la integritatea voastra fizica si nici nu va obliga nimeni sa cititi toate topicurile si sa va dati cu parerea.Daca Vasile, prin moderatorii forumului, interzice accesul si parerile audiofililor, macar sa stim si noi! Hai sa spargem buboiul odata, sa vedem ce avem voie sa spunem, ce nu si poate stabilim si cine va fi in comisia de cenzura! Hai sa aducem batjocura la rang de lege, legal, macar aici pe forum!
Link spre comentariu

Minicombina mea Philips MZ3 are DAC-ul TDA1311A cu iesire in tensiune.Am masurat pe iesirile lui audio 3,13V.Cu ajutorul Dl. Florin Baciu si asa cum a precizat si @adrian_pic, am ajuns la solutia cu C-uri din DAC la amplificator. Am pus de curiozitate si un anode-follower cu 6N16B, se aude frumos, insa am ramas la solutia cea mai simpla si mai audiofila.Parerea mea strict personala si netransmisibila este ca sunetul este mai "plin" si mai "imbogatit", chiar cu ultrasunete, basul mai cald si mai prezent iar inaltele mai nemetalizate (de cinele lovite cu pana)."Muzica se asculta cu urechea, nu cu osciloscopul!" sic.

Link spre comentariu

Am selectat iesirile de tensiune a unui CD player si cu un comutator am trecut semnalul direct vs AO pe un amplificator cu tuburi PL84/6J1P iar parerea mea este ca iesirea filtrului cu AO este mai slaba si nu cred ca m-am inselat ,cu un comutator lucrurille se simplifica...Am citeva proiecte de finalizat ,dupa acea voi face un buffer cu tub, se pare ca lungimea cablului intrconect este foarte importanta, ma rog, mai sint si alte aspecte , probabil d-l fcon le stie mai bine dar ideea principala a acestui topic este ca fara citeva probe practice nu ai de unde stii ca se poate si mai bine...

Link spre comentariu
Vizitator krazyeone

Multumescdin punctul meu de vedere nu se justifica modificarea,multi se imbata cu apa rece,AU DOAR IMPRESIA CA SE AUDE MAI BINE,toata treaba vine din creir!Reteta ideala pt audiofili este urmatoareapickup de cea mai buna calitate+ doza magnetica,de cea mai buna calitate+preu pe tub+amp pe tub+incinte cu sensibilitate de minim 92dB sensibilitatedupa asta alearga multi....adica 100% analogic,pret.. citeva mii de euro icon_jookNu am inteles explicatia, dar de ce s-ar auzi mai bine amplificatorul pe lampi dar nu si lampizarea la cd cu lampiCa si setup am boxe bookshelf Bowers & Wilkins CDM 1 SE, Pickup Sony PS-X600 , Amlificator Onkyo Integra A-8450cablurile sunt cele ieftine din "Doamna Ghica"Deocamdata nu sunt asa multumit de sunetul de la vinil , ma asteptam sa fie mai detaliat, se poate sa fie si doza mai vecheDeci cine ma ajuta la lampizarea CD playerului?

Link spre comentariu

Imi pare rau ca nu sunt din Bucuresti.

Faceam "modarea" doar pt un canal, asa cum bine a sugerat si @Zal, am deja lampizatorul facut si functional cu 6N16B (dubla trioda subminiatura).

Daca nu-ti placea sunetul, nu era nicio problema, dezlipeam de la iesirile DAC-ului lampizatorul si gata.

Insa, sunetul obtinut nu depinde doar de iesirea pe tub, ci si de calitatea incintelor, cum zicea si @hpavictor, ele trebuie sa aiba SPL (Sound Pressure Level) 92dB (sensibilitate ridicata), mai depinde mult si de sursa de semnal (daca asculti mp3-uri, n-o sa aiba nicio relevanta) si nu in ultimul rand de amplificator.

Nu cunosc carecteristicile sculelor pe care le-ai enumerat si de care dispui, asa ca ce sa-ti spun...e greu de luat o hotarare...

Primul pas ar fi, ti-am spus, identifica iesirile DAC-ului, fa doar un canal din lampizator si apeleaza la cineva cu experienta in lipituri fine sa-ti faca conexiunea cu iesirile DAC-ului. Ai putea face asta, apeland la baietii de la un service GSM, dar sa fie un service renumit ca bun si cu meseriasi,

Tubuletul 6N16B e ieftin, in jur de 3-4 lei bucata, gasesti la mai multi useri de pe acest forum, la rubrica vanzari (vera, esu, as2008, etc).

O sa revin mai tarziu putin cu niste scheme si cu nitele explicatii suplimentare.

Numai bine!

P.S. Am gasit specificatiile tehnice ale boxelor tale: http://www.manualslib.com/manual/19897/ ... -1-Se.html

Nu sunt prea grozave, au SPL doar 88 dB....insa, merita sa incerci, sa ai o idee despre cum suna si daca e vreo diferenta intre cd-ul cu sau fara lampizare...

Link spre comentariu

Daca Vasile, prin moderatorii forumului, interzice accesul si parerile audiofililor, macar sa stim si noi! Hai sa spargem buboiul odata, sa vedem ce avem voie sa spunem, ce nu si poate stabilim si cine va fi in comisia de cenzura! Hai sa aducem batjocura la rang de lege, legal, macar aici pe forum!

Nu vad de ce atata inversunare impotriva tuturor moderatorilor, oare toti suntem la fel? Eu cel putin nu cred ca am interzis accesul sau parerile audiofililor in aceasta sectiune. Aici nu ne trebuie o comisie de cenzura, din contra aici ar trebui sa functioneze autocenzura.
Link spre comentariu

Cine si cum interzice accesul si parerile audiofililor ?Hai sa renuntam la aerele de superioritate , nimeni si nimic nu va confera dreptul sa jigniti un grup de moderatori pentru fapte ipotetice !In realitate teoria trebuie sa dea acelasi rezultat cu practica , fara mituri urbane .Asa ca oricine poate avea pareri diferite fata de ceilalti , dar nu putem manipula userii mai putin cunoscatori cu basme audiofile , emanate de Fikus si Kaktus . Cu siguranta veti fi obligat sa va sustineti punctul de vedere din punct strict tehnic , nu mai tine cu poezia " ascuta mai intai si te vei convinge " , probabil o derivata audiofila din " crede si nu cerceta " :) . Eu stiu ce se petrece intr-un CD , si este clar pentru oricine care studiaza conversia DA care este rolul filtrului anti-aliasing . Lampile clar fac mult bine , dar ca folosite doar ca simplu repetor catodic dupa acel filtru anti-aliasing de la iesirea DAC-ului .

Link spre comentariu

Am mai spus pe undeva, dar repet:De multe ori, pe acelasi sasiu, sunt facute mai multe modele ale aceluiasi producator, de la entry level la cap de serie. Uneori sunt sanse ca inlocuind anumite componente sa treci de la o versiune mai ieftina la o versiune mai scumpa.La sculele adevarate modificarile trebuie alese cu mare bagare de seama, altfel in loc sa urci, cobori calitatea.Bufferul cu operationale poate fi inlocuit cu tuburi, insa scade SNR-ul intotdeauna si e posibil sa ingropi performantele unui dac cu performante over 90dB. Timbrul (coloratia) se schimba evident.Fikus este un entuziast, insa anumite pareri le are corecte. Dar cum bricoleaza...

Adevar graiesti Victor! cineva trebuia sa o zica si pe asta.la aceeasi concluzie ajungi si daca vezi ce inginerii de PSF-uri alege cactusul sau ce inlocuiri de lampi face. Ca sa nu mai zic de executia de gibon teleghidat.

... is true! :ras: Brickwall-ul nu trebuie eliminat total, macar unul pasiv tot trebuie sa ramina, altfel toate artefactele ultrasonice digitale ajung in tweeeter, dar acestea genereaza si armonici care se propaga in spectrul audio. Evident sunetul va fi altul, dar incorect.Este o mare realizare daca un diy-er intelege ca un sunet diferit, nu inseamna musai mai bine. Ai nevoie de etaloane si masuratori sa nu ajungi pe "carari" gresite. Daca totul e ok electric, abia atunci faci "voicing", schimbind de ex. condensatorii (pastrezi valoarea dar pui ceva mai bun sau care la urechea TA, subiectiv, suna mai bine).@krazyeone eu zic sa nu umbli in aparate daca nu te pricepi. Tensiunile mari ale lampilor si digitalul nu iarta greselile si neatentia. Ar fi pacat sa le strici.
Link spre comentariu

Bufferul cu operationale poate fi inlocuit cu tuburi, insa scade SNR-ul intotdeauna

:aplauze dar ai sa-ti faci multi dusmani cu acesta afirmatie. Oricum incet incet se limpezesc multe lucruri si vom putea fixa niste repere ce ne vor ajuta sa mergem inainte pe calea cea buna.

Este o mare realizare daca un diy-er intelege ca un sunet diferit, nu inseamna musai mai bine. Ai nevoie de etaloane si masuratori sa nu ajungi pe "carari" gresite.

asta ar trebui pusa in rama !!!!
Link spre comentariu

offtopic: Recunosc ca am "lampizat" si eu cu 6n2p si intr-adevar suna diferit. Insa dupa ce am inceput sa imi bricolez 2 DAC-uri (sa pot folosi linistit flac-uri) si sa masor ce a iesit , am fost nevoit sa sar anumite bariere. Dupa ce am stat cu cartea sub perna (si sa cunosc forumisti cu adevarat pasionati de DAC-uri si digital) am inceput sa fiu circumspect pe kaktusz.Am buffer pe lampa cu E88CC numai pe DAC-ul cu 4xTDA1543 ca oricum nu afecteaza performantele.Am intilnit operationale extrem de bune si aplicati cu j-fet care se integreaza perfect cu un DAC performant; dar conteaza enorm implementarea.on-topic:Sunetul de lampa exista, chiar si amplificatoarele hibride il pot avea, dar nu poate fi obtinut implementind haotic. Este foarte mult subiectivism pe tema aceasta, mai ales la cd-playere.Eu as pune problema altfel. In functie de pret (entry level, mid sau high end) un cdplayer poate avea mai multe sau mai putine compromisuri. Cu manualul de service in mina se pot identifica:- railuri de tensiune filtrate insuficient, aglomerate, nedecuplate sau comune cu multe etaje (zgomotul digital se propaga intre etaje)- condensatori de proasta calitate sau cu alta destinatie- trasee de masa aiurea- trasee neecranate- operationale slabe ca performante- scheme ciudate pe filtre sau conversie- componente de slaba calitateDupa remediere (modding sau reconditionare, cum doriti) cdplayerul va fi cu siguranta altul. In cdplayerele scumpe gasesti mai greu compromisuri (dar daca e batrin tot trebuie verificat). Apoi mai e un aspect: un cdplayer prost e prost, volumul de munca este enorm ca sa scoti ceva din el.Tuburile au farmecul lor, insa daca vorbim de un DAC performant este pacat sa nu avem un lant conversie, filtru, buffer adevarat, mai ales ca fata de acum 30 de ani (majoritatea cdplayerelor Marantz, Philips, Grundig populare printre diy-eri) operationalele au evoluat extrem de mult. Ramine sa stim cum le implementam corect.

Link spre comentariu

@ Liviu Probabil ca esti persoana cu cea mai mare experienta in acest domeniu ( DAC-uri ) pe care o cunosc...asa ca te rog sa fii cat se poate de neutru si sa spui clar , verde-n fata :) daca se justifica mutilarea unui CD / SACD / DAC pentru a-l " lampiza " dupa sfaturile lui Fikus si KAKtus ...nu ma refer la alte metode de upgrade , mai mult sau mai putin derivate din Lampizator .

Link spre comentariu

Eu n-am "mutilat" nimic.Am avut norocul sa gasesc un CD-player (+radio) cu un DAC a carui iesiri sunt duse in opamp-uri cu cablu ecranat cu mufa la capat...de acolo, am lipit 2 C-uri si am dus tot prin cablu ecranat semnalul la o pereche de RCA-uri care erau pt AUX, dupa ce, desigur, le-am decuplat de pe cablaj...Atasez poza cu "inculpatul".

post-71315-139829576884_thumb.jpg

Link spre comentariu

" Norocul " tau... :) . Nu cred ca conteaza cazul tau , cu siguranta ai un filtru trece jos la intrarea etajului final audio iar difuzoarele incluse in boombox nu cred ca redau 16 KHz , deci nu te doare capul . Oricum la boombox-uri nu conteaza distorsiunile , ci cat de tare se aude !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări