Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

repararea/recuperarea/refolosirea unor tuburi electronice.

mitokadona

Postări Recomandate

poate a-ti avut nevioe de un tub electronic si din cauza ca avea anodul sau grila1 din varful tubului rupt/dezlipit nu v-a fost de folos, cu toate ca tubul era bun dar din aceasta cauza nu mai putea fi utilizat.sunt cazuri cand aceste tuburi se pot repara/recupera/refolosi.poate unii utilizatori vor spune ca nu se merita acest lucru, dar satisfactia reusitei este foarte mare.sunt doua metode de a face acest lucru:1-prin pilirea cu o pila fina a sticlei din jurul terminalului,2-prin desprinderea sticlei cu ajutorul unui cleste foarte ascutit.toata operatia nu dureaza mai mult de 10-15 minute.am sa revin cu poze pe fiecare etapa in parte.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mitokadona

9

• walldemar

2

• twinvortex

2

• Selena

1

Top autori în acest subiect

am sa va arat exact cum se face acest lucru , voi readuce la starea de functionare tubul ECH3.

...asa arata el initial.

Posted Image

am indepartat sticla din jurul terminalului din varful tubului, in acest caz este grila1.

...se vede cum am descoperit aproximativ 2mm din terminal.

Posted Image

...se cauta un tub defect dar care are capisonul metalic din varf si se recupereaza acest capison.

Posted Image

eu am recuperat capisonul metalic de pe tubul 6d14p, se poate recupera si de pe alte tuburi, ex: py88, dy86, ey87, pl5oo, etc.

in cazul meu tubul de pe care am recuperat capisonul metalic era defect, nu cred ca are rost sa stricati un tub bun.

Posted Image

...urmatorul pas este lipirea unei bucati de sarma de cupru de capatul terminalului din varful tubului ECH3.

Posted Image

...se introduce capisonul metalic pe bucata de sarma de cupru lipita de treminalul din varful tubului (in acest caz grila1).

Posted Image

...se aplica SUPERGLUE pe partea interioara a capisonului metalic si se lipeste de sticla tubului, se preseaza 10 secunde si acum este stabil, nu mai are joc.

Posted Image

...in fine, se indoaie terminalul de cupru si se lipeste de parte superioara a capisonului metalic, acum "operatia"a luat sfarsit.

Posted Image

...in fine, se indoaie terminalul de cupru si se lipeste de parte superioara a capisonului metalic, acum "operatia"a luat sfarsit.

Posted Image

...o comparatie intre doua lampi din aceeasi generatie, cea care are capisonul metalic mai mic este lampa ECH3, cea care a fost recuperata, alaturi este sora ei EBC3, care are capisonul metalic original.

.......

edit kosmin227: data viitoare nu mai posta de 10ori consecutiv si cu pozele la rezolutie mare, e greu de urmarit!

Link spre comentariu

FIINDCA A FOST REPARATA/RECUPERATA ...acum urmeaza sa le pun la "treaba".cand voi avea timp,voi construi cu ele un radioreceptor pe unde medii, ca este pecat sa stea degeaba.ASTEPT SA POSTEZE TOTI CARE MAI REPARA/RECUPEREAZA/REFOLOSESC IN ACEST MOD TUBURILE ELECTRONICE.PS: sper ca acest topic sa fie de folos cuiva.

Link spre comentariu

urmeaza un alt tub recuperat/reparat, este un tub ale carui date nu le cunosc( ulterior i-an scos si configuratia terminalelor, poate ma ajutati voi cu recunoasterea lui), stiu de la persoana de la care l-am primit ca filamentul se alimenta la tensiunea de 2 volti curent continuu.

...avea capisonul metalic lipsa si un terminal rupt in interior...

...asa arata el initial:

Posted Image

Link spre comentariu

acum am sa postez pozele cu fiecare operatie pe care a suferit-o tubul "necunoscut mie" si la final tubul deja face parte dintr-un radioreceptor pe unde medii.

1.Posted Image

2.Posted Image

3.Posted Image

4.Posted Image

5.Posted Image

6.Posted Image

7.Posted Image

8.Posted Image

9. ...asa arata tubul dupa operatiile suferite!

Posted Image

......................................................................

acum poze cu tubul pus "la treaba"(este pus pe un banc de testat tuburi - radioreceptor pe unde medii)!

Posted Image

Posted Image

.................................................................

...aceasta este schema tubului, poate il recunoaste cineva, dupa cum am mai spus tensiunea de filament este de 2 volti curent continuu.

Posted Image

Link spre comentariu

cu ajutorul userului walldemar am aflat si denumirea tubului "necunoscut mie" care a fost "operat".cred ca este 2J2M, deoarece cand am dat soclul jus de pe balonul de sticla am observat ca la pinul 1 nu era lipit nici un terminal, intr-adevar tubul a fost vopsit initial in culoarea argintiu metalizat deoarece mai avea urme de vopsea pe soclu si pe balonul de sticla.intrebare: daca il vopsesc cu "lunar argintiu" sau "lunar auriu" este influientat cu ceva tubul datorita particulelor de metal din vopsea?

Link spre comentariu

Vopseaua aceea initiala este, asa cum s-a spus, esentiala in functionarea tubului, este ecran electric conectat la masa. Un radioreceptor in care acest ecran ramane in aer intra in oscilatie/ brum, fluiera si baraie pe post. Se verifica imediat prin infasurarea tubului intr-o foita de aluminiu conectata la masa.

Link spre comentariu

poate a-ti avut nevioe de un tub electronic si din cauza ca avea anodul sau grila1 din varful tubului rupt/dezlipit nu v-a fost de folos, cu toate ca tubul era bun dar din aceasta cauza nu mai putea fi utilizat.sunt cazuri cand aceste tuburi se pot repara/recupera/refolosi.poate unii utilizatori vor spune ca nu se merita acest lucru, dar satisfactia reusitei este foarte mare.

Felicitari ! Faceti treaba buna recuperand tuburi functionale.Foarte interesant topicul. :aplauzeP.S. Interesant ar si un subiect cu inlocuire de condensatori noi in carcasa originala de la condensatorii vechi si defecti din modulul de filtrare folositi in restaurari la radio cu lampi, explicat pas cu pas si insotit de poze.
Link spre comentariu

Daca aveti cunostinta cum (cu ce) se poate lipi ghidajul pentru pini(ciupul aceladin mijlocul pinilor lampii) as vrea sa stiu si eu! Am o pentoda de putere careia i s-a rupt ghidajul respectiv si fiind din ebonita ,nu stiu ce-as putea folosi pt. lipire!

Link spre comentariu

ghidajul din mijlocul pinilor la tuburile electronice octale se lipeste cu superglue, nu garantez ca poate tine datorita caldurii mari degajate de unele tuburi.se poate incerca schimbarea soclului tubului (cel cu ghidajul rupt) cu un soclu identic.

Link spre comentariu

inca un tub electronic reparat/recuperat.

este vorba despre tubul 6K7, fabricat in luna ianuarie 1949(asa scrie pe baza tubului I-49).

din pacate am pierdut pozele din timpul operatiilor de recuperare, am ramas doar cu ultimile doua poze din faza finala din timpul revopsirii.

Posted Image

Posted Image

tubul functioneaza foarte bine la tensiunea anodica de 20 Vcc pe bancul de proba (radioreceptor unde medii).

Link spre comentariu

"twinvortex" cred ca despre cum se recupereaza condensatorii s-a discutat in topicul "ce aparate pe lampi detineti?" [sper ca nu gresesc]. Este drept ca sunt multe pagini si necesita timp studierea lor.

Link spre comentariu

...se poate incerca schimbarea soclului tubului (cel cu ghidajul rupt) cu un soclu identic.

Sau se face un semn corespunzator cheii originale si de cate ori se foloseste,se are in vedere introducerea corecta la pozitie(doar un pic de atentie in plus fata de obicei).Am avut cateva EL34 in situatia asta,si nu prea e varianta...la schimbarea soclului exista riscul sa se sparga balonul,daca e lipit gospodareste,si de regula taman la astea cu probleme se intampla sa fie si lipite bine...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări