trinitty Postat Februarie 7, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2013 E bine si cu punte redresoare. Dar schema montajului devine... avand in vedere ca, banuiesc ca, dispare condensatorul din schema. Se inlocuieste cu rezistor ? Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 O solutie pentru limitarea tensiunii inverse pe fiecare led este legarea ledurilor in perechi: http://www.circuitstoday.com/mains-oper ... night-lamp http://www.epanorama.net/blog/2010/07/1 ... led-tubes/ Varianta cu punte redresoare si filtraj: http://www.circuitstoday.com/mains-operated-led-circuit Link spre comentariu
validae Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Pentru a nu mai pati pe viitor asa ceva, va sfatuiesc sa folositi schema cu punte redresoare si condensator de filtraj iar in paralel cu ledurile sa montati o dioda Zenner cu o tensiune cu circa 5-6V mai mare decat suma tensiunii de deschidere a tuturor ledurilor inseriate.(3V X Nr. de leduri).Daca valoarea necesara nu e standard, o puteti obtine prin inserierea unor valori standard.Schemele acestea cu limitare a curentului prin condensator au dezavantajul aparitiei unor supratensiuni tranzitorii la punerea sub tensiune a montajului.Dioda Zener limiteaza varfurile de tensiune si astfel ledurile scapa.De ani de zile folosesc asa ceva si nu mi s-au mai ars ars leduri. Link spre comentariu
trinitty Postat Februarie 8, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2013 Multumesc tuturor pt. amabilitatea de a-mi raspunde. Pt. cele 16 leduri ale mele valorile componentelor sufera vreo modificare (ma intereseaza sa lumineze la intensitate mare), mai putin dioda Zenner, pe care am priceput cum o calculez. Aceeasi intrebare pt. schema Mr. Seetharaman oferita de Ticu.Nu pot suplimenta nr. de leduri. Montajul il folosesc pt. iluminarea unei lampi de lucru cu lentila, iar carcasa unde montez led-urile are soketuri pt. 16 led-uri. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Montajul il folosesc pt. iluminarea unei lampi de lucru cu lentilaEu personal aş utiliza în acest caz un alimentator(în comutaţie sau cu transformator). Aş avea foartemulte avantaje : separare galvanică faţă de reţea,posibilitatea de "a dimma" după nevoie grupul de LED-urişi un regim mult mai sigur de funcţionare, crescândastfel foarte mult fiabilitatea lămpii.E drept că în toate schemele de mai sus se poate obţineun reglaj în trepte a luminozităţii (prin comutarea unorcondensatoare de valori diferite), dar acest lucru implicăutilizarea unui comutator de calitate, cu izolaţie foarte bună. Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Pt. cele 16 leduri ale mele valorile componentelor sufera vreo modificare? (ma intereseaza sa lumineze la intensitate mare)Trebuie sa stii exact care este curentul maxim admis prin ledurile pe care le folosesti. Utilizarea la 3/4 din acest curent este benefica pentru fiabilitate.Apoi as masura concret (cu ampermetrul inseriat cu ledurile) care este curentul obtinut cu montajul folosit. Daca este prea mare, se micsoreaza valoarea condensatorului sau se mareste rezistenta inseriata. Atentie sa nu te curentezi cand masori! Link spre comentariu
trinitty Postat Februarie 8, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2013 Multumesc tuturor pt. sfaturi. Link spre comentariu
relucavnic Postat Februarie 13, 2013 Partajează Postat Februarie 13, 2013 Daca vreau sa alimentez 30 de leduri in serie la 220v ce rezistenta ar trebui sa folosesc si de cati watii.Un led merge la 3V si 20mA si ledurile vor fii legate la o punte redresoare deci voi avea + si- pe mine doar rezistenta m-ar interesa de cat sa fie si de cati watii.Multumesc. Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 13, 2013 Partajează Postat Februarie 13, 2013 Inteleg ca nu folosesti condensator, doar punte redresoare (minim 400V).Rezistenta ar fi 7 kilo-ohmi. Puterea teoretic este 2,8W, dar prudent este ca rezistenta sa suporte minim 5W. Atentie unde o plasezi, se incalzeste destul de mult. Link spre comentariu
mitokadona Postat Martie 9, 2013 Partajează Postat Martie 9, 2013 un montaj tot cu 12 leduri, dar inseriate, nu are dioda zenner , doar punte redresoare si functoineaza de aproximativ 5 ani fara intrerupere, ledurile sunt recuperate de la brichete. ...cand gasesc schma , am so o postez. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 Si nimeni nu i-a dat o explicatie pentru arderea ledurilor. Pot incerca o explicatie simpla. La conectarea sau deconectarea de la retea apare un mic arc electric care face ca sa apara in circuit un curent cu mult peste limita de 100mA a ledurilor de 5mm si astfel acestea cedeaza. In schema dl. validae exact acesta este scopul acelui condensator de filtrare (si eu am ajuns la aceasta configuratie, dupa multe leduri arse, care, chiar daca este cu un numar de componente mai mare, asigura o protectie mai mare pentru leduri). O mica adaugare la acea schema. De la 15 leduri in sus trebuie montat un zenner de peste 1W pentru ca in caz de intrerupere a unui led toata energia va trebuie disipata de zenner. Daca cresteti valoarea condensatorului de filtraj peste 100 uF sa nu uitati sa-l descarcati (se poate adauga in paralel o rezistenta de 10-50k) la interventie in interior. Asa evitati arderea ledurilor sau scanteile care pot aparea. Am o asemena lampa de birou cu 16 leduri de 3mm la care am pus 500uF si, la 50V, scurt-ul este destul de serios. Se "aprinde" in 1-2 secunde si se "stinge" in 10-15 secunde.La montarea ledurilor in antiparalel atat timp cat exista un numar egal pe cele doua ramuri nu vad care este problema. Tensiunea inversa se distribuie egal la numarul de leduri, daca sunt identice, altfel primul care cedeaza la alimentare inversa le distruge si pe celelalte. Problema cred ca este alta in cazul celor de 5mm, incalzirea ledurilor. O situatie particulara exista la ledurile folosite in brichetele cu led (sunt accesibile usor...) unde la incalzirea cu letconul trebuie acordata o atentie mai mare altfel intra in "scurt" (mai exact 15-25 ohm) si astfel pot forta si celelalte leduri din sir la prima alimentare. Link spre comentariu
mitokadona Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 ...asa cum am promis, postez schema pentru cele 12 leduri inseriate. Link spre comentariu
validae Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 Nu neglijati montarea in paralel cu ledurile a unei diode Zener cu tensiunea mai mare cam cu 5-6V decat tensiunea totala pe sirul de leduri. In cel mai nefavorabil caz, va ceda dioda Zener scurtcircuitandu-se, iar rezistenta de cateva sute de ohmi se va arde, dar scapa ledurile.Am vazut placi cu leduri pentru corpuri de iluminat, care au fiecare led protejat separat prin dioda Zener in paralel. Link spre comentariu
relucavnic Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 Eu aveam nevoie de un montaj cat mai mic ca sa incapa intr-o dulie de la un bec economic si sa fie bun montajul pentru 40 leduri legate in serie.Deci as avea nevoie de 120V la cele 40 leduri ca sa se aprinda. Link spre comentariu
validae Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 Pai asta e schema folosita si de chinezi la becurile cu multe leduri. Numai la ledurile de putere se folosesc surse de curent constant.Daca folosesti componente mici si le montezi ,,in aer" pentru a se incadra in gabarit, se poate.Condensatorul e cea mai voluminoasa componenta din schema. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum