Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Montaj led-uri legate in antiparalel la 220V


trinitty

Postări Recomandate

Salutare ! Am incercat sa realizez circuitul din imagine, dar cu 16 led-uri. Curentul calculat pt. led-uri este 20 mA, la 3,2 V pe led. Am cumparat un condensator pe care scrie 474J, 450 VAC (l-am calculat ca ar trebui sa aiba capacitatea 327 nF). Nu-mi dau seama daca este la valoarea trebuitoare (nu inteleg semnificatia inscrisului de pe condensator, dar vanzatorul mi-a zis ca e bun).Rezultatul este ca montajul nu functioneaza, led-urile palpaie o fractiune de secunda si se sting. Ma poate lamuri cineva unde este problema ?

post-59149-139829574809_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • trinitty

    10

  • mitokadona

    8

  • cristian_draghiescu

    3

  • Ticu

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, gata, sunt arse. Daca ma gandesc bine, cand le-am conectat prima data au stat aprinse mai mult decat o palpaire, dupa care s-au stins. Ulterior cand le-am realimentat, licareau o fractiune de sec. si se stingeau. Totusi, nu inteleg ce s-a intamplat. Am simulat montajul in LiveWire si nu apare nici o problema. Chiar am inversat polaritatea unui led sa vad ce se intampla si fenomenul a fost similar cu ce s-a intamplat la mine, adica scurta licarire si stop, dar nu a simulat/semnalat ca ar exista posibilitatea sa se arda. Si toate ! Ce mi-e necaz ca n-am facut proba cu niste led-uri ieftine si am paraduit niste Nichia faine.Poate stie cineva sa explice ce s-a intamplat. As fi recunoscator sa inteleg ce s-a intamplat.Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

sfatul meu:-iti trebuie un condensator de 220nF/275Vca in paralel cu o rezistenta de 560k-1M, apoi grupul de leduri legate in serie si antiparalel, apoi iti mai trebuie o rezistenta de 1k/1w.eu folosesc un asemenea montaj de cel putin 5 ani si merge perfect....am sa revin cu poze.

Link spre comentariu

Multumec mult mitokadona. Am sa incerc. O explicatie pt. ce e posibil a se fi petrecut la montajul meu...Ah si pot folosi orice rezistori in intervalul de valori din montajul tau ? Am nevoie ca led-urile sa lumineze destul de intens.

Link spre comentariu

condensatorul de 470nF trebuia folosit doar la tensiunea de 110Vca, pentru 220Vca iti trebuia 220nF.ledurile palpaiau din cauza lipsei rezistentei de 1k/1w....din schema ta lipsea rezistenta pusa in paralel cu condensatorul (are rolul de a descarca condensatorul de sarcina electrica cand este scos montajul de sub tensiune).!!! puteai sa te fi curentat chiar daca montajul era scos de sub tensiune.rezistenta de 1kohm trebuie sa fie de 1watt!cealalta rezistenta poate fi de 0,25-0,5w.

Link spre comentariu

Cum calculezi valoarea condensatorului pt. un curent de 20-30mA si o cadere de tens.de 3,2-3,4 V pe led ?Intreb pt. ca eu am folosit formula C=1/2pi*f*Xc din care mi-a rezultat o valoare de 327-495 nF, calculata pt. jumatate din led-uri (legate in antiparalel nu consuma ambele grupuir concomitent).

Link spre comentariu

schema respectiva nu este "a mea", deci nu am calculat-o eu, este luata de pe internet in 2007, eu doar am realizat-o.in schema originala nu era prevazuta rezistenta de 560k-1M in paralel cu condensatorul, dupa ce am fost electrocutat de mai multe ori am hotarat sa o introduc in schema....si de atunci montajul nu mai prezinta risc de electrocutare atunci cand este scos de sub tensiune.

Link spre comentariu

Schema nu este imbatabilă, LED-urile nu au nici-o protecţieîmpotriva tensiunii inverse (pe semiperioada în care unul dinşiruri este blocat). Cinstit ar fi să se renunţe la alimentarea"antiparalel", adăugând montajului o punte redresoare.

Link spre comentariu

imbatabila sau nu, ca ledurile au sau nu au protectie impotriva tensiunii inverse, cred ca prea putin conteaza, folosesc aceasta schema de peste 5 ani si este alimentata (sta in priza )permanent si nu a facut nici o prblema!

Link spre comentariu

Nu contează nicidecum "prea puţin" (după cum afirmaţi),iar faptul că funcţionează încontinuu de atâta timp nuprea constituie un argument în această situaţie. Sunt LED-uri şi... LED-uri, cred că ştiţi acest lucru.Dvs. nu aţi fost ghinionist atunci când le-aţi procurat,alţii însă nu sunt la fel de norocoşi.În cazul lui @trinitty exact acest lucru s-a întâmplat,nu ceea ce credeţi dvs. !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări