Vizitator liubarschi Postat Februarie 6, 2013 Partajează Postat Februarie 6, 2013 Este cineva pe aici pasionat de acest lucru? Am vazut chestii de acet gen, mai ales in estul indepartat rusesc, folosesc caldura provenita de la sobe cu ceva de acest gen sa faca curent electric http://www.tegpower.com/pro8.htm Ineteresat cineva sa realizeze asa ceva la comanda? Stiu ca pe la conrad se gaseau niste module care puteau fi bibilite sa faca chestia asta. As prefera sa dau banii astia in tara decat sa ii tirmit in state.... Cineva, opinii etc? Link spre comentariu
tiritrobo Postat Februarie 6, 2013 Partajează Postat Februarie 6, 2013 Banuiesc ca folosesc celule Peltier.As fi si eu interesat de o astfel de achizitie. Link spre comentariu
pusttiu Postat Februarie 6, 2013 Partajează Postat Februarie 6, 2013 as vrea si eu daca gasiti ceva pe plaiurile romanesti, cred ca sunt ca celel din racitoarele de apa. tot element peltie. Link spre comentariu
YO8CDQ Postat Februarie 7, 2013 Partajează Postat Februarie 7, 2013 Da, referitor la generatoare, prin anii 1952-1955 am vazut pe teritoriul romaniei, mai precis in satul Vladeni jud. Iasi, un motor-generator, care scotea 110 volti, dar se alimenta cu carbid. Motorul era asemanator cu vechile masini de taiat lemne, trase de un cal. Se introducea sita cu bucati mici de carbid in acel motor si grupul electrogen dadea acea tensiune de 110 volti care aprindea niste becuri de 220 volti la jumatate. Cu acest motor-generator familia respectiva ilumina cateva camere in care se desfasura o nunta. Am intrebat, copil fiind, de unde a luat aceasta masina curioasa pentru mine, si mi-a spus ca din apropiere, adica de peste Prut, mai precis din Basarabia. Nu am auzit pe nicaieri sa se vorbeasca despre un asa motor-generator, as fi bucuros daca cineva stie principiul de functionare cu combustibil carbid. Link spre comentariu
Vizitator liubarschi Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Deci mai asteptam pe cineva care sa cunoasca mai multe despre acest fenomen si care poate realiza asa ceva.Stiu ca exista chiar un departament de cercetare la Magurele pt asa ceva.... Din cate inteleg eu exista effectul seebeck, ceva asemanator lui peltier, dar mai puternic. Poate fi creat si din elemente peltier dar cu efect mai slab http://www.amazon.com/TEC1-12709-Thermo ... ywords=teg cititi primul comentariu Link spre comentariu
validae Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Se poate realiza o pila termoelectrica prin inserierea mai multor bimetale dar dezavantajul major al metodei este randamentul foarte scazut (sub 10%) Este o metoda folosita in industria spatiala pentru alimentarea electronicii de bord, dar acolo exista temperaturi cu mari diferente intre minim si maxim.Si consumul de energie e foarte mic. Aceasta metoda nu e viabila in conditii de amator, pur si simplu arzi gazul degeaba.Mai practic ar fi sa alimentezi un motor cu aburi performant si acela sa-ti invarta un generator. http://en.wikipedia.org/wiki/Thermogenerator Link spre comentariu
Vizitator liubarschi Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Perfect de acord, dar o chestie din asta pusa langa o soba care arde oricum sa incalzeasca in conditii de munte iarna ma poate ajuta sa incarc un laptop telefon, sau sa folosesc un led.In acest fel sunt interesat sa folosesc asa ceva. Link spre comentariu
gica70 Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 "as fi bucuros daca cineva stie principiul de functionare cu combustibil carbid."Eu cred ca era un motor termic cu aprindere prin scanteie (cu un cilindru de capacitate mai mare) si functiona cu gaz, adica acetilena (si aer!) asa cum azi sunt automobile ce merg cu gaz metan. Link spre comentariu
one Postat Februarie 9, 2013 Partajează Postat Februarie 9, 2013 Cred ca ar fi inventia secolului daca cineva ar reusi sa transforme caldura in curent electric cu o eficienta suficient de buna la diferente mici de temperatura.. Va dati seama? 70% din energia generata de un motor cu benzina este de fapt caldura si daca s-ar tranforma in electricitate ar fi mai eficient sa faci transmisie electrica... In industrie sunt foarte multe situatii unde caldura se pierde datorita faptului ca diferenta de temperatura agent/mediu este atat de mica incat nu se poate fructifica... Cel mai simplu mod de a face electricitate de la soba ar fi sa fierbi apa si aburul sa invarta un dinam... cam asta fac cam toate centralele termoelectrice, inclusiv cele atomice. Pentru cei pasionati, http://en.wikipedia.org/wiki/Radioisoto ... _generator aici este o sursa de electricitate folosita si de roverul Curiosity pe Marte. Link spre comentariu
gica70 Postat Februarie 9, 2013 Partajează Postat Februarie 9, 2013 "In industrie sunt foarte multe situatii unde caldura se pierde datorita faptului ca diferenta de temperatura agent/mediu este atat de mica incat nu se poate fructifica..."Nu e chiar asa; am lucrat la o instalatie industriala de pompa de caldura, recupera caldura apei de la circuitele de racire a cuptoarelor. Diferenta (dt) de temperaturi nu era asa mare dar m (masa) era uriasa! Q=m*c*dt. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum